Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


17 jun

Kamervragen Bruins Slot (CDA) over stijging medicijntekorten

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) heeft minister Schippers (VWS) Kamervragen gesteld over de recordstijging van medicijntekorten. Op 11 juni berichtten het Algemeen Dagblad en radiozender BNR dat patiënten steeds vaker te horen krijgen dat een medicijn niet leverbaar is.

Den Haag, 17 juni 2015

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) heeft minister Schippers (VWS) Kamervragen gesteld over de recordstijging van medicijntekorten. Op 11 juni berichtten het Algemeen Dagblad en radiozender BNR dat patiënten steeds vaker te horen krijgen dat een medicijn niet leverbaar is.

   
     

 

Bruins Slot vraagt onder meer hoe het kan dat bij bijna 20% van de tekorten hetzelfde product nog wel verkrijgbaar is in onze buurlanden. Deelt de minister de mening dat de oorzaak van het tekort in Nederland ligt en niet mondiaal is? En waar verschilt de Nederlandse markt ten opzichte van ons omringende landen, waardoor een imperfecte markt ontstaat? Ook is het Kamerlid benieuwd welke maatregelen de minister bereid is te nemen.

Bekijk de Kamervragen over ‘Tekorten aan medicijnen die tot recordhoogte zijn opgelopen’ op Tweedekamer.nl

 

 

Explosieve stijging

Het aantal medicijnen dat fabrikanten jaarlijks niet kunnen leveren, is in tien jaar tijd explosief gestegen. Dat berichtte apothekersorganisatie KNMP op 11 juni op basis van cijfers van KNMP Farmanco, de website voor geneesmiddelentekorten.

Vooral tijdelijke tekorten zijn de laatste tien jaar toegenomen - met bijna een factor negen – omdat fabrikanten steeds efficiënter moeten zijn. Ze houden daarom kleinere voorraden aan en schrappen productielocaties. Vervolgens hoeft maar ergens een kink in de kabel te komen, zoals een productievertraging, en een medicijn is niet meer leverbaar.

Volgens de KNMP laat de overheid ook steken vallen. Doerine Postma, onderzoeker bij de KNMP, liet namens de organisatie op 11 juni weten: “De overheid moet meer toezicht houden, zodat patiënten de medicijnen krijgen die ze nodig hebben.”

   
     

 

Meer informatie

   
ANH JANSEN 18-06-2015 15:24
De KNMP moet niet wijzen naar anderen, maar heeft zelf het heft in handen; de Z-index. Preferentie, LPG, bevroren LPG, Couvert, profielen, dagprijzen e.a. zijn met hulp van de KNMP gewoon mogelijk: de Z-index dient alleen voor het inkomen van het KNMP Bureau. Prijs en beschikbaarheidsinformatie doen dan niet ter zake. Vandaar de spookregistraties, vandaar het handhaven van al maanden niet beschikbare middelen. Dan heeft niemand haast om dat verbeteren. Zeker de verzekeraars niet.

Even nadenken. Meer toezicht vragen is niet de oplossing als je de oplossing zelf in handen hebt.
ANH JANSEN 18-06-2015 15:21
Het CDA stond aan de basis van dit systeemmodel en heeft dus een enorm pak boter op het hoofd. Schriftelijke Kamervragen zijn er dan ook voor de buhne.

Antwoord van de Regering; de NZa houdt de vinger aan de pols en onderzoekt of tekorten het verzekerden belang schaden. En dat is niet het geval; er wordt altijd een oplossing gevonden. Ook door de KNMP.

Niet beschikbaar en dan direct schrappen uit de Z-index doet wonderen voor de beschikbaarheid! Even nadenken!
cynicus 18-06-2015 10:39
Wie de laagste prijs wil,krijgt de laagste prijs!!
Voorraden gaan daar, waar het meeste wordt verdient!!!
Zo moeilijk is dat toch niet??
Zolang er geen sancties zijn schrijft iedereen in voor een handje pinda's.Levering wordt later wel bekeken.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.