Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


19 mei

Drogisterijketen Walgreens wil Boots overnemen

De Amerikaanse drogisterijketen Walgreens wil zijn Britse branchegenoot Alliance Boots volledig overnemen voor een bedrag van £10,5 mrd (€12,9 mrd). Alliance Boots heeft ruim 3300 drogisterijen en apotheken in Europa, het Midden-Oosten en Azië.(FD)
De Amerikaanse drogisterijketen Walgreens wil zijn Britse branchegenoot Alliance Boots volledig overnemen voor een bedrag van £10,5 mrd (€12,9 mrd). Alliance Boots heeft ruim 3300 drogisterijen en apotheken in Europa, het Midden-Oosten en Azië.(FD)
schuiringa 21-05-2014 22:31
Districtvergadering vandaag.

Een overvolle agenda. Vragen : liever niet; geen tijd.
Pas op de NMA en NZA; dus kunnen we en mogen we niets doen.

Pensioen door SPOA; Omhooggevallen cognacdrinkers die de slechtste prestatie van alle pensioenfondsen hebben laten zien.
Afscheid nemen van deze non-valeurs was geen optie.

Mw Barth ( 3 ton voor drie dagen ) kapte alle vervelende vragen af en vertrok voordat Tinke had afgesloten.

Wat zijn de opties van/voor Barth:

Kan haar agenda niet plannen.

Is een baantjesjager zonder echte interesse in de
( teveel volgens haar en de Telegraaf ) verdienende apothekers.

Is bang om de discussie met het veld aan te gaan
ANH JANSEN 20-05-2014 11:24
Bedenk ook dat in beide kamerbrieven de honorering op basis van uitkomsten is, maar dat als die uitkomsten te goed zijn, waardoor het budget wordt overschreden, de Minister met een generieke MBI maatregel komt; terugvordering bij de zorgaanbieders van 'teveel' of 'te goed' geleverde zorg.

Bij de wijkverpleging heeft de Minister bedacht dat invoeren van lagere tarieven de mogelijkheid van budget overschrijdigingen lastiger maakt.

En natuurlijk dat innovatieve zorg, goedkopere zorg is. De besparingen moeten worden afgestaan aan de verzekeraars en gaan het volgend jaar af van het budget.

Wie dit nog snapt mag een brochure schrijvn.
henricop 20-05-2014 07:00
Het HB en bureau leven op een grote roze wolk. Kansen zien ze. Bedreigingen hebben ze nooit van gehoord. Aanbod voor kwetsbare ouderen loopt via zorggroepen waar apothekers door gecontracteerd kunnen worden. Wethouders zien de apothekers aan aankomen met hun aanbod. Lachen zich de ballen uit de broek en maken afspraken met de huisartsen. Die worden beloond voor doelmatig (lees alleen goedkoop) voorschrijven en elke apotheker die kan rekenen weet: "Ik ben de kalkoen." Rik kan wat dat betreft wat hebben. Anderen hebben minder vet op de botten.
ZN klonen gaan voor 20% huidige apotheken en verder uitdeelposten/kluizen voor de herhaalmedicatie. Dat is de realiteit.
ANH JANSEN 19-05-2014 23:34
En het is natuurlijk gereguleerde marktwerking met verzekeraars die werken voor eigen rekening en risico, dus komt de Minister ook hier met het ultimum remedium: het MBI. Als het BKZ wijkverpleging en verzorging toch wordt overschreden, ondanks de vrije tarieven, komt er een redressering middels een generiek MBI.

En de Minister gaat hier zeer ver: op voorhand verlaging van tarieven om overschrijdingen in de volgende jaren te voorkomen.

--De brochure van de KNMP er nog maar eens op naslaan. MBI? Generiek MBI? Neen, bij de extramurale farmacie alleen maar meevallers. Dat biedt volgens Jean Hermans kansen voor apothekers. Waar meevallers zijn kan het toch nooit tegenvallen?
ANH JANSEN 19-05-2014 23:28
Vooruitlopend op de definitieve bekostiging van de verpleegkundige zorg zijn wij voornemens de NZa op te dragen om voor initiatieven op het gebied van complexe wondzorg, waarvoor op dit moment geen reguliere bekostigingstitel voorhanden is, een aparte regieprestatie vast te stellen in de vorm van een vrij tarief per 1 januari 2015. Deze regieprestatie kan worden gedeclareerd naast de consulten voor verpleging door aanbieders met specifieke wondexpertise. Op deze manier kunnen innovatieve vormen van complexe wondzorg met een kwaliteitsverbeterend- en besparingspotentieel hun activiteiten verder ontplooien.

