Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


25 apr

Medicatie beoordeeld

Medicatiebeoordeling is sinds 2012 een aparte prestatie. Patiënten met een medicatiebeoordeling gebruiken vooral maagzuurremmers gecombineerd met bloedverdunners en hogebloeddrukmiddelen. (SFK)

 
 

Met ingang van 2012 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaald dat de medicatiebeoordeling chronisch geneesmiddelengebruik een zelfstandig te declareren prestatie is binnen de farmaceutische zorg. Deze prestatie kan globaal omschreven worden als een systematische beoor deling van het geneesmiddelgebruik van een individuele patiënt, door arts, apotheker en patiënt en/of diens vertegenwoordiger. Met deze laatste(n) moet het farmacotherapeutisch behandelplan worden besproken. Van de in de apotheekinformatiesystemen geregistreerde medicatiebeoordelingen die in 2013 aan de SFK zijn aangeleverd, is het geneesmiddelgebruik van de betreffende patiënten onderzocht.

Meer vrouwen

Van de patiënten voor wie apothekers een medicatiebeoordeling uitvoerden, is 59% een vrouw. De gemiddelde leeftijd van alle patiënten is 75 jaar, waarbij het leeftijdsverschil tussen mannen en vrouwen klein is. De SFK constateert dat 82% van de patiënten voor wie een medicatiebeoordeling is uitgevoerd, een patiënt met polyfarmacie is. Daarvan is sprake als iemand vijf of meer geneesmiddelen op ATC3-niveau chronisch – negentig dagen of langer – gebruikt. Ook hier is nauwelijks verschil tussen mannen of vrouwen. Vrijwel alle patiënten (90%) voor wie in 2013 een medicatiebeoordeling is uitgevoerd, maakten alleen al op basis van het geneesmiddelgebruik het eigen risico vol. Sinds dit jaar worden medicatiebeoordelingen voor het eerst door vrijwel alle zorgverzekeraars apart geprijsd. Omdat de medicatiebeoordeling in principe onder het eigen risico valt, zou dit slechts voor 10% van de groep patiënten gevolgen hebben. En dan nog alleen indien zij geen eigen risico verschuldigd zijn voor andere zorg, zoals specialistische zorg. Overigens houden sommige zorgverzekeraars dit jaar de medicatiebeoordeling buiten het eigen risico.

Combinaties

Als ook de incidentele medicatie in aanmerking wordt genomen, blijkt dat 92% van de patiënten met een medicatiebeoordeling minimaal vijf verschillende geneesmiddelen (op ATC3-niveau) gebruikte, ruim twee derde zelfs acht of meer. Als iemand meerdere geneesmiddelen binnen een ATC3-groep gebruikt, worden deze middelen op ATC3-niveau als één geneesmiddel geteld.
Als we kijken naar welke soorten geneesmiddelen de patiënten gebruiken dan blijkt dat 62% een combinatie van minimaal één geneesmiddel uit de ATC-hoofdgroepen: A, B en C gebruikt. Binnen deze ATC-hoofdgroepen zijn vooral maagzuurremmers (A), middelen ter preventie van bloedstolling (B) en middelen bij hoge bloeddruk (C) veel toegepast. Daarnaast kunnen ze ook geneesmiddelen uit andere groepen gebruiken. Toch gebruikt 5% van alle patiënten uitsluitend zo’n combinatie. 32% van alle patiënten krijgt een combinatie van minimaal middelen uit de groepen A, B, C en uit groep N (zenuwstelsel).

Figuur 1: Aantal geneesmiddelen (op ATC3-niveau) per patiënt met medicatiebeoordeling, procentueel gecumuleerd
Aantal geneesmiddelen per patiënt

70% van de patiënten met een medicatiebeoordeling gebruikt minimaal acht geneesmiddelen

 


 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

ANH JANSEN 29-04-2014 00:00
In tegenstelling tot in 2012 en 2013 zijn zorgverzekeraars voornemens om in 2014 de verschillende prestaties (basispakket) vaker afzonderlijk te contracteren
in plaats van alleen maar of via de standaard terhandstelling.

Tja. De Monitor loopt wat achter. Goede voornemens zijn voornemens gebleven. Gelukkig is er nu de DZF, ex NZa. Dan zit het goed.

Zorgverzekeraars zijn in de veronderstelling dat de wijze van contracteren in 2012 en 2013 voorzag in de zorgplicht die zij moesten nakomen.

--De Zorgplicht en niets meer dan de Zorgplicht.
ANH JANSEN 28-04-2014 23:47
Figuur 4
. Antwoorden op de enquête vraag: Verwacht u groei (in
tarieven en/of volume) in 2014? (meerdere antwoorden
mogelijk)

63% van de verzekeraars verwacht krimp in volume en in tarieven!

