Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


20 feb

Therapietrouw zichtbaar

De SFK lanceert de therapietrouwrapportage, waarin patiënten worden getoond die hun medicatie mogelijk niet trouw innemen. Landelijke cijfers geven apothekers inzicht in de verbeterpotentie van apotheekscores. (SFK)

In samenwerking met de KNMP introduceert de SFK de therapietrouwrapportage. Hierin wordt voor twaalf groepen geneesmiddelen per patiënt, aan de hand van de per keer verstrekte hoeveelheden en de bijbehorende doseringsadviezen, de mate van therapietrouw berekend. Als de patiënt de volgende portie van het geneesmiddel vaker later afhaalt dan de berekende datum, sluit het gebruik van de verstrekte hoeveelheden mogelijk niet op elkaar aan en is de patiënt potentieel niet therapietrouw. Hoe meer tijd er tussen de berekende datum en de werkelijke verstrekkingsdatum ligt, hoe lager de therapietrouw.

Patiënten opsporen

Om apothekers te ondersteunen bij het verbeteren van de therapietrouw van hun patiënten bevat de webrapportage een lijst met de potentiële therapieontrouwe patiënten. Daarin staan de patiënten bovenaan van wie recent de therapieontrouw is gebleken. Van patiënten die al geruime tijd geen geneesmiddelen van de apotheek hebben betrokken, wordt geen therapietrouw bepaald. Omdat niet uit te sluiten is dat ze toch therapieontrouw zijn, staan ze op een aparte lijst. Speciale aandacht is er voor de therapietrouw van patiënten die mogelijk gestopt zijn met het gebruik van het geneesmiddel.

Apotheekscore

De therapietrouw wordt per geneesmiddel(groep) per patiënt uitgedrukt in een percentage. Het gemiddelde van deze percentages van alle patiënten van een apotheek is een maat voor de apotheekscore op therapietrouw. De landelijke cijfers in de webrapportage geven de apothekers inzicht in welke mate verbetering van de apotheekscore van therapietrouw redelijkerwijs mogelijk is. Vergelijkbare therapietrouwscores voor verschillende geneesmiddelgroepen blijken in de praktijk niet dezelfde verbeterpotentie te hebben (zie de tabel). Therapietrouwcijfers zijn ongeschikt om apotheken te beoordelen. Dit komt vooral omdat de SFK nog niet kan signaleren of patiënten hun geneesmiddelen van verschillende  apotheken betrekken. De therapietrouw van een patiënt kan door de SFK dan ook niet daarop worden gebaseerd. Bovendien heeft de apotheker beperkte invloed op de apotheektrouw van patiënten.

Score per groep

Therapietrouwcijfers van thrombocytenaggregatieremmers (TAR’s) zijn landelijk met gemiddeld 89% het hoogst, terwijl de middelen bij osteoporose met 68% de laagste therapietrouw laten zien. Ook de lisdiuretica scoren met gemiddeld 73% laag. In vergelijking met eerdere berekeningen van therapietrouw, bijvoorbeeld die al onderdeel uitmaken van SFK-webrapportages per geneesmiddelgroep of aandoening, heeft de KNMP de onderliggende algo ritmes verbeterd. Zo worden náást elkaar gebruikte geneesmiddelen onderscheiden van, elkaar opvolgende of vervangende middelen.

 

Tabel 1: Apotheekscores op therapietrouw, zoals in de webrapportage (gefingeerd), voor twee geneesmiddelen

Geneesmiddelgroep

Apotheekscore

Landelijke percentielen
dec 2013

 

 

10%

50%

90%

TAR’s (B01AC)

82,8%

86

91

93

Middelen bij

osteoporose (M05B)

82,9%

20

78

84

In dit overzicht is de verbeterpotentie bij de osteoporosemiddelen lager dan de verbeterpotentie bij de TAR's, omdat de apotheek daar al bijna tot de 10% hoogst scorende apotheken hoort en bij de TAR’s tot de 10% laagst scorende apotheken.

Apotheekscore zegt alleen iets in relatie tot referentiecijfers

Meer informatie overde inhoud van de Therapietrouw rapportage en de chronische geneesmiddelen die worden geanalyseerd.
Direkt naar de Therapietrouw rapportage (inloggen)


 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

schuiringa 24-02-2014 13:57
Nederland geeft 14 % van zijn BNP uit aan zorg
Amerika geeft 18 % van zijn BNP uit aan zorg.

