Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


23 okt

Afspraken rond declaraties van bereidingen door apothekers

Grootbereider Pharmaline en zorgverzekeraars Menzis en Coöperatie VGZ starten een samenwerking, die correcte declaraties mogelijk maakt en rationaliteit waarborgt. Als gevolg hiervan vermindert de administratieve lastendruk bij apothekers en zorgverzekeraars en wordt een goede productkwaliteit en een betere medicatiebewaking gegarandeerd. Vanaf 1 november worden daartoe alle bereidingen van Pharmaline opgenomen in de G-standaard.

Grootbereider Pharmaline en zorgverzekeraars Menzis en Coöperatie VGZ starten een samenwerking, die correcte declaraties mogelijk maakt en rationaliteit waarborgt. Als gevolg hiervan vermindert de administratieve lastendruk bij apothekers en zorgverzekeraars en wordt een goede productkwaliteit en een betere medicatiebewaking gegarandeerd. Vanaf 1 november worden daartoe alle bereidingen van Pharmaline opgenomen in de G-standaard. De systemen van Menzis en VGZ herkennen de Pharmaline-klanten, zodat zij gegarandeerd een juiste vergoeding ontvangen voor de gedeclareerde bereidingen. Mediq Apotheek heeft al aangegeven op deze manier te gaan werken. Andere apotheekhoudenden kunnen zich ook aansluiten bij dit concept.

 

Tot nu toe hadden apothekers grote problemen met de declaratie van bereidingen. Sinds de circulaire van de NZa uit 2009 mogen zij geen bereidingstoeslag rekenen voor bereidingen die in de handel zijn. Doordat de meeste bereidingen niet in de G-standaard zijn opgenomen, is het niet mogelijk volgens de NZA-richtlijnen te declareren en is de medicatiebewaking niet sluitend. Het ondoorzichtige systeem leidde tot veel afkeuringen en herdeclaraties.

 

G-standaard

Onlangs ondertekenden Menzis, Coöperatie VGZ en Pharmaline de contracten om de samenwerking vast te leggen. Directeur Jan Verwaal van Pharmaline is blij dat hiermee de onduidelijkheid voor de apothekers afneemt: ‘Onze klanten kunnen in de G-standaard zien welke preparaten voor vergoeding in aanmerking komen en welke niet. Daarmee voorkomen we dat apothekers geen vergoeding krijgen. Ook wordt hiermee een einde gemaakt aan de administratieve rompslomp rond declaratie, afkeuring, herdeclaratie, controle en navordering achteraf. Wij vermelden wel producten, maar geen prijzen in de G-standaard, omdat we afzonderlijke prijsafspraken met de zorgverzekeraars hebben gemaakt. De afnemers van Pharmaline zien daarom een fictieve prijs van 1 eurocent, wat in het systeem wordt vertaald naar de werkelijke vergoeding.’

 

Lagere kosten

Pharmaline voldoet aan GMP en volgt strikte procedures omtrent het productie-, keuring- en leveringsproces. Daarnaast investeert Pharmaline continu in kennis, apparatuur en onderhoud, waardoor de kwaliteit en rationaliteit van de producten is gewaarborgd. Dit zien de zorgverzekeraars als een groot voordeel. Apotheker Henk Eleveld van Menzis: ‘Apothekers kunnen nooit op hetzelfde niveau investeren als een grootbereider. Ik weet nu dat de kwaliteit van de producten goed is. Door de producten ook nog eens in de G-standaard op te nemen, wordt bovendien de medicatiebewaking en medicatieoverdracht

 

 

geoptimaliseerd.’ Ook Cynthia Regensburg, adviserend apotheker bij VGZ, is tevreden met de afspraak tussen Pharmaline en de zorgverzekeraar: ‘De farmacotherapeutische rationaliteit neemt toe, terwijl de administratieve lastendruk rond apotheekbereidingen aanzienlijk afneemt. Dat betekent dat de apotheker een adequate vergoeding krijgt en dat de zorgverzekeraars geen onnodige declaraties vergoeden. Door afspraken als deze proberen we de zorgkosten zo laag mogelijk te houden.’

