Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


12 mei

Frank van Wijck: (Niet) blij mee

Voor FarmaMagazine interviewde ik recent Diederik Schrijvershof en Marco Kortleve, de initiatiefnemers van De Zorgmakelaar Farmacie. Onder de vlag van DZF voeren niet-concurrerende apotheken gezamenlijk de contractonderhandelingen met de zorgverzekeraars.

Voor FarmaMagazine interviewde ik recent Diederik Schrijvershof en Marco Kortleve, de initiatiefnemers van De Zorgmakelaar Farmacie. Onder de vlag van DZF voeren niet-concurrerende apotheken gezamenlijk de contractonderhandelingen met de zorgverzekeraars.

ANH JANSEN 12-05-2014 15:58
http://www.nrc.nl/youp/2014/05/10/vochtig-toiletpapier/

We zijn niet de enigen die hierover vallen.

Doortrekken maar. En dan nog eens. En nog eens.......
ANH JANSEN 12-05-2014 15:56
"Ook is onverkorte openbaarmaking niet mogelijk gezien de bescherming van bedrijfsvertrouwelijke informatie. Tevens heeft de betrokken medewerker zelf meer dan eens expliciet te kennen gegeven dat zijn bevindingen intern moeten blijven. Ik realiseer mij dat het vertrouwelijk ter inzage leggen beperkingen geeft aan de wijze waarop wij hierover met elkaar in overleg kunnen treden".

Maar het is geen beletsel voor Diederik om als onafhankelijk adviseur zijn verkregen kennis te gelde te maken; hoezo vertrouwelijke geheime bedrijfsinformatie?

Moeten wij daar in dit land blij mee zijn? In welk land leven wij? De schaamte geheel voorbij.
ANH JANSEN 12-05-2014 15:53
De Minister zelf weet maar al te goed dat de NZa vertrouwelijke informatie bezit die het licht van de openbaarheid niet kan verdragen: de Tweede Kamer heeft het dossier van A Gotlieb in vertrouwen gekregen en mag er daardoor niet in de openbaarheid over praten, laat staan vergaderen. Alles achter gesloten deuren. De commissie stiekum is uitgebreid tot de hele Tweede Kamer.

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/05/09/kamerbrief-over-toezending-bezwaarschrift-nza.html

--Conclusie staat daarom al vast: alles gaat goed. A Gotlieb had een keuze en het is zijn eigen verantwoordelijkheid dat hij de keuze heeft gemaakt die hij heeft gemaakt.
ANH JANSEN 12-05-2014 15:08
Diederik Schrijvershof, ex NZa. Marco Kortleve, ex Mediq.

Naar eigen zeggen is Diederik expert op het gebied van AMM. Weet alles van Casus Breskens. 2 jaar voor de NZa gewerkt. Weet van de hoed en de rand, weet alle geheimen van alle ketens en zorgverleners. De NZa eist die data op. Weigeren is verboden.

En gaat nu die kennis gebruiken voor een eigen verdienmodel?

In andere landen is zo'n overgang bij Wet verboden. Waarom?
ANH JANSEN 12-05-2014 15:04
Daar gaat de keuzevrijheid over de schutting. Maar geen van deze 'experts' geeft aan hoe groot nu zo wijk is. 5.000 inwoners? 10.000? 25.000? Hoe groot is dan zo'n gezondheidscentrum? Alle zorgverleners in zo'n centrum? En allemaal zijn ze op ieder tijdstip van de dag aanwezig? 24/7?

Martin Bontje weet in ieder geval wel voor welke groep hij nu optreedt: de huisartsen. En wie de rekening betaalt; de apothekers.

Minder apotheken, meer toegevoegde waarde dus.
“Iedereen heeft periodes waarin het even tegenzit. Ook de huisartsen hebben het moeilijk gehad.
ANH JANSEN 12-05-2014 15:01
http://farma-magazine.nl/martin-bontje-meer-samenwerking-meer-toegevoegde-waarde/

En het aantal apothekers in de toekomst?
“Een voorspelling doen over het aantal apothekers, dat vind ik lastiger. Het aantal afleverpunten voor medicatie zal afnemen zo verwacht ik. Minder afleverpunten betekent meer efficiency en dus lagere kosten. Bovendien zal de zorg zich meer concentreren in de wijk. Als er straks in de wijk nog maar één centrum is waar huisarts, apotheek en thuiszorg samenwerken, dan is er ook nog maar één afleverpunt voor medicatie nodig. “

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.