Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


23 mei

Zorgverzekeraars houden miljarden achter de hand

Zorgverzekeraars hamsteren steeds meer premiegeld. En dat geld gaat niet naar de zorg, maar naar beleggingen. Sinds begin 2012 namen de reserves van de vier grootste zorgverzekeraars met twee miljard toe. Dat komt neer op ruwweg 175 euro per verzekerde. (NRC Handelsblad)

Zorgverzekeraars hamsteren steeds meer premiegeld. En dat geld gaat niet naar de zorg, maar naar beleggingen. Sinds begin 2012 namen de reserves van de vier grootste zorgverzekeraars met twee miljard toe. Dat komt neer op ruwweg 175 euro per verzekerde. (NRC Handelsblad)

Meijer Apeldoorn 29-05-2014 10:31
Zolang de DZF niet wordt verboden door de NZa, hetgeen ook niet gaat gebeuren, zullen Zorgverzekeraars wel met de DZF om tafel moeten!
Uit de weerstand blijkt al dat de ZN-ers al lang door hebben wat de DZF voor de nederlandse apotheken kan betekenen, merkwaardig genoeg vele collega' s blijkbaar niet.
In een markt die wordt beheerst door eenzijdig monopoliegedrag heb je counterveiling power nodig.
Dat daar een door de NZa regels bepaalde organisatie voor moet worden opgetuigd is niet zo relevant. Diverse StaK structuren waarin openbare apothekers deelnemen in politheken/dienstapotheken zijn voorbeelden van diezelfde organisatiestructuur.
Volledig NZa proof.
ANH JANSEN 26-05-2014 13:20
Wat verzekerden betalen en krijgen is overigens een discussie punt voor Koepel en NZa; zit de kwaliteit verstopt in de regelvergoeding of in een lumpsum achteraf te betalen door de verzekeraar namens al zijn verzekerden? Wat ziet de verzekerde op zijn polisoverzicht? Verrekening eigen risico? Verzekerden die moeten winkelen bij zorgaanbieders die van de verzekeraar een basiscontract hebben gekregen, betalen in essentie de extra inkomsten van andere zorgaanbieders en dat is vreemd, toch, zonder er wat voor terug te krijgen. Proeftuin apotheken lopen binnen over de rug van collegae en verzekerden.

Alles via de regelvergoeding; dan kan je adverteren met de prijs. Dat is toch marktwerking
ANH JANSEN 26-05-2014 13:10
Naast Menzis heeft nu ook VGZ de DZF de wacht aangezegd: geen onderhandelingen met de DZF.

Logisch.

Toelichtingen op farmamagazine.nl worden steeds uitgebreider, maar DZF voegt niets toe en het wordt tijd dat een volgende partij, de NZa, zich meldt bij DZF. Idem de ACM. Je mag als individuele zorgaanbieder niet weten bij welke zorgmakelaar je collega zich heeft aangesloten en dat weten Alphega, BENU en PACT apotheken allemaal! En een zorgmakelaar kan niet over prijzen onderhandelen, alleen over kwaliteit en het is aan de verzekeraars zelf of zij daar wat voor over hebben.

NZa en ACM. We horen het wel.
schuiringa 25-05-2014 16:26
Nationaliseren die zorgverzekeraars.
Ze kunnen het niet laten de kas leeg te roven. Vergelijkbaar met bankiers.
henricop 25-05-2014 15:57
http://www.cooperatievgz.nl/cooperatie-vgz/over-cooperatie-vgz/beloning%20bestuurders

CZ vd Meeren werkt 40 uur voor € 307.000.
Menzis van Boxtel werkt 1fte en krijgt € 284.000
Beiden plus een pensioenpremie van ruim 100.000 euri.

oftewel: 800 Nederlandse nominale zorgpremies gaan op aan 2 man. VGZ ex topman eet het in zijn eentje op. en Ab Link?
henricop 25-05-2014 15:39
Als de ledenraad niet meer macht krijgt dan Engels/Deense model invoeren. Meteen alle zorgverzekeraars nationaliseren en begrotingsprobleem is weg. Miljarden van ons allen voor de Staat en aflossen maar.

En morgen meteen de topinkomens aanpassen. Het is en blijft te gek voor woorden dat de hh directievoorzitters en mw Monissen de premiegelden van duizenden verzekerden alleen voor hun inkomen gebruiken. Norminkomen van arts is ruim voldoende en voor dit werk te veel.
ANH JANSEN 25-05-2014 12:54
Bedenk ook de ventielen die verzekeraars hebben ingebracht, in samenspraak met de Minister en de grootste partij in de zorg, de ziekenhuizen, NVZ; meer dan 50% van de schadelast in de Zvw zit bij de ziekenhuizen en dat is een lumpsum financiering. De lumpsum is historisch berekend en bevat zeer veel 'lucht'.

