Ons laatste Nieuws
17 apr
Geen hoofdpijn meer bij voorbereiden FTO
In samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) biedt de SFK haar deelnemers ondersteuning aan bij de voorbereiding van een farmacotherapeutisch overleg (FTO) met huisartsen over de behandeling van migraine en clusterhoofdpijn met triptanen. In 2014 gebruikten ongeveer 230.000 van deze hoofdpijnpatiënten een triptaan. (SFK)
Vorig jaar verstrekten openbare apotheken aan ongeveer 230.000 mensen één keer of vaker een triptaan. Dit aantal is al enige jaren redelijk stabiel. Dat geldt ook voor het aantal verstrekkingen van deze middelen: 730.000 in 2014. Sumaptriptan (Imigran) is goed voor de helft van dat aantal en rizatriptan (Maxalt) voor 31%. Triptanen zijn geregistreerd voor de behandeling van de hoofdpijn bij migraine en clusterhoofdpijn. Hun werking bestaat eruit dat ze in de hersenen de bloedvaten vernauwen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien zorgen ze ervoor dat hoofdpijnsignalen via de zenuwen minder sterk of niet in de hersenen aankomen. Het ene triptaan is daarbij niet effectiever dan een ander.
Doelmatigheid
Minister Schippers van VWS heeft in 2013 met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) afspraken gemaakt over het doelmatig voorschrijven door huisartsen. Ook de triptanen behoorden tot die afspraken. De afspraken hielden concreet in dat huisartsen vaker een multisourcegeneesmiddel zouden voorschrijven. Multisource-geneesmiddel zijn geneesmiddelen waarvan naast een spécialité ook generieke varianten beschikbaar zijn. Dit in tegenstelling tot singlesource-geneesmiddelen waarvan alleen spécialités verkrijgbaar zijn. Multisource-geneesmiddelen zijn naar verhouding goedkoop. Multisourcetriptanen zijn onder meer: sumatriptan (tablet), zolmitriptan (tablet en smelttablet), naratriptan (tablet) en rizatriptan (tablet en smelttablet). Bij doelmatig voorschrijven van triptanen speelt niet alleen de keuze van de werkzame stof een rol maar ook de toedieningsvorm.
FTO
Ter ondersteuning van huisartsen en apothekers bij het farmacotherapiebeleid bij migraine en clusterhoofdpijn heeft het IVM de FTO-module Hoofdpijn ontwikkeld. In samenwerking met IVM stelt de SFK aan haar deelnemers een rapportage ter beschikking voor de voorbereiding van een FTO. De rapportage geeft direct de antwoorden op de vragen die voor apothekers in de FTO-module Hoofdpijn aan bod komen. Bij geneesmiddelvoorkeuren van huis artsen wordt naast de keuze tussen multisource- en singlesourcegeneesmiddelen ook aandacht besteed aan de verschillende toedieningsvormen van triptanen. Ook overbehandeling en overgebruik komen in de rapportage aan de orde. Zo is er een lijst beschikbaar van pa tiënten die op basis van de hoeveelheid verstrekte triptanen mogelijk voor een profylactische behandeling in aanmerking komen. Bij twee of meer migraineaanvallen per maand kan volgens de NHG-standaard Hoofdpijn (2014) zo’n preventieve behandeling worden overwogen. De SFK berekende dat dit in 2014 voor één op de vijftien gebruikers van orale triptanen gold. Deelnemers van de SFK vinden de ondersteuning voor de FTO-module Hoofdpijn in SFK Select (inloggen vereist).
Figuur 1: Procentuele onderverdeling van de 720.000 verstrekkingen van triptanen in 2014.
Sumatriptan is goed voor helft van de triptaanverstrekkingen
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2030954-ingrijpende-gevolgen-van-q-koorts-onderschat.html
Alles over Q koorts was al bekend van begin jaren 30 vorige eeuw. Andere landen hebben daarom een beleid om Q-koorts te voorkomen en besmetting van mensen tegen te gaan.
Nederland heeft na de varkensgriep willens en wetens de stallen gevuld met geiten tegen alle adviezen en kennis in; open stallen, uitrijden van mest, dichtbij mensen en vrij verkeer tussen alles en iedereen. Dat is smeken om een Q-koorts epidemie.
En dan doen alsof het allemaal onbekend was?
Minister Schippers, Klink en Kamp worden bij de Hemelpoort de deur gewezen! God straft altijd.
-Wat een smoes. De Minister beslist uiteindelijk bij de NZa.
Achteraf pruttelen door de NZa is als achteraf kijken in de kont van de koe. En wat ziet de NZa dan? Minister Schippers!
1.3 miljard euro! En dan apothekers en burgers het leven zuur maken om 17 cent per stripje?
Er is wat mis met de prioriteitsstelling van Overheid en Verzekeraars! Perverse prikkels laten zich gelden.
http://nos.nl/artikel/2030751-ruim-helft-ziekenhuisfusies-had-afgekeurd-moeten-worden.html
De NZa pruttelt na. Vindt 5% prijsstijging acceptabel wegens fusies met uitsluitend duurdere zorg/vastgoed/kosten en zonder enige toegevoegde waarde voor de betalende burger!
26 miljard euro omzet. 5% is 1.3 miljard. 1.3 miljard over de balk gegooid.
Wil de KNMP/NapCo en ASKA dit meenemen in de onderhandelingen? Waar gaat het over bij de apotheken?
http://www.welingelichtekringen.nl/opinie/443639/de-open-brief-van-de-weduwe-van-huisarts-tromp.html
Onnodig en geheel vermijdbaar. Als je je blind aan de regels en richtlijnen houdt krijg je dit.
Volgens de regels van het spel is Josee Hansen zijdelings afgevoerd naar Geneve; WHO directeur. Toe aan een nieuwe uitdaging. Maar zij was wel hoofdverantwoordelijk voor wat in Tuitjehorn is gebeurd.
En je kan volgens de mores wachten op de uitnodiging voor deelname aan een hoorzitting, maar dan kan je wachten tot je een ons weegt; of is dat de bedoeling van de TK?
Rondetafelgesprek over "Kwaliteit loont" (Kamerstukken 31765, nrs. 116 en 117).
Was de KNMP niet uitgenodigd of is het bij hen zich niet opgekomen om zich te laten uitnodigen? En ASKA? En NapCo?
Ik zie geen vertegenwoordiging van de apothekers in welke vorm en hoedanigheid dan ook.
Denk dat er dan toch sprake is van een enorme gemiste kans!
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.