Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


28 mei

Veel meldingen over verspilling in de zorg

Volgens Van Rijn zijn er veel klachten over verspilling op het gebied van geneesmiddelen, bijna vijfduizend meldingen kwamen daarover binnen. 40 procent hiervan gaat over ongebruikte geneesmiddelen die niet opnieuw worden uitgegeven. Ook wordt er, onder meer, over geklaagd dat medicijnen in te grote hoeveelheden worden voorgeschreven of tijdens de laatste levensfase, waardoor ze ongebruikt blijven. (Medisch Contact)

Volgens Van Rijn zijn er veel klachten over verspilling op het gebied van geneesmiddelen, bijna vijfduizend meldingen kwamen daarover binnen. 40 procent hiervan gaat over ongebruikte geneesmiddelen die niet opnieuw worden uitgegeven. Ook wordt er, onder meer, over geklaagd dat medicijnen in te grote hoeveelheden worden voorgeschreven of tijdens de laatste levensfase, waardoor ze ongebruikt blijven. (Medisch Contact)

schuiringa 30-05-2014 14:22
Twee taken voor de KNMP/LOA/WSO.

Alle activiteiten die niet met zorg te maken hebben kunnen worden gezien als administratieve last.

Eerst inventariseren en dan schrappen. De regeldruk mag maximaal 20 % van het werk in de apotheek omvatten.

Dit betekent dat met name de KNMP moet inbinden, aangezien die de meeste regeldruk veroorzaakt.

Hoe is de actie van Menzis te verklaren om nog maar éénmaal per jaar te leveren ?

Dit geeft aan dat de zorgverzekeraars niet meer van deze wereld zijn. De verspilling zal enorm worden.

Opruimen deze despoten.
ANH JANSEN 29-05-2014 23:09
Daardoor blijft er steeds minder ruimte over voor de intellectueel met kritische taakopvatting. Funest voor een vitale democratie.

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Een langere versie van dit essay verschijnt eind augustus in tijdschrift over ruimtelijke ordening Agora.

--En daar is voldoende mee gezegd. Ewald Engelen. Prima.

http://www.nrcnext.nl/blog/2011/07/22/de-onstuitbare-opmars-van-de-bestuurlijke-larie/
ANH JANSEN 29-05-2014 23:08
Lulkoek is een manmoedige poging om de ontvanger te overtuigen dat met het doen van de uitspraak een ‘feit’ is geschapen dat net zo hard is als het uitspreken van het ‘ja’-woord bij een huwelijk.

Om lulkoek te transformeren in institutioneel feit en de strijd der verhalen te beslechten, hebben elites wetenschappelijke legitimering nodig. Niet voor falsificatie of verificatie. Maar simpelweg als retorisch stijlbloempje in een verleidelijk verhaal. De universiteit levert, levert graag en levert steeds meer. Meer en meer is de academicus een hooggekwalificeerde copywriter voor een onzekere elite. Zeker als deze zich als beschermheer van de kenniseconomie opwerpt.
ANH JANSEN 29-05-2014 23:06
http://www.nrcnext.nl/blog/2011/07/22/de-onstuitbare-opmars-van-de-bestuurlijke-larie/

Briljant over verspilling. Bullshit politics. Lulkoek.

Kenmerkend voor lulkoek is dat het geen enkele waarheid claimt en daardoor resistent is tegen weerlegging. Dat verklaart waarom lulkoek niet kan worden ontmaskerd als leugen.

Maar om haalbaarheid gaat het helemaal niet bij lulkoek. Veel belangrijker is mobilisatie. Lulkoek heeft vier functies: het suggereert daadkracht, projecteert succes, genereert draagvlak en verdoezelt de coalities van particuliere belangen die zich erachter hebben geschaard.
Meijer Apeldoorn 29-05-2014 09:57
Er zijn een kleine 5 duizend "klachten" binnen gekomen. Als je daar de onzin vanaf haalt zoals
de door klanten zelf geinduceerde " verspilling" en de klachten over de " opslagen" blijft er bitter weinig van over. Een paar duizend op de miljoenen afleveringen. Dit valt statistisch gezien niet eens buiten de foutenmarge. Toch moet er daarom nieuw beleid worden gemaakt?
Ik heb altijd gedacht dat het hebben van een laag IQ geen beletsel was om in de politiek te gaan. Het begint er echter op te lijken dat dit een " conditio sine qua non " is.
Welke Farmaceut ontwikkelt de IQ-boost pil? Verplichte inname bij het ontbijt voor nog nader te bepalen categorien beleidsmakers.
Meijer Apeldoorn 29-05-2014 09:47
Heb bij de invoering van het huidige tarievensysteem al geroepen dat er een aparte prestatie voor administratie zou moeten komen. Nu kost administratie niks.
Is simpel op te lossen door een kopie van alle door de zorgverzekeraar en overheid verplichtte adminstratiebve handelingen meteen on-line door te sturen aan de desbetreffende instanties, middels een automatisch gegenereerd bericht met het verzoek eea binnen 24 uur te beoordelen en goed te keuren teneinde onnodige kosten te voorkomen.
Krijgen de dames en heren een koekje van eigen deeg. Ben benieuwd hoe ze enkele 10-duizenden mails per dag gaan verwerken. Geen reactie binnen 24 uur? Declaratie automatsich goedgekeurd.
ANH JANSEN 28-05-2014 21:17
Medicatie reviews zijn waardevol bij mensen met meer dan 10 middelen. Hoe stabiel zijn deze mensen? Hoeveel mutaties zijn er bij die mensen in de loop van het jaar door wijzigingen in conditie, comorbiditeit e.d.?

