Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


25 sep

Column NRC: Toezicht op concurrentie in de zorg is een flipperkast

De opstandige huisartsen zijn blij maar nog niet tevreden. Gelijk hebben zij. Terwijl zij eerst miljoenenboetes kregen opgelegd wegens ongeoorloofde kartèlvorming, sprak de voorzitter van concurrentietoezichthouder ACM zaterdag in deze krant het verlossende woord: ontspan en ga maar lekker samenwerken. Verstandig maar ook verbluffend. (€ 0,25, als u geen abonnee NRC bent)

De opstandige huisartsen zijn blij maar nog niet tevreden. Gelijk hebben zij. Terwijl zij eerst miljoenenboetes kregen opgelegd wegens ongeoorloofde kartèlvorming, sprak de voorzitter van concurrentietoezichthouder ACM zaterdag in deze krant het verlossende woord: ontspan en ga maar lekker samenwerken. Verstandig maar ook verbluffend. (€ 0,25, als u geen abonnee NRC bent)

henricop 27-09-2015 19:18
Klopt helemaal. In het belang van de patient mag je samenwerken. hoge prijs is niet in belang patient en dan vindt de ACM het al snel een kartel. De boetes zijn niet misselijk. Een keer waarschuwen en dan voor kleine zelfstandigen is de boete tot €450.000.
ANH JANSEN 27-09-2015 14:21
W vd Ven legt het allemaal uit in de ESB van deze week. En gaat het in zijn afscheidscollege nogmaals uitleggen en toelichten.

Naar zijn mening moeten de prijzen van ziekenhuizen geheim blijven. Openbaar maken zou de kosten van de zorg alleen maar omhoog schroeven. De zorgconsument mag niet weten wat de zorg kost. Zijn enige keuze criterium is prijs van de Nominale premie voor de basisverzekering en de kwaliteit waarover niets bekend is omdat ook die als bedrijfsgevoelige informatie is. Uit de kwaliteit kan de prijs worden afgeleid.

Neen. Het licht is in 2006 uitgegaan en per 2016 blijft dat zo. Het licht aan het eind van de tunnel is niet hemel!
ANH JANSEN 27-09-2015 14:13
Wie gaat echter in dat samenwerkingsverband de lagere prijs betalen? Waarom is het Dogma van de lagere prijs is de beste prijs is de beste kwaliteit zo hardnekkig bij de beleidsmakers in de zorg? Leveren verzekeraars zelf reserves in om de lagere prijs mogelijk te maken? Neen. De fundamentele economische prikkel voor de verzekeraars blijft immers bestaan: verschil tussen raming en gerealiseerde schadelast zo groot mogelijk te krijgen! Dat verschil is immers hun winst!

En dan van zorgaanbieders eisen een lagere prijs te realiseren?

Dacht niet dat het licht aan is gegaan. Ook niet bij Kolman.
ANH JANSEN 27-09-2015 14:09
Hogere kwaliteit bieden voor een hoger prijs in eerste termijn om een lagere totaal prijs op langere termijn te realiseren zit er met dit ACM standpunt niet in. De kost gaat in de ogen van de overheid en verzekeraars niet voor de baat uit in de zorg.

Samenwerken en een lagere prijs in het lopende jaar realiseren mag; dat is economische aantoonbaar in het belang van de verzekerde. Maar over prijs mag je niet praten en zie dan maar eens samen te werken. Allemaal een wandeling maken op de Hei?
Een Congres organiseren over samenwerken en wat er niet mag en voorbeelden aandragen opdat iedereen duidelijk wordt hoe samen te werken en 'toevallig' een lagere prijs te realiseren?
ANH JANSEN 27-09-2015 14:06
Dacht niet dat het licht bij de Overheid en toezichthouders is aangegaan. De ACM zegt helemaal niets nieuws en gaat ook niets anders doen dan voorheen; samenwerken mocht allang, als je maar niet over de prijs gaat praten! Als je samenwerkt en 'toevallig' is de prijs van het geheel lager en de ACM komt langs is er geen probleem. Is de prijs hoger en de ACM komt langs dan krijg je gelegenheid om de prijs te verlagen. Wat is daar nieuw aan? Geen boete? De prijsverlaging zal niet gering moeten zijn om de boete te voorkomen! Wat is de boete dan?

Kolman 27-09-2015 07:46
Dat de overheid en de toezichthouders nu eindelijk hebben ingezien dat de zorg een andere markt is dan die voor wasmachines, is een groot succes. Patienten hebben er baat bij dat zorgverleners met elkaar samenwerken, zonder dat hier de donkere schaduw van de ACM overheen hangt. Laten we hopen dat zelfde licht ook bij de zorgverzekeraars gaat schijnen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.