Overheveling GGZ e.d. is geen risico voor de verzekeraars. Ook hier heeft de Minister het MBI al ingevoerd ter voorkoming van hogere uitgaven dan begroot. Eventuele budgettaire overschrijdingen worden teruggehaald bij de zorgaanbieders en komen zo niet ten laste van de verzekeraars!

Geen Nobelprijs voor MC, MV of BB.
ANH JANSEN 25-05-2014 12:50
De maximale schadelast is berekend door VWS in samenspraak met de verzekeraars zelf. De theoretische rekenpremie dekt de maximale schadelast. Verzekeraars houden zich daaraan. Na sluiten van de markt gaan zij het basispakket uitdunnen om schadelast verder te beperken. Iedere cent verschil tussen raming en daadwerkelijke schadelast is winst voor verzekeraars en die mogen zij houden. Dat is de fundamentele economische prikkel voor verzekeraars!

En mocht het maximum schadelast toch worden overschreden, verzekeraars worden dan geacht deze uit te betalen uit de opgepotte reserves, dan grijpt de Minister in met het MBI!
Zorgaanbieders zijn de pineut! Gratis zorg leveren.
ANH JANSEN 25-05-2014 12:47
Volgens Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit hebben zorgverzekeraars met grote onzekerheden te maken. Behalve de overheveling van de langdurige zorg (AWBZ) naar de zorgverzekering, zijn er aangescherpte kapitaalseisen vanuit Brussel onderweg. “Dat maakt deze discussie heel complex. Maar tegelijkertijd roept de omvang van wat verzekeraars opzij zetten wel vragen op.”

--Ook Marcel Canoy zit op die lijn. Beide Economen is het effect van het MBI onbekend; MacroBeheersingsInstrument. De Minister haalt budgetoverschrijdingen terug bij de zorgaanbieders en staat niet toe dat verzekeraars meer schadelast uitkeren dan toegestaan door dezelfde Minister.
ANH JANSEN 25-05-2014 12:42
Bij de ledenraden neerleggen?

http://www.menzis.nl/web/CooperatieMenzis1/Ledenraad1.htm

Wassen neusregeling. RvB zit gebeiteld. En bij de overige cooperatieven is het niet anders.

Maar ja, wat wil je in een 'democratisch' land als Nederland.

En door het MBI lopen verzekeraars totaal geen risico! Overschrijdingen worden verhaald op de zorgverleners en niet op de verzekeraars! Solvabiliteitseis is voor schadeverzekeraars met open einde verzekeringen en dat is niet van toepassing in NL door het unieke MBI!

A Klink: het systeemmodel Zorgstelsel 2006 kan niet werken, we moeten stoppen met deze onzin.
henricop 24-05-2014 18:38
http://www.cz.nl/over-cz/wie-wij-zijn/bestuur

Klopt! Overheid moet dus beloningenbeleid neerleggen bij ledenraden. Nu kunnen ze wel jaarrekening aangrijpen als protest, maar vrees dat competentie daarvoor te gering is.
Beste is als zorgaanbieders zich massaal aanmelden in ledenraden!
ANH JANSEN 24-05-2014 18:08
http://www.independer.nl/zorgverzekering/info/premieoverzicht.aspx

Zijn de winsten teruggegeven aan de leden? En zo ja, waar blijkt dat dan uit? Wat is premie verschil tussen de verschillende verzekeraars? En per verzekeraar van jaar op jaar?

En waar blijkt uit de statuten van de cooperatieve verzekeraars dat de leden wat te zeggen hebben en zo ja in welke mate? Kiezen zij hun bestuurders? Bepalen zij de samenstelling van de RvB? RvT? Hoogte van de salarissen?

Dacht het niet en dat blijkt ook uit de feiten.
henricop 24-05-2014 11:26
Behalve bij Achmea, dat een harde verzekeraar is, die het alleen om geld te doen is, zijn de andere zorgverzekeraars in handen van hun verzekerden (de leden) Geheel zoals vroeger ooit zorgverzekeraars begonnen zijn.
Het zijn dus de leden die de verzekeraars moeten zeggen geld terug te geven aan hen. Dat is in 2014 gebeurd en kan dus in 2015 ook gebeuren.
https://www.vgz.nl/over-vgz/uitleg-premie

http://www.menzis.nl/web/Artikel/Persbericht/MenzisJaarverslag2013GroeiEnPositiefResultaat.htm


http://www.menzis.nl/web/Consumenten/OverMenzis/JaarverslagenEnKengetallen/OpbouwJaarpremie2014.htm
ANH JANSEN 24-05-2014 01:00
http://www.radio1.nl/item/196985-Lea

Chris Oomen en Lea Bouwmeester. Wie is de vice voorzitter van de KNMP en van welke partij is zij? Van welke partij is Lea Bouwmeester? Waar staat de PvdA nu achter? En heeft zij verstand van zaken? 0,0

VVD bolwerk KNMP heeft het PvdA paard binnengehaald en komt nu tot de ontdekking dat het een Ezel is.