80/20 regel gaat altijd op. 20% verspilling in de farmacie. Kost 800miljoen euro. Ook 20% verspilling in ziekenhuizen; kostn 5.5 miljard. Waar gaan we dus op hakken?

Zo kennen we Nederland en haar Minister weer.
ANH JANSEN 28-05-2014 21:14
Medicatiebeoordeling en therapietrouw
Medicatiebeoordeling en therapietrouw wordt veelal genoemd als oplossing bij de verspilling van geneesmiddelen. In het veld worden er op deze twee terreinen stappen gemaakt.10 Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de samenwerking tussen verschillende zorgverleners en patiënten verbetert. Dit zal ertoe leiden dat de zorg voor patiënten meer op maat wordt verzorgd. Dit draagt bij aan de kwaliteit van zorg, en leidt tot minder verspilling van geneesmiddelen.

---Even nadenken is er blijkbaar niet bij. Uit welk onderzoek dat de therapietrouw wordt verbeterd middels welke methoden? Bij welke aandoeningen?
ANH JANSEN 28-05-2014 21:05
De actie bestaat eerst uit een aantal apotheekhoudenden die in een pilot de geretourneerde producten verwerkt en afvoert. Bovendien wordt in het dossier van de patiënt verwerkt welke geneesmiddelen niet zijn gebruikt. Dit bevordert medicatieveiligheid aangezien de voorschrijver en apotheekhoudende weet dat deze geneesmiddelen niet zijn gebruikt waardoor zij het gesprek aan gaan met de patiënt. Deze pilot is in oktober 2014 afgerond en een vervolgstap is de uitvoering ervan op grote schaal. Betrokken partijen zijn de KNMP, VWS en IGZ.

---Minder administratie? Minder werk? Vastleggen en overleggen allemaal gratis? Totale kosten mogen niet stijgen!
ANH JANSEN 28-05-2014 20:41
Denk dat Leon Tinke, de onderhandelaar namens de extramurale apothekers, wat over het hoofd heeft gezien.

Convenant 2007 - 2009 zou de KNMP toch aan het denken moeten hebben gezet. VWS en ZN/ZN-leden zoeken altijd naar mogelijkheden om kosten te verlagen. Hun kosten zijn echter onze inkomsten. Leon Tinke snapt het nog steeds niet.

KNMP zorgt weer voor minder geld, veel meer werk en nog meer papier.
ANH JANSEN 28-05-2014 20:39
Daarom constateren wij dat de huidige prescriptieregelingen onvoldoende werken waar het gaat om het tegengaan van verspilling. In overleg met veldpartijen wordt de prescriptieregeling aan gepast en wordt gewerkt aan de implementatie van de nieuwe regeling. Dit gebeurt bij zowel goedkope en als dure geneesmiddelen. Hierbij waken we ervoor dat als er extra terhandstellingkosten door aanpassing van de prescriptieregeling worden gemaakt, dit niet de zorg uiteindelijk duurder maakt. Met deze aanpassing voorkomen we eveneens dat patiënten te grote verpakkingen overhouden.

--Lagere wmg vergoeding voor meer werk. Retouren komen daar nog eens bij. Alles moet worden verantwoord.
ANH JANSEN 28-05-2014 20:37
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/05/28/kamerbrief-over-de-voortgang-van-de-aanpak-verspilling-in-de-zorg.html

Zelf lezen. De KNMP zet de leden in een artikel in het PW weer eens op het verkeerde been. Leon Tinke stelt dat de apothekers er niet op achteruit gaan en geen verzwaring van administratieve lasten krijgen door wijziging van prescriptie regeling.

Wat zegt de Minister echter?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.