NL ziekenhuizen zijn zeer goedkoop met de heupbreuk index ( zie FD 24-2-14)
De NL farmacie is met Denemarken en Engeland de goedkoopste van Europa.

Waar blijft dan het geld ?

Het is mijn stellige overtuiging dat het grootste gedeelte van de zorggelden in de zakken van de verzekeraars belanden.

Daarnaast kosten de regels van: Certificeerders, KNMP-NAN, softwarehuizen,ZN regels, ACM regels, NZA regels, Europese regels en Lokale overlegstructuren zoveel tijd en geld dat slechts een gering deel van de 14 % nog naar de zorg gaat.

Wellicht dienen we quota voor de regels in te stellen.
Kees zwaan 23-02-2014 15:43
'De visie van onderlinge ziektekostenverzekeraars ontbreekt in zijn overzicht. Blijft onder de pet.':
Claudia de Breij in NRC van afgelopen zaterdag:
Ze was bij een lezing van Rutte (onze MP):
'Het hebben van visie is een obstakel in de politiek'.
Van visie achter gesloten deuren is dus geen sprake, want die is er niet.
ANH JANSEN 22-02-2014 00:03
Dit soort HB leden onderhandelt namens de KNMP voor de hele beroepsgroep de macrokaders en macrobudget extramurale farmacie. Sluit convenanten en maakt gedoogregelingen.

Maar onderhandelen kunnen zij geen van allen.

Robert Vonk "Recht of Schade" laat zien hoe verzekeraars te werk gaan; hij kreeg geen inzage in de verzekeraarsstukken vanaf 2000 en grote delen van essentiële archieven van onderlinge verzekeraars bleven achter gesloten deuren. De visie van onderlinge ziektekostenverzekeraars ontbreekt in zijn overzicht. Blijft onder de pet. Is bedrijfsinformatie en kan tegen de beroepsgroep, verzekeraars, worden gebruikt.

Dat is onderhandelen.

Wat een blamage weer van de KNMP.
ANH JANSEN 21-02-2014 23:56
En het PW met Bart Smals gaat verder: "feit is dat de vergoeding sterk terugloopt. De afgelopen jaren zou de Apotheek Inkoop Prijs AIP met 25% tot 50% zijn gedaald, afhankelijk van de productgroep".

Bart Smals snapt de Z-index KNMP AIP lijst niet. Dat is voor verzekeraars en overheid de Apotheek Inkoop Prijs. Zij vergoeden 25 - 50% van die AIP lijst prijs. (of dagprijzen of profielprijzen of fantasie prijzen)

Of bedoeld Bart Smals dat zijn netto inkoopprijs 50% lager is dan de KNMP AIP prijs?
ANH JANSEN 21-02-2014 23:51
Maar niet getreurd. Er is altijd nog ex HB lid Bart Smals die in het PW van heden doodleuk beweert dat apothekers verbandmiddelen met verlies afleveren, maar dat dat niet erg is omdat verbandmiddelen maar een klein deel van de omzet uitmaken. Bart Smals geeft daarmee aan dat op geneesmiddelen, zijn kernactiviteit, er voldoende geld wordt verdiend om de verliezen, hij weet eens hoeveel en op welke verbandmiddelen, te compenseren.

Wat gaan de verzekeraars nu doen voor 2015? Dalen de tarieven voor materiaalkosten en zorgkosten of zullen nog meer dalen?

Hoe dom kan je blijven als ex-HB lid? Vergeet niet, deze lui onderhandelen namens de KNMP voor de hele beroepsgroep!
ANH JANSEN 21-02-2014 18:54
6.5 Macrokosten
Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

De NZa adviseert om de overgang op het nieuwe model zo veel mogelijk macrokostenneutraal te laten plaatsvinden.

De NZa verwacht na invoering van het nieuwe model een grotere kans op een beheerste kostenontwikkeling dan in het huidige model. Hiervoor zijn vier redenen aan te wijzen.

Dit inzicht kan ook de angst bij sommige partijen wegnemen dat meerkosten door substitutie toch zouden kunnen leiden tot BKZ-geïnspireerde (tarief)kortingen.

--De NZa zet in op uitkomst honorering met nacalculatie.