ANH JANSEN 25-10-2013 17:22
Contract tussen VGZ en Pharmaline dwingt tot juridische actie; tegen welke prijs verkoopt Pharmaline de Ad hoc en doorgeleverde bereidingen aan de apotheek en welke prijs krijgt de apotheker terug van VGZ? Zelf bereiden kan de apotheek nog wel, maar moet dan declareren voor een eigen code en daarvoor is toestemming nodig van VGZ zelf!

Wat gaat VGZ nu doen?

Dit is gedwongen winkelnering en verplichte verkoop onder de kostprijs!

Jan Verwaal kaartte dit al enige jaren terug aan, maar het vergde wat meer tijd blijkbaar.

En de leverbaarheid? Volgens VGZ contract moet je binnen 24 uur leveren, ingaand bij inlevering van het recept.

Kan pharmaline dit werk wel aan? 3 miljoen verzekerden? 2% bereidingen? Of gaat pharmaline werken met onderaannemers? Zijnde bereidende apotheken her en der in den lande?

Zou zomaar kunnen.

Piet Stam van SiRM: "je kan het zo complex mogelijk maken als je maar wilt, als je maar van onze diensten gebruikt maakt".

A Klink gaat werken bij VGZ. Leuker kunnen we het niet maken. Mag allemaal in dit land.
Meijer Apeldoorn 24-10-2013 18:53
De Pharmaline afspraak sluit merkwaardig genoeg naadloos aan bij bovenstaande discussie.
Ook bij Pharmaline zijn het protocol fetisjisten. Alleen wat zij goed vinden voor de patient wordt gemaakt.Dat er soms van protocollen moet worden afgeweken in het belang van de patient wil er bij hun niet in. In mijn ervaring een bijzonder starre en apotheek onvriendelijke aanbieder.
Meijer Apeldoorn 24-10-2013 18:31
De bewuste patient had al een euthanasie verklaring getekend.
Logisch dat de ervaren huisarts bij de ontstane noodsituatie greep naar de middelen die wel voorradig waren.
Stel een van de inzittenden in je auto krijgt een hartaanval: stop je dan ook netjes voor elk stoplicht en handhaaf je de maximum snelheid?
Dit soort protocol denken is van de meest verderfelijke soort.
De bewuste huisarts heeft de schande/ druk van nachtelijke arrestatie en schorsing niet kunnen verwerken en heeft zelfmoord gepleegd.
Ik zou de overheid aanklagen wegens dood door schuld.
Een ronduit walgelijk staaltje van machtsdenken: niet volgens protocol dan moet barbertje hangen.In dit geval waarschijnlijk letterlijk.
Kees zwaan 24-10-2013 09:28
Inderdaad: een standbeeld voor Tromp!

Acute zorg moet binnen 45 minuten verleend worden volgens de protocol. Dit geeft 'grote' aanbieders van zorg de mogelijkheid om nog beter op afstand te kunnen zijn.
Er zijn immers minder zorgsteunpunten nodig.
Op deze wijze kan véél doelmatiger(financieel) gewerkt worden.
Mogelijke tuchtzaken zijn voor rekening en risico van de zorgverlener, die tzt waarschijnlijk als ZZP 'ers ingehuurd zullen worden.

Het handelen van de diverse betrokken instanties bij het geval 'Tromp' komt mij over als een Paarse Krokodil, maar dan van de ergste soort.

'Als de vinkjes maar kloppen'
henricop 24-10-2013 07:41
In de onvolprezen richtlijn euthanasie staat het een en ander over deze middelen.
Midazolam kan als premedicatie gebruikt worden. Ook morfine wordt genoemd maar is niet aan te bevelen. Het wordt echter wel benoemd als werkzaam in kader inductie ademhalingsdepressie.

Mag je afwijken van een richtlijn? Wat waren je motieven? We zullen gt nooit eten.
ANH JANSEN 24-10-2013 01:29
De IGZ moet nu openheid van zaken geven. Dit gaat helemaal een eigen leven leiden. Dit krijg je als je gedoogt en geen kennis van de praktijk van alle dag hebt.