Geen wonder. VWS zet het plafond en verzekeraars hebben als economische prikkel daaronder te blijven; het verschil tussen geraamde schadelast en uiteindelijk gerealiseerde schadelast is de extra winst voor de verzekeraars en die mogen zij houden, voor later.

Perfide en Pervers.

Gelukkig hebben we nu de DZF. Ex.NZa. 5 mandjes. De rest is geschiedenis.

63% van verzekeraars verwacht echter wat anders dan de DZF.
ANH JANSEN 28-04-2014 23:41
Datzelfde is het geval als er zorgaanbieders uittreden uit de markt en het zorgaanbod minder groot
wordt. Er kunnen immers situaties van overaanbod voorkomen.

--Tja. Er is geen concurrentie tussen verzekeraars onderling. De dominante verzekeraar bepaalt de gang van zaken in een regio en de overige volgen. Wat valt er voor een consument nu te kiezen? En met de populatie bekostiging valt de hele concurrentie tussen verzekeraars onderling helemaal weg.

En de overheveling van wijkverpleging? Per verzekeraar een eigen wijkverpleegkundige? Dacht het niet.

Waar zijn we mee bezig?
ANH JANSEN 28-04-2014 23:39
De consument kan via de keuze voor een zorgverzekeraar bepalen of het zorgpakket concurrerend is. Zo vertaalt de zorginkoop van de zorgverzekeraars zich in het voordeel voor de consument. Zolang het handelen van de zorgverzekeraar de zorgplicht niet in gevaar brengt en ten goede komt aan de consument, is het niet aan de NZa om in te grijpen in het proces.

In het geval dat zorgaanbieders investeringen in kwaliteit en service uitstellen of terugschroeven, hoeft de zorgplicht van zorgverzekeraars an sich niet in het geding te zijn.
ANH JANSEN 28-04-2014 23:35
Het gaat dan bijvoorbeeld over zogeheten ‘slikken of stikken’
contracten.
In het zorgstelsel bestaat contractvrijheid en daarmee ook
geen verplichting voor zorgverzekeraars met elke individuele
zorgaanbieder tot compromissen te komen over de contractvoorwaarden.

Daarnaast staat het zorgaanbieders vrij om zelf te besluiten om wel of niet akkoord te gaan met het voorgelegde contract.

Er zijn bij de NZa geen signalen bekend van grote aantallen zorgaanbieders die hun praktijk stopzetten en uittreden uit de markt.

--Gelukkig hebben we nu de DZF. Ex.NZa.
ANH JANSEN 28-04-2014 23:30
3.2
Om de zorgaanbieders en zorgverzekeraars te ondersteunen bij het inrichten van het contracteerproces is in december 2010 het document ‘Good Contracting Practices zorgverzekeraars en vrije beroepsbeoefenaren’ (hierna: GCP’s) gepubliceerd.

e GCP’s zijn geen juridisch bindend instrument, maar dienen als handvat voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders om het contracteerproces onderling verder vorm te geven. De NZa kan op grond van de GCP’s een zorgaanbieder of zorg
verzekeraar dus niet dwingen om het contracteerproces
aan te passen.

--Schitterend. Waar is de BOF mee akkoord gegaan onlangs? Juist. Met betere GCP's die dus niet afdwingbaar zijn.

ANH JANSEN 28-04-2014 23:25
Consumenten moeten kunnen kiezen tussen zorg
verzekeraars, die op hun beurt goede contracten afsluiten met zorgaanbieders.Op deze wijze wordt het stelsel geacht
optimaal te werken door zowel kwaliteitsverhoging als kostenbeheersing te bewerkstelligen.
1

--Jammer dat de NZa vervolgens toestaat dat verzekeraars gezamenlijk optrekken en onderling geen concurrentie toestaan. Er blijft van het uitgangspunt van het zorgstelsel dan ook niets over. Wassen neus. Prijs is bepalend. Kwaliteit is zaak van het ZiN. En die heeft geen doorzettingsmacht.

Wat valt er dan nog te kiezen voor de consument?
ANH JANSEN 28-04-2014 23:22
http://www.nza.nl/104107/105773/953131/Monitor_Zorginkoop_en_beleidsbrief.pdf

De zorginkoop werkt en de zorgplicht is geborgd
Belangrijke conclusie die de NZa trekt in deze monitor is dat de zorginkoop goed werkt.

Bij de extramurale farmacie
zijn de zorgverzekeraars, in tegenstelling tot
2012 en 2013, voornemens de verschillende prestaties uit het
basispakket vaker afzonderlijk te contracteren. Het preferentiebeleid blijft vrijwel ongewijzigd.

--Gelukkig hebben wij nu de DZF, ex.NZa. Daar heeft de Monitor nog geen rekening mee gehouden.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.