Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


12 nov

Sterke regionale verschillen in voorkeur voor statines

Het aandeel van het rosuvastatine, de enige singlesource statine, is de afgelopen jaren blijven steken op 13%. Afspraken van de overheid met huisartsen en specialisten om het voorschrijven van multisource statines te bevorderen, hebben niet voor een daling gezorgd. Regionaal zijn de verschillen groot, vooral bij specialisten.(SFK)

Naar verwachting zal het aantal gebruikers van statines in 2015 voor het eerst de grens van 2 miljoen passeren. In de richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement wordt geadviseerd om een cholesterolverlagende behandeling te starten met simvastatine 40 mg. Als dit niet het gewenste effect heeft, kan de arts een switch naar atorvastatine of rosuvastatine overwegen. Omdat een behandeling met atorvastatine gemiddeld tien keer goedkoper is dan met rosuvastatine heeft het vrij laten van de keus tussen atorvastatine en rosuvastatine forse fianciële gevolgen. Rosuvastatine is nog de enige zogenaamde singlesource statine, omdat er geen generieke varianten beschikbaar zijn. Alle overige statines zijn multisource, omdat er geen patent meer op rust.

Huisartsen/specialisten

Gemeten in aantal standaarddagdoseringen (DDD) is simvastatine met een aandeel van 51% ook in 2015 de meest gebruikte statine. Atorvastatine en rosuvastatine volgen op enige afstand met een aandeel van respectievelijk 29% en 13%. Ondanks afspraken van huisartsen en specialisten met de overheid om het voorschrijven van multisource geneesmiddelen te bevorderen, is het aandeel rosuvastatine de afgelopen jaren niet gedaald. Genoemde cijfers zijn vooral een afspiegeling van de voorschriften van huisartsen, omdat zij bijna 90% van de totale hoeveelheid door apothekers verstrekte DDD’s aan statines voorschijven. Er blijken echter grote verschillen tussen huisartsen en specialisten. Bij specialisten is atorvastatine met een aandeel van 40% de meest voorgeschreven statine en kent rosuvastatine een aandeel van 20%. Omdat van rosuvastatine als enige statine geen generieke varianten beschikbaar zijn, worden binnen de statines aan dit middel de meeste geneesmiddelkosten besteed. 73% van de kosten in deze groep gaat naar rosuvastatine, terwijl het aandeel in DDD’s 13% bedraagt.

Regionale verschillen

Er zijn opmerkelijke regionale verschillen in voorkeuren ten aanzien van de statines. De regio Zwolle scoort met 94% het best op het voorschrijven van multisource statines. Het aandeel rosuvastatine bedraagt daar 6%. In de regio’s Groningen en Nieuwe Waterweg-Noord ligt dat aandeel met 18% drie keer zo hoog. Bij de specialisten zijn de aandelen rosuvastatine hoger en liggen ze sterker uit elkaar. Regio Waardenland kent bij de specialisten met 10% het laagste aandeel rosuvastatine en de regio Stedendriehoek met 34% het hoogste.

Figuur 1: Aandeel multisource statines in DDD’s naar regio (2015).

Aandeel multisource statines per regio 2015

Het aandeel multisource statines is in de regio Zwolle het hoogst



 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

ANH JANSEN 13-11-2015 10:58
https://twitter.com/BoginGeneriek/with_replies

Zelf lezen en we zien de webcast in vertrouwen tegemoet.

Veel wensdenken blijkbaar. De contracten voor 2016 en de begrotingen van VWS voor de jaren nadien beloven het tegendeel van wat op dit symposium werd gewenst.

Schoentje zetten maar, met een heel dikke wortel erbij.
ANH JANSEN 13-11-2015 10:54
Willem Jan van Nie ‏@pimvannie 19 u19 uur geleden

Hoe krijg je de gezondheidswinst van 25% niet afgehaalde medicatie naar het budgettair kader zorg? #bogin-nieuwezorg-apotex symposium
0 retweets 0 vind-ik-leuks

--Dit krijg je als je nonsense onderzoek zonder meer publiceert. Het wachten is nu op de SFK doorrekening in welke regio's het meest op de plank blijft liggen en volgens NIVEL in de zakken van de apothekers verdwijnt.

Werd dit inderdaad zo gezegd tijdens het Bogin Apotex symposium? Zou ook zomaar kunnen.
Meijer Apeldoorn 12-11-2015 22:45
VGZ is geweldig: doet aan wachtlijst bemiddeling zodat de glazenwasser weer snel aan het werk kan.
Het is begrijpelijk dat ze in een reclamespot die tenslotte kost moet zijn, niet eerst uitleggen dat de wachtlijst is ontstaan doordat VGZ zelf lokaal , bewust, te weinig zorg heeft ingekocht.
Als ze van te voren zouden aankondigen dat er in de loop van het jaar een wachtlijst ontstaat, waardoor mensen tig kilometer verderop hun zorg moeten gaan halen , zouden de rapen gaar zijn.
Nu is de onwetende klant nog dankbaar ook.
Je moet maar durven.
ANH JANSEN 12-11-2015 20:59
VGZ is al bezig om substitutie in cluster statines af te dwingen middels zorginkoop via zorggroepen. De huisartsen krijgen daarin een premie indien zij generiek voorschrijven. Zo ook met de AT2 antagonisten.

Farmacotherapeutische substitutie op indicatie niveau.

De anderen zullen volgen. De lokale apotheek mag meedoen, maar het hoeft niet. Regionaal of landelijk is ook goed; als de prijs maar goed is.

En de VGZ verzekerde? Die wordt niets gevraagd.

Maar met 46% leegstaande ziekenhuisbedden is doelmatige zorginkoop bij VGZ nog heel ver weg.
ANH JANSEN 12-11-2015 20:02
De grafiek voor 2016 laat zich nu al uittekenen; de contracten voor hulpmiddelen in welke categorie dan ook voorspellen het al.

Kont tegen de Krib gedrag omdat de verzekeraars het systeem doen vastlopen omdat zij de anderen, inclusief de verzekerden, niets, maar dan ook niets meer gunnen.

Ondertussen staan 46% van de ziekenhuisbedden leeg en wordt er niets gedaan aan thuisdialyse; alleen dat laatste kost de premie betaler 6 miljard meer dan nodig is!

Over doelmatige zorginkoop gesproken.
ANH JANSEN 12-11-2015 19:58
Is er een verband tussen de dominante verzekeraar per regio en de substitutie graad? En dan omgekeerd evenredig met de tarieven voor geneesmiddelen en hulpmiddelen die deze verzekeraars de zorgaanbieders opleggen?

Doe ook eens een onderzoek naar het aantal Baxter patienten per regio en per dominante verzekeraar.

Kan ook zijn dat er verband is tussen dominante groothandel en dit soort fenomenen. Mosadex meer Baxter's dan gemiddeld omdat zij aan search programma's doen? Meer Crestor bij CZ omdat de tarieven zo laag zijn?

Kont tegen de Krib gedrag? Dit krijg je als je de anderen niets gund en niet snapt dat er 'olie' in het systeem moet blijven zitten om het te laten draaien!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.