Dormicum en morfine in ampullen i.v. toedienen bij een terminale patiënt ipv palliatieve sedatie volgens protocol toe te passen? Wat is nu doelmatige zorg? Wat is acute zorg? Wat is menswaardige zorg?

wo 23 okt 2013, 22:39
|
lees voor
'Huisarts schond alle regels'
AMSTERDAM -

De huisarts die zichzelf eerder deze maand van het leven beroofde nadat hij op non-actief was gesteld, schond 'alle regels'. Hij diende bij een terminaal zieke patiënt morfine en Dormicum toe.

Dat blijkt uit gesprekken die de NOS had met verschillende betrokkenen.

De 58-jarige dokter uit Tuitjenhorn (Noord-Holland) zou de patiënt met keelkanker geholpen bij het beëindigen van zijn leven half augustus.

Het voorval werd door een co-assistent gemeld bij het ziekenhuis, dat daarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarop werd weer een justitueel onderzoek gestart.

Alleen in acute noodsituaties mag morfine worden toegediend. Volgens de bronnen was daar geen sprake van. Het middel Dormicum, voor palliatieve sedatie, mag nooit in één keer worden toegediend in grote hoeveelheden.

De Telegraaf.

Verstikking duurt 4 minuten en is een bijzonder ellendig gezicht, zeker als het je eigen moeder is! Praktijk geval bij een mislukte overdracht van uitbehandelde terminale longkankerpatiente van Ziekenhuis naar thuissituatie.
Volledig verkeerd ingeschat door de specialist en de huisarts. Heeft de stagiair dat wel eens meegemaakt?

Die Nico Tromp verdient een standbeeld.

En de IGZ moet stoppen met gedogen en EU wet en regelgeving doen naleven opdat de kwaliteit van de zorg in de hele EU is geborgd. Rabo Bank zit in Pharmaline zoals Rabo Bank ook zit in Mediq en Mediq is Pharmaline.

Financiële belangen gaan voor.
ANH JANSEN 24-10-2013 01:02
Bij de huiszoeking bij de huisarts een kleine week na het overlijden van de patiënt, is onder meer een heliumtankje gefotografeerd en medicatie in beslag genomen, zo melden de bronnen, die anoniem willen blijven. Helium, dat gebruikt kan worden voor hulp bij zelfdoding, is in deze casus niet gebruikt. In een recent verleden zou mogelijk wel sprake zijn van een overlijden waarbij helium is toegepast, zo blijkt uit een getuigenverklaring.

Zowel het Openbaar Ministerie als de inspectie wil niet reageren op de genoemde feiten. Het OM doet geen uitspraken omdat de zaak na het overlijden van Tromp is geseponeerd. Hoofd communicatie van de IGZ Rudolf Cremer-Eindhoven herhaalt de eerder gedane mededeling dat er ‘er sprake is van feiten die ver buiten de normale medische praktijk vallen’.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/138235/huisarts-tuitjenhorn-gaf-overdosis-morfine.htm

---Zie de webcast van de opening Ziekenhuisapotheek Dordrecht met Josee Hansen, IGZ inspecteur.

"Eigenlijk" is het van de zotte dat wij, IGZ, overtredingen van de Geneesmiddelenwet moeten gedogen. "Eigenlijk' moeten wij de Wet handhaven.

Had de betrokken huisarts bij deze patiënt een morfine pomp moeten aansluiten? Eerst bestellen bij Pharmaline? Wat is de levertijd? Hoelang kan een mens zonder lucht? Wat is verstikking?

Komt dit vaker voor? 1 persoon kreeg in een ziekenhuis een dergelijk morfine injectie en werd een verstikking bespaard, in een andere situatie stierf een terminale longpatiënte door verstikking in de armen van haar zoon!
Dit soort situaties komt heel vaak voor.

IGZ heeft wat uit te leggen, maar moet acuut stoppen met gedogen! Gedogen maakt zeggenschap IGZ ongeloofwaardig. Welke deskundigheid heeft de IGZ nu nog?

