Ons laatste Nieuws
20 mrt
KNMP: Uitspraak Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen opzienbarend
‘Opzienbarend’, vindt Moss het dus dat de patiënt die weigerde om te betalen voor het Begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel door de Geschillencommissie in het gelijk is gesteld. De verzekeraar moet betalen omdat het voor de patiënt niet duidelijk was dat deze prestatie binnen het eigen risico valt.
‘Opzienbarend’, vindt Moss het dus dat de patiënt die weigerde om te betalen voor het Begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel door de Geschillencommissie in het gelijk is gesteld. De verzekeraar moet betalen omdat het voor de patiënt niet duidelijk was dat deze prestatie binnen het eigen risico valt.
De SKGZ heeft een onafhankelijk bestuur. Dit bestuur bestaat uit:
•de heer mr. F.J.M. Houben, voorzitter;
•mevrouw mr. E.E. Aberson, vice-voorzitter/secretaris; en
•de heer ir. Th. J.M. van Brunschot, penningmeester.
Bureau
De Ombudsman en de Geschillencommissie Zorgverzekeringen worden bij hun werk ondersteund door het bureau van de SKGZ. De directeur van het bureau is de heer C.J. van Kranenburg MA.
-Zo werkt bestuurlijk Nederland. Korte lijntjes om het Regeerakkoord en de continuïteit van het Regeringsbeleid te kunnen garanderen. Bezwaar maken? Hotel Californië.
Hoe kort wil je het lijntje met een Minister hebben?
Zie de uitspraak en in welk belang deze is geschreven.
Welke apotheek gaat vooraf de patiënt vragen of deze akkoord gaat met 6 euro te betalen voor een 'gesprek'?
Hoelang gaat de uitleg duren waarvoor dat gesprek dient en hoelang gaat het echte BNG/ETG gesprek dan duren?
En wie gaat dat betalen?
Ambtenaren krijgen betaald om te praten. Hun wereld is praten. Zonder uitkomsten te meten. Open einde regeling.
Dan kunnen wij het ook. Laat die ambtenaren eens op de werkvloer in de echte maatschappij komen werken.
SKGZ
Sinds 1 januari 2006 geldt de Zorgverzekeringswet. Deze wet kent een regeling over de behandeling van geschillen. Hiervoor is in 2006 de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) opgericht door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). In juli 2008 is de SKGZ door de Minister van Financiën ook erkend als geschilleninstantie, zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht. Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn bij de SKGZ aangesloten.
--Hoe onafhankelijk ben je dan als het de Minister is die uiteindelijk beslist?
Lijkt mij niet. Er is een contract tussen apotheek/ apotheker en Zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben ons dit te pas en te onpas ingewreven.
Alleen al op basis hiervan is de uitspraak van de commissie aanvechtbaar.
Dat maakt de keuze wat eenvoudiger. En biedt de optie voor benoeming van totale kosten en wat te doen bij onderschrijding van dat budget en wat bij overschrijding.
Politici houden van garanties en zekerheden. En houden het graag simpel. 2 is al 1 teveel.
Deze uitspraak een de aangedragen oplossingen door de KNMP maken de toestand voor de openbare apotheek nog dramatischer.
Waarom 2 oplossingen? Waarom geen 1! 2 geeft keuzestress en biedt politici een uitweg. Waarom dan geen 3?
Zelf de uitspraak lezen is dringend gewenst!
De knip terugdraaien zal niet gaan lukken; dat vereist nieuw onderzoek door NZa naar inkomsten en baten. Welk tarief moet dan immers worden gehanteerd? Vrije prijzen en tarieven en verzekeraars leggen het allemaal eenzijdig op!
Alternatief is halen uit eigen risico. Doordenkende verzekerden snappen dan ook wel dat zij het toch allemaal betalen. Verandert niets aan de knip die nimmer door de KNMP (en ASKA/NapCo) had mogen worden goedgekeurd.
Gebrek aan visie en inzicht bij KNMP betaalt zich uit.
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.