Ons laatste Nieuws
19 mei
Ziekenhuisapotheker wint prijs met onderzoek naar slimme medicatiebewaking
De 30-jarige ziekenhuisapotheker dr. Anne-Marie Scheepers-Hoeks uit het Maastricht UMC+ kreeg de Opwijrda-prijs 2014 voor het artikel “Afhandeling van meldingen uit medisch-farmaceutische beslisregels bij toepassing van drie actieve meldingsmethoden in de klinische praktijk”.
Ziekenhuisapotheker dr. Anne-Marie Scheepers-Hoeks uit het Maastricht UMC+ is de winnaar van de Opwijrda-prijs 2014. Ze ontving de prijs op 19 mei 2015 tijdens het PRISMA-sympsium van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP). De Opwijrda-prijs wordt jaarlijks toegekend voor het beste wetenschappelijk artikel dat is gepubliceerd in het Pharmaceutisch Weekblad. De 30-jarige ziekenhuisapotheker kreeg de prijs voor het artikel “Afhandeling van meldingen uit medisch-farmaceutische beslisregels bij toepassing van drie actieve meldingsmethoden in de klinische praktijk”.
Het bekroonde artikel beschrijft op heldere wijze de vergelijking van drie manieren die kunnen worden toegepast om “slimme medicatiebewaking” aan artsen te communiceren. Bij “slimme medicatiebewaking” gebruikt een computerprogramma informatie uit verschillende ziekenhuissystemen. Een voorbeeld is het automatisch signaleren van ongewenste combinaties van geneesmiddelen bij een verminderde nierfunctie of een te hoge kaliumspiegel. De methode waarbij de arts `pop-up´ meldingen ontving en de methode waarbij de ziekenhuisapotheker de arts persoonlijk adviseerde over de meldingen, bleken hierin aantoonbaar effectiever dan de gebruikelijke methode waarin de arts telefonisch door de apotheker wordt geadviseerd. Dit is belangrijk om de medicatieveiligheid in ziekenhuizen nog beter te maken. Het bekroonde artikel is onderdeel van het promotieonderzoek van Anne-Marie Scheepers naar succesfactoren en meldingsmethoden van beslissingsondersteunende systemen waarop zij op 28 oktober 2014 promoveerde. Zij werkt bij de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie in het MUMC+ en is onderdeel van het Academisch Centrum voor Specialistische Farmaceutische Zorg, een samenwerking tussen het MUMC+ en RadboudUMC.
Scheepers-Hoeks AMJW, Grouls RJE, Neef C, ten Broeke R, Ackerman EW, Korsten HHM, Afhandeling van meldingen uit medisch-farmaceutische beslisregels bij toepassing van drie actieve meldingsmethoden in de klinische praktijk, PW Wetenschappelijk Platform 2014;8:a1440
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.