Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


19 jul

Aanhoudende hitte: apothekers waarschuwen medicijngebruiker

Apothekers waarschuwen medicijngebruikers met het oog op de aanhoudende warmte.


18 juli 2014

Apothekers waarschuwen medicijngebruikers met het oog op de aanhoudende warmte. Bij heet en drukkend weer moet het lichaam hard werken om de warmte de baas te blijven. Bepaalde medicijnen – waar iemand beslist niet zonder kan - hebben niet alleen invloed op een ziekte, maar ook op de vochtregulatie van de gebruiker. Vooral ouderen die meerdere medicijnen gebruiken lopen een verhoogd risico op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.

Apotheker Jeltje Luinenburg: “Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Dat betekent een kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Mensen die plaspillen tegen hartfalen gebruiken, zijn hier extra gevoelig voor. Bij hen zorgen deze medicijnen ervoor dat vocht in het lichaam sneller wordt afgevoerd door te plassen. Zouten en vocht verlaten zo het lichaam. Dit is ook nodig bij hartfalen. Maar bij hitte kan dit te veel zijn. Dit betekent kans op uitdroging als je er niet extra bij drinkt.
Andere kwetsbare groepen zijn zwangeren en vooral baby's en kleine kinderen. Ook voor die groepen is het heel belangrijk dat zij genoeg drinken.

   
 

 

Goed drinken en andere tips

Het is bij hitte belangrijk om de schaduw op te zoeken, veel te drinken en er iets zouts bij te eten. Vooral bij ouderen is genoeg drinken een aandachtspunt, omdat het dorstgevoel vaak minder is. Het is belangrijk om twee liter vocht per dag te drinken, bij warmte liefst meer. Vooral water, bouillon, vers vruchtensap, tomatensap, melk, en karnemelk. Minder geschikt zijn drankjes met veel suiker, alcoholische dranken en koffie en thee. Iets zouts eten is daarnaast erg belangrijk. Door te zweten of plaspillen te gebruiken, verlies je ook zout. Als je teveel zout verliest, houd je minder vocht vast.

"Iets waar je zelf op kunt letten", zegt Jeltje Luinenburg, "is de kleur van je urine. Is deze donkergeel, dan weet je dat je te weinig vocht hebt binnengekregen. Een teken dat je meer moet drinken, dus. Als dit niet genoeg helpt, kun je bij de apotheek zakjes ORS halen tegen (dreigende) uitdroging bij bijvoorbeeld jonge kinderen."

   
     

 

Medicijnen bewaren

Ook adviseren apothekers om extra goed op te letten hoe medicijnen moeten worden bewaard. Zetpillen bijvoorbeeld, kunnen smelten door de hitte. Maar de koelkast kan ook weer een te koude plek zijn. Let daarom op het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter. Bij twijfel kan de apotheker en het apotheekteam uitleg geven. Voor de meeste medicijnen is, ook bij hitte, een droge kast een goede bewaarplaats wanneer die niet warmer wordt dan 25°C. 

Kijk voor meer informatie op www.apotheek.nl voor het thema Hittegolf en medicijnen  

   

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.