Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


14 aug

Zomercolumn: Logeerhond

Kinderen in de apotheek zijn een voorwerp van aanhoudende zorg. Dat geldt niet alleen voor de apotheekmedewerkers die hun ogen op steeltjes moeten hebben om te voorkomen dat ze daarna nog een half uur bezig zijn met het herstel van de orde in de schappen. Kinderen die iets hebben waarvoor ze naar de dokter moeten, doen een GROOT en onvermijdelijk beroep op de zorg van hun ouders.

 

Iedere apotheker weet wel een geval waarin de dokter in kwestie het kind behandelt om de ouders gerust te stellen. Blijft overeind dat het kind zorg nodig heeft en als daar een geneesmiddel aan te pas komt, moet dat op de een of andere manier toch naar binnen gewerkt worden. Regel 1: behalve bij onmondige zuigelingen kun je met alle kinderen het gesprek aangaan (let intussen uit je ooghoek op of de ouder meeluistert). Regel 2: als een kind niet luistert, ga je out-of-the-box. Dat laatste doe ik door het kind voor te stellen dat Joep meegaat om te kijken of het allemaal lukt. Joep? Ja, dat is de (pluche) logeerhond van de apotheek. Een schat van een beest, maar wel streng. Van Joep moet je drie keer per dag je moeder waarschuwen dat het tijd is voor de oordruppels, of voor het tabletje. Joep heeft deze zomer zelfs een aantal dagen mee gemogen naar een camping! Hij komt doorgaans fris gewassen terug als Chantal weer helemaal beter is. Het levert mij een allerliefste glimlach op van een ouder die de strijd over het innemen niet heeft hoeven aangaan.

Kan ik dat ook in mijn apotheek? Is dat niet een beetje kinderachtig? Ze zien me aankomen, hoor ik u denken. Toch is het verlaten van uw ivoren balie-toren een puik middel om echt het gesprek met uw kleinste klanten aan te gaan. Ga er dan ook maar voor door de knieën, want op hetzelfde niveau praat het beslist makkelijker. Ik zeg DOEN!

 

Met dank aan de insturende apotheker.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.