Geen wonder dat de KNMP nu voorstander is van de populatie bekostiging en de Minister op haar blauwe ogen geloofd dat de apotheker als zorgverlener toekomst heeft.

Achmea spreekt ondertussen van 'opduwen' en 'decontracteren' als een zorgverlener niet doet wat Achmea wil.

De BOF kon over punt 11 geen overeenstemming verkrijgen. Punt 11.
ANH JANSEN 24-05-2014 00:34
85 pagina's heeft Nivel nodig om iets te vertellen dat iedere zorgverlener en iedere burger kan vertellen. Je vraagt je wel eens af of deze onderzoekers wel eens buiten komen en uit welk 'milieu' zij komen.

Achmea lijdt onder hetzelfde probleem: gebrek aan kennis wat onder de bevolking leeft, gebrek aan gezond verstand en gebrek aan voeling met de burgerij van met name de leeftijd categorie die de zorg nodig heeft!

"Het verdient ten slotte ook aanbeveling om ‘goede voorbeelden’ van technologie die volgens ouderen zelf belangrijk is voor hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid, onder andere ouderen bekend te maken".

Een teken van gezond verstand. Bottom up benadering!
ANH JANSEN 24-05-2014 00:28
"Hoewel de kosteneffectiviteit van technologie nog niet is aangetoond,,,,"

"Een systematische review over de ondersteuning van
zelfzorg bij diabetici via e-health laat echter slechts een beperkt of tijdelijk effect zien (Pal e.a., 2013). E-health kan helpen om mensen bewuster te maken over hun leefstijl, maar leidt in de meeste gevallen niet tot een blijvende gedragsverandering".

"Succesvolle implementatie strategieën zijn nog niet ontwikkeld"

"Op de eerste plaats is de diversiteit tussen ouderen groter dan we vaak denken. Ouderen vormen geen
uniforme groep, maar verschillen wezenlijk in hun wensen, behoeften en mogelijkheden".

ANH JANSEN 24-05-2014 00:24
Achmea wil zorgaanbieders "opduwen" richting ehealth activiteiten voor Achmea verzekerden en als zij daar niet aan mee willen werken dreigt Achmea hen te 'decontracteren'.

http://www.zorgvisie.nl/ICT/Nieuws/2014/5/Zorgverzekeraars-gaan-e-health-opdringen-1529379W/

Achmea stoort zich niet aan wat ehealth toevoegt aan verzekerden. Nivel heeft het uitgezocht; helemaal niets!

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/05/23/ouderen-van-de-toekomst.html
ANH JANSEN 23-05-2014 23:48
Bedenk even de implicaties van het MacroBeheersingsInstrument dat de Minister achter de hand houdt om de budgetten te beheersen: bij overschrijding van de toegestane budgetten per segment worden de zorgaanbieders gestraft met een tariefmaatregel achteraf. Niet de verzekeraars moeten betalen, maar de zorgaanbieders. Op deze manier lopen de verzekeraars totaal geen risico! Budget verzekeraars is gelijk aan premie inkomsten en wordt in overleg met VWS vastgesteld! En nadien gaan de verzekeraars nog eens het basispakket uitdunnen.

Laat dit even bezinken. "knattergak' zei Mozart.
Meijer Apeldoorn 23-05-2014 22:23
De titel moet zijn: Zorgverzekeraars houden miljarden achter. Punt!
Als je de winst optelt bij de 5% overhead kom je totaal op 10% aan overhead.
In het Deense model is dit minder dan 1%.
Het verschil, 9% van 90 miljard is ruim 8 miljard.
Dat is de besparing die eenvoudig zonder schade voor de premiebetaler gehaald kan worden.
Het is niet de zorg die onbetaalbaaar wordt maar de overheadkosten van de ZN - ers.
Dat dit onderwerp nooit op de politieke agenda staat zegt veel over de verwevenheid van VWS , ambtenaren en politiek, ZN - ers , NZa, NPCF etc.
Ben benieuwd waar Schipper na haar ministerspost terecht komt.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.