Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


25 sep

Overheveling 2015: Overige oncolytica. een verslag

Op 24 september organiseerde NVZ/NVZA een informatiebijeenkomst over de komende overheveling per 1 januari 2015: de overige oncolytica. FarmaActueel maakte verslag.

 

Ilse Jansen (VWS) schetste de korte geschiedenis van de overheveling van geneesmiddelen sinds 2012. VWS wilde de overheveling om de dubbele aanspraak (GVS én via ziekenhuis) om te zetten in een eenduidige regeling van aanspraak, een doelmatige inkoop en het verenigen van specialistische geneesmiddelen met specialistische behandeling. Bij de Overheveling 2015 is géén bezuiniging ingeboekt. Het budget wordt geheel overgeheveld via de zorgverzekeraar. Resultaten van de overhevelingen moeten liggen in méér samenwerking, zorgpaden, medicatieoverdracht, het meteen meenemen van medicatie tijdens polibezoek, stat/stop/doseringsstudies, en bewustwording van kosten. Tot nu toe betreft de overheveling ca. € 800 miljoen. Op de vraag uit de zaal wie de zorgverzekeraar controleert of de overheveling positief of negatief in saldo uitvalt, werd geen eenduidig antwoord gegeven. Na deze overheveling wordt er pas op de plaats gemaakt. Er wordt verder geëvalueerd en er wordt onderzoek gedaan naar het monosysteem: een nieuw bekostigingssysteem voor geneesmiddelen in ziekenhuizen.

Hans Gelderblom (oncoloog LUMC, en voorzitter NVMO) legde uit dat de Commissie BOM oncolytica beoordeeld om te gebruiken, los van het CVZ advies. Het voorbeeld van een dure, maar juiste therapie is recent de immuuntherapie bij het melanoom. Als knelpunt ziet hij dat de patiënt vaak twee apotheken heeft en vaker en verder moeten reizen. Verder ziet hij de Dure Geneesmiddelen drukken op het ziekenhuisbudget en voelt hij ook de druk van de RvB bij het voorschrijven. Voordelen van de overheveling zijn er ook: er is een centralisatie van kennis en er zijn kortere lijnen. De spillage daalt. Switchen om niet-medische redenen kan wat hem betreft in overleg. Er zijn nu mogelijkheden om het off-label voorschrijven vast te leggen in de add-on. Gelderblom hoop dat er geen goedkope pillen worden overgeheveld i.v.m. reistijden van de patiënt en ziet hij graag de spillage beter geregeld.

Paulien Evers (Patiëntenorganisatie) vindt toegang tot medicatie, het medicatieoverzicht en de voorlicht van groot belang voor de patiënt. In 2013 zag de St. Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening geen grote problemen in de overheveling van oncolytica en voor 2015 worden geen grote problemen verwacht. Het onderzoek Significant laat zien dat de medicatie overdracht redelijk geregeld is. Voor 2015 beveelt zij de betrokkenen aan om tijdig vóór 2015 toestemming van de patiënt verkregen wordt voor het medicatieoverzicht. Zij vraagt aandacht voor de voorraad bij de patiënt thuis op 1 januari 2015. Zij verzoekt een helpdesk met een noodnummer in te richten voor patiënten, hetgeen VWS ter plekke toezegt.

Bart van den Bemt (NVPF) geeft aan dat patiënte over het algemeen tevreden zijn. Er ligt nog een knelpunt bij het makkelijk in bezit krijgen van medicatie, patiënten moeten vaak extra rijden. Medicatieoverdracht is er om medicatiefouten te voorkomen. Veel ziekenhuizen leveren redelijk tot goed af, maar bij een kwart van de ziekenhuizen is de medicatieoverdracht nog minimaal: op een laag pitje of niet volgens de Richtlijn. De oplossing ligt volgens van den Bemt bij het meer verantwoordelijkheid nemen van de patiënt, méér maatwerk door de poliklinische apotheek, het transparant maken van de kwaliteit per ziekenhuis, regionale afspraken, en ook een betere ICT.
Nu wordt 75-80% van de medicatie door de patiënt opgehaald. 71% vindt ophalen acceptabel. De afstand van 15 km is voor patiënten een soort omslagpunt voor halen/bezorgen, maar de tevredenheid hangt niet per se af van de reisafstand. De tijd nodig voor een medicatieoverzicht beslaat 8 minuten en het doorgeven er van nog eens 2-3 minuten. De medicatieoverdracht tijdens opname is veel langer (20 minuten).