En dan toch roepen dat de prijzen vrij zijn?
ANH JANSEN 21-02-2014 18:32
De procesindicatoren vertellen iets over de inrichting van de huisartsenpraktijk/zorggroep en de organisatie van de zorg. De outputindicatoren vertellen iets over de ‘productie’ die met de beschikbare middelen is geleverd3. De outcome-indicatoren vertellen vervolgens iets over het resultaat dat al de inspanningen van de huisarts hebben gehad op de gezondheid van de populatie en/of de kosten in de gehele zorgketen. Voor proces- en outputindicatoren geldt dat de aanbieder deze direct kan sturen door inrichting van zijn eigen praktijk en zijn gedrag/keuzes in de spreekkamer. De hoogte van de outcome-indicatoren is voor de aanbieder beperkt(er) beïnvloedbaar.

--En wat stelt de NZa dus voor?
ANH JANSEN 21-02-2014 18:28
S2: Bovendien hebben zorgverzekeraars door het contractvereiste voldoende mogelijkheden om eisen te stellen aan de prijs en kwaliteit van de
multidisciplinaire zorg. Een nadeel van deze variant zijn de mogelijke hoge transactiekosten. De NZa adviseert uit te gaan van vaste prestaties met vrije tarieven.

S3:De contractvoorwaarde geeft de zorgverzekeraars
het noodzakelijke tegenwicht om de inkoop tegen de juiste doelen en prijzen te laten plaatsvinden.

--Dan weet je wel wat er staat te gebeuren; 75% inkomen staat vast, 25% kunnen de artsen op hun buik schrijven, tenzij anderen in de keten daarvoor opdraaien.

Wie zouden dat nu zijn?
ANH JANSEN 21-02-2014 18:22
http://www.nza.nl/104107/139830/973160/Advies_Bekostiging_huisartsenzorg_en_multidisciplinaire_zorg.pdf

Verplichte leesstof en daarna naar de KNMP cursus populatie bekostiging om te vragen wat de LHV, Orde en KNMP eraan gaan doen om deze waanzin te stoppen.

"Hoewel transactiekosten een belangrijk nadeel zijn van vrije prijzen, vinden we dat nadeel in dit geval niet opwegen tegen de voordelen van meer vrijheid".

Meer vrijheid in de populatie bekostiging? Lees!
ANH JANSEN 21-02-2014 14:44
http://www.knmp.nl/agenda/2-daagse-knmp-cursus-populatiegerichte-eerstelijnszorg-voor-de-apotheker

Verdienmodel van de KNMP is maar al te duidelijk.

Gaat de populatie bekostiging nu de therapietrouw verbeteren? Moeten we hier een cursus midweeks voor volgen om vooral buitenlandse ervaringen met populatie bekostiging te bestuderen en in theorie over te hevelen naar de NL situatie? Zitten er verzekeraars aan bij deze cursus?

15 uur accreditatie, maar wordt je er ook wijzer van?

Wat als je leert dat je dit niet moet doen? Wat gaat de KNMP dan doen? Neen zeggen tegen haar Meesteres?
ANH JANSEN 20-02-2014 18:59
Therapietrouwcijfers zijn ongeschikt om apotheken te beoordelen. Dit komt vooral omdat de SFK nog niet kan signaleren of patiënten hun geneesmiddelen van verschillende apotheken betrekken. De therapietrouw van een patiënt kan door de SFK dan ook niet daarop worden gebaseerd. Bovendien heeft de apotheker beperkte invloed op de apotheektrouw van patiënten.

--Dit stukje lezen de zorginkopers van verzekeraars niet. Dat moet de SFK/KNMP toch inmiddels duidelijk zijn? Zorginkopers zoeken naar methoden om de schadelast te verlagen. Schadelast is materiaalkosten en zorgkosten.

Wat meer 'awareness' bij de beleidsmedewerkers van SFK/KNMP zou het werk van de beroepsgroep in het 'veld' goed doen
ANH JANSEN 20-02-2014 18:56
Hoe dom kan je als KNMP/SFK zijn in deze wereld?

Verzekeraars kunnen nu niet wachten om te komen met prestatie contracten waarin therapietrouw wordt beloond of gestraft. De SFK/KNMP geeft zelf al aan dat de individuele apotheek helemaal niets te zeggen heeft, laat staan invloed heeft op inname van medicatie en/of afhalen van medicatie bij 1 apotheek. Waarom dan toch komen met deze indicator? Verplichte afname van deze SFK module opgelegd door verzekeraars! Verdienmodel van SFK/KNMP is bekend.

Verdere afname van de tarieven ligt in het verschiet. Verzekeraars betalen nimmer meer, altijd minder, en de SFK/KNMP helpt daaraan mee.

Hoe is het met de 'Awareness" van de SFK/KNMP?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.