--De brochure van de KNMP er maar eens op naslaan: kansen!
ANH JANSEN 19-05-2014 23:27
Verzekeraars en aanbieders contracteren in 2015 voor wijkverpleging niet boven de financiƫle omvang van 2014 minus de afgesproken taakstelling 2015, met daarbij ruimte voor differentiatie tussen aanbieders. Verzekeraars en aanbieders maken afspraken over de omvang van het individuele budget per aanbieder in 2015. Hierbij kunnen de kosten per cliƫnt worden teruggebracht met behulp van de inzet op zorgvernieuwing.

En voor 2015 geldt een overgangsregime om zo een 'zachte' landing voor de burgers te garanderen.

Verzekeraars kopen per regio in volgens representatie model. Geen concurrentie.
ANH JANSEN 19-05-2014 23:23
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/05/19/kamerbrief-over-bekostiging-wijkverpleging.html

3 segmenten. populatie bekostiging.

De vergoeding aan de zorgaanbieder zal plaatsvinden op basis van het (maximum) tarief per zorgcategorie. De uitvoering van het zorgplan en niet de daadwerkelijk geleverde uren vormen het uitgangspunt voor de verantwoording.

Het derde segment richt zich op het belonen van uitkomsten.

Voor de hele aanspraak wijkverpleging is 3.1 miljard beschikbaar. VWS bepaalt het budget en de private verzekeraars mogen er als eerste van snoepen.

Hoe moet dit nu gaan met de concurrentie?
ANH JANSEN 19-05-2014 22:32
Door (medisch specialistische) consultatie en ondersteuning in de eerste lijn mogelijk te maken kunnen meer mensen dan nu het geval is in de eerste lijn hun zorg ontvangen en kunnen verwijzingen naar de doorgaans duurdere tweede lijn worden voorkomen. Ik zie deze prestatie dan ook als een hulpmiddel om substitutie van zorg vorm te geven en daarmee hangt deze prestatie nauw samen met de afspraken over het belonen van uitkomsten op diagnostiek en adequaat verwijzen.

--Ziekenhuizen moeten budget inleveren ten gunste van de Eerste lijn. Gaat om 10% van het huisartsenbudget. Hoe moet dit gaan met de buitenpolies die overal uit de grond rijzen? Meekijk consult? Moet dat fysiek of per webcam?
ANH JANSEN 19-05-2014 22:29
Voorhang aanwijzing bekostiging huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2015: Segmenten, tariefsoorten en macrokostenbeheersing
Deze paragraaf bevat de zakelijke inhoud van de aanwijzing die ik op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) aan de NZa van plan ben te geven over de bekostiging en beheersing van de huisartsenzorg in de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Met de aanwijzing geef ik de NZa de opdracht prestaties en tarieven vast te stellen voor de huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg in de Zorgverzekeringswet.

--En dit met de Mededingswetgeving van kracht?
ANH JANSEN 19-05-2014 22:14
Partijen hebben afgesproken dat de uitgaven aan de huisartsenzorg en de multidisciplinaire zorg worden gemonitord en dat ieder kwartaal in gezamenlijkheid wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om lopende het jaar al in te spelen op een eventuele overschrijding. Mocht zich onverhoopt toch nog een overschrijding over het jaar voordoen dan zal ik de mogelijkheid hebben om deze overschrijding te redresseren.

--Voorziet de brochure van de KNMP hierin?

Jean Hermans ziet kansen voor apothekers in deze ontwikkelingen.

Er volgt een update hoe om te gaan met een redressering als het budget wordt overschreden.

ANH JANSEN 19-05-2014 22:11
De Minister heeft de kamerbrief bekostiging huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg uitgebracht, samen met de wijkverpleging. Macrobudgettair neutraal doorgevoerd. 75% is gereguleerd, 25% is vrij. Dan weten apothekers wel hoe laat het gaat worden. Verzekeraars zullen laag inzetten om niet over het budget heen te gaan.

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/05/19/kamerbrief-over-bekostiging-huisartsenzorg-en-multidisciplinaire-zorg.html

ANH JANSEN 19-05-2014 17:20
Heb je net je hele apotheek omgebouwd naar model Alphega, kan je weer aan de slag om er een Walgreens van te maken.

Heeft Walgreens DZF nodig? Dacht het niet. Walgreens is een harde keten, vestigt op AAA locaties apotheken/drogisterijen en onderhandelt met verzekeraars en weigert zodoende ook contracten te tekenen. Enige jaren terug 25% van de omzet voor 1 jaar verloren. Daarna kwamen de verzekeraars terug; lichte verbetering in voorwaarden. Je moet een flink marktaandeel hebben om dat te kunnen en 60% van de winst halen uit OTC.

Ook bij Walgreens is het geen rozegeur en maneschijn. Af en toe de hond uit de pot jagen en de KNMP onder uit de zak geven.

Dat is ons voorland.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.