Huisarts Tromp werd niet gedoogd. Tromp is niets te verwijten. (afgaande op bericht)

Tijd voor het oprichten van een 'Apollonetwerk' voor de IGZ. Kunnen experts de IGZ bijpraten. Maar dan ook: stoppen met gedogen.
ANH JANSEN 24-10-2013 00:54
'Huisarts Tuitjenhorn gaf overdosis morfine'
Publicatie 23 oktober 2013
Jaargang 2013
Auteur Evert Pronk

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn diende zijn patiënt meer dan tien keer de maximale dosering morfine toe. Bij huiszoeking is een heliumtankje aangetroffen en medicatie in beslag genomen. Dat zeggen bronnen nauw betrokken bij de kwestie omtrent de huisarts die zelfmoord pleegde na door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief te zijn gezet.

Tromp diende de bolus morfine toe ondanks bezwaar van de aanwezige thuiszorgverpleegkundige tegen de hoogte van de dosering. De patiënt overleed na toediening van de medicatie binnen 5 minuten. De huisarts had dit zijn coassistent vooraf ook voorspeld.

De coassistent heeft het gebeuren achteraf willen bespreken met de huisarts, maar vond bij hem geen gehoor. Vervolgens is ze naar haar mentor van het coschap bij het AMC gestapt. Deze meldde dit na intern overleg aan de inspectie, maar zonder eerst verhaal te halen bij de Tromp. In eerst instantie gebeurde de melding aan de IGZ zonder de huisartsenpraktijk bij naam te noemen. De inspectie heeft hen terstond gesommeerd de namen wel te noemen.

ANH JANSEN 24-10-2013 00:51
Na Achmea en Menzis heeft Mediq Apotheek nu ook met zorgverzekeraars CZ, Ohra, Delta Lloyd, De Friesland, DSW, Zorg en Zekerheid, ONVZ, ASR en ENO overeenstemming bereikt over farmaceutische zorg in 2014. Hiermee zijn ook de verzekerden van deze zorgverzekeraars in 2014 verzekerd van farmaceutische zorg bij alle 253 Mediq Apotheken. Met de gemaakte afspraken heeft Mediq met bijna alle zorgverzekeraars de onderhandelingen voor farmaceutische zorg in 2014 afgerond. Met de zorgverzekeraars zijn voor speciale groepen geneesmiddelengebruikers aanvullende afspraken gemaakt omtrent persoonlijke begeleiding en zelfmanagement bij de Mediq Apotheken.

Bron: Mediq

Teken dus ook maar al die contracten. En ook VGZ. Dan ben je daar tenminste Mediq een slag voor.

Gezien de uitspraken van P Hasekamp op Skipr, Krimp is de nieuwe Groei, is het niet verstandig om de K&H contracten te tekenen in de hoop ze te kunnen behouden voor de toekomst: in 2015 komt er nog een klap. ZN en ZN-leden willen die via de postorderaars laten verlopen.

En de NZa vindt dat goed.

Dus wie zijn wij dan om het beter te weten?

Maar wat is zelfmanagement bij de Mediq Apotheken?
ANH JANSEN 24-10-2013 00:20
Kom, kom. Magistrale bereidingen zijn door een goed uitgeruste apotheek zeer goed te doen, voor de eigen patienten populatie! RAL voert geregeld steekproeven uit en die scoren goed. Kinderartsen zijn zeer tevreden over de speciale hormoon capsules die per 500 in diverse sterkten worden gemaakt. Ook hier controles met steekproeven.

Geheel conform de EU wet en regelgeving. Denk niet dat ad hoc preparaten door de Pharmalines en Mag Bereiders op andere wijze worden gemaakt. Daar werken ook ervaren en onervaren assistentes, ongeschoolde krachten e.d. meer. Zo nu en dan moeten wij uitwijken naar een Mag Bereider en je weet niet wat je dan terugkrijgt. Soms goed, soms voortreffelijk en ook wel eens pet; zalf met brokken.