Harrie Kemna (NVZ) geeft aan dat het aantal gebruikers bij de overheveling 2015 relatief groot is. Al deze geneesmiddelen krijgen een add-on status. Daarbij zijn geregistreerde én off-label indicaties opgenomen. De overige kosten zitten in het DBC tarief. Wat kan volgens Kemna nog beter: De signalen uit de rapporten van EGV en Significant over de medicatieoverdracht, NIVEL over de reistijd van patiënten, de vergoeding van off-label indicaties en het belastende registratie – en declaratieproces. Kemna ziet de volumegroei van TNF-alfaremmers afnemen in de laatste twee jaar, maar ziekenhuizen blijven bezorgd over het toereikend zijn van het macrokader voor Dure Geneesmiddelen. In contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen zijn nu aparte paragrafen opgenomen omtrent Dure Geneesmiddelen, maar hij ziet ook graag het aantal patiënten opgenomen en hoe om te gaan met biosimilars. De Dure Geneesmiddelen zijn in de contracten gebaseerd in 20% van de ziekenhuizen op Nacalculatie, 31% Plafond, 5% Aanneemsom, en 43% anders. Op de vraag of de kosten adequaat worden gecompenseerd antwoordt 25% van de ziekenhuizen Ja, en 43% nee.
Binnenkort verschijnt een rapport van KPMG, dat vermeldt dat de ziekenhuizen meer marktmacht hebben dan zorgverzekeraars. Kemna geeft aan wat er volgens hem nog moet gebeuren: Onderzoeken van de effecten van de overgehevelde geneesmiddelen, zicht hebben op de pijplijn van nieuwe geneesmiddelen, een zorgvuldig controleproces, en het overbrengen van bepaalde dure geneesmiddelen naar nacalculatie of buiten het risico van ziekenhuizen brengen.

Jan Broeren (VGZ) vindt het pas op de plaats voor overheveling OK als het gaat om overbelasting, niet OK als het afstel inhoudt. Hij vindt de voorbereiding van de overheveling 2012 redelijk, maar die daarna goed. VGZ wil van ziekenhuizen transparantie, verantwoordelijkheid voor een betaalbare zorg, scherper onderhandelen, een gegevenswisseling met 1e lijn, en een effectieve distributie. Uit de discussie blijkt dat VGZ erg mee kan lift op het inkoopproces van Achmea dat binnenkort wordt ingezet.

FarmaActueel®

25 sept 2014

BvS

schuiringa 26-09-2014 15:05
test
entrepeneur 25-09-2014 16:44
"De afstand van 15 km is voor patiƫnten een soort omslagpunt voor halen/bezorgen, maar de tevredenheid hangt niet per se af van de reisafstand."
Zullen we dit bij de gewone apotheken dan ook maar aanhouden?
ANH JANSEN 25-09-2014 16:33
Patiƫnten zullen zeer goed voorbereid de spreekkamer moeten ingaan; welke diagnose is gesteld? wat is de state of the art therapie? wat is de standaard? wat is de richtlijn? En krijg ik van mijn specialist de therapie die ik moet krijgen?

Willekeur zal toenemen. Budget materialen verdringt zo de zorg. Geheel conform wens van B Baarsma en H Hurts.

Overheid en verzekeraars gaan de discretionaire bevoegdheid van de arts misbruiken uit economische motieven.

Krijgt een arts een malus als hij het 'budget' overschrijdt? En een bonus als hij het 'onderschrijdt'?

Overheveling is gedaan om budgettaire redenen! Niet vergeten!
schuiringa 25-09-2014 15:50
En zo wordt langzaam de economische basis onder de openbare apotheek verwijderd.

500 apotheken mogen overblijven.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.