Vandaar ook de eis van de EU, en overgenomen door Nederland, dat een geneesmiddelen geregistreerd moet zijn en anders uitsluitend in een apotheek mag worden bereid voor de eigen populatie! Geen Doorgeleverde Bereidingen bij de EU!

Moet dan elke apotheek weer gaan bereiden? Neen, wel binnen 45 minuten reistijd van een patiënt. En daar moet de verzekeraar voor zorgen. Die heeft de zorgplicht. Die koopt de functioneel omschreven zorg in.

Dat de KNMP zo graag de AAPen van anderen op zich neemt is het grote probleem van de KNMP en werkt al jaren in het nadeel van de openbare apothekers.

Deal tussen Pharmaline/Mediq en Menzis/VGZ is einde van de apotheek.

"eigenlijk" is het van de zotte dat wij, IGZ, overtredingen van de Geneesmiddelenwet met een handgeschreven velletje papier goedkeuren. "eigenlijk' zouden wij, IGZ, moeten stoppen met gedogen.

Maar het is de Minister die uiteindelijk beslist en het is de KNMP die denkt met Ja-Knikken olie te winnen.

Niet iedere olie is geschikt voor auto's en aan stookolie hebben we niets: A Klink heeft gezegd dat apothekers geen bootjes meer mochten aanhouden.

Scenario Afrika distributie komt eraan.
henricop 23-10-2013 18:45
Alles wordt vakkundig door ZN gesloopt.
Hulpmiddelen: luiers, teststrips en nu dieetvoeding. De TEFA's en Eurocepts van deze wereld hebben een groot distributieprobleem, omdat ZN klonen hun marges uithollen en de onze ook. Bezorgen kan dus niet meer, zeker niet van Utrecht naar Den Helder! Binnen 2 maanden zullen rollators en electrische rolstoelen uitpuilen met zakken luiers en voeding. Zelfredzaamheid is de boodschap! Zo ook de magistrale bereidingen en laten we eerlijk zijn: wie doet het goed?
Ik zou voor geheel verbieden zijn muv pijncassettes en de rest via de ziekenhuisapotheken. Kunnen die de cassettes bezorgen.

Ik hou me wel bezig met de kant en klare handel. Bezorgen 2014 € 5.00, personen boven de 75 jaar half geld
ANH JANSEN 23-10-2013 17:21
Hoe gaat dit in LPG land? Worden apotheken afgerekend voor 0,01 cent voor een ad hoc bereiding? Voor een Doorgeleverde Bereiding? Ook als ze het zelf bereiden volgens de FNA en RADA systematiek? Wat gaan Fagron/Magistrale/Collegiale Bereider doen? Ceban? Regionale bereidende apotheken?

En krijg je deze bereidingen voor minder dan de declaratie prijs of heeft Pharmaline voor zichzelf zo een verdienmodel uitonderhandeld over de rug van de openbare apotheken?

Ad hoc bereidingen zijn ad hoc bereidingen. Expertise hangt af van de kwaliteit en kunde van de bereidende assistente of apotheker. Gaat pharmaline werken met stagiares? Leerlingen die het werk doen?

Josee Hansen moet dit maar eens gaan toelichten.

En het misbruik van de centrale prijslijst loopt nu echt de spuigaten uit.

De KNMP wordt in het persbericht niet genoemd, maar die speelde een zeer belangrijke rol in beprijzing van bereidingen, ten nadele van de openbare apotheker.

En dat Mediq Apotheek het concept van Pharmaline overneemt is niet zo gek; Mediq is eigenaar van pharmaline.

De Venture Capitalists achter Mediq laten zich gelden.
Swarte1 23-10-2013 17:02
Pharmaline: ' U hoeft dus niet te zoeken waar bepaalde producten verkrijgbaar zijn; bij ons kunt u voor al uw apotheekbereidingen terecht! '

De verzekeraars zullen dit aangrijpen om nooit meer een bereidingstarief te betalen. Alles is immers in de handel verkrijgbaar. Illegaal, maar gedoogd.

Bereidende apotheken kunnen ermee stoppen, stop de abonnementen op laboratoria, weegsystemen en het FNA.
Of is het hobby?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.