Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


11 nov

Wim Groot: Wennen aan de nieuwe werkelijkheid

Veel chronische patiënten hebben helemaal geen behoefte aan voorlichting door de apotheker. Huisartsen willen een rol in de medicatiebewaking. En de distributie van geneesmiddelen kan efficiënter en goedkoper door directe levering aan de patiënt. Gezondheidseconoom Wim Groot over de nieuwe werkelijkheid van de farmacie. (Farmamagazine)

Veel chronische patiënten hebben helemaal geen behoefte aan voorlichting door de apotheker. Huisartsen willen een rol in de medicatiebewaking. En de distributie van geneesmiddelen kan efficiënter en goedkoper door directe levering aan de patiënt. Gezondheidseconoom Wim Groot over de nieuwe werkelijkheid van de farmacie. (Farmamagazine)

bertbosch53@gmail.com 17-11-2014 11:32
10 jaar geleden op het symposium van het noorden beweerde Wim Groot precies hetzelfde. Je hoeft dus niet zenuwachtig te worden van de voorspellingen, van deze gezondheidseconoom. Betaal ik mee aan zijn hoogleraarsstoel?
De groothandels en aangesloten apotheken zorgen er iedere dag voor, dat er miljoenen doosjes bij honderdduizenden mensen terecht komen. Ieder doosje met een andere naam, andere sterkte, andere verpakkingsgrootte en ander gebruik. Koelkastartikelen, opiaten en elk doosje binnen de vervaltermijn. Elk doosje minimaal gecontroleerd op dosering, interacties en contraindicaties. Want veiligheid en farmadistributie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
farmabaron
ANH JANSEN 13-11-2014 10:41
Cie Baarsma? Die econoom van naam en faam vindt het een prima idee om en wettelijke doorleverplicht in te voeren voor zorgaanbieders; als het budget van de private verzekeraars op is, moeten zorgaanbieders gratis zorg leveren aan de verzekerden van die verzekeraars.

Dat levert welvaart op voor de hele maatschappij. Zegt B Baarsma. En daar gaat het volgens haar om.

Nobelprijs zit er niet in. Voor beiden niet. Wellicht ziet de Triple AAA econoom het probleem wel?

Private verzekeraars met een privaat contract die toch gebonden zijn aan een budget? Brandverzekering? Glasverzekering? Inbraakverzekering? Zorgverzekering?

Knattergak zei Mozart in de Tweede Kamer. Knattergak.
cynicus 13-11-2014 09:33
Waar waren de (gezondheids-)economen toen de vut met 57 werd ingevoerd. En waar waren ze toen het onhoudbare gezondheidszorgmodel voor met name de langdurige zorg in het leven werd geroepen. En hoe hebben ze destijds hun berekeningen uitgevoerd waardoor er nu keiharde saneringen moeten worden uitgevoerd en basisvoorzieningen onder druk staan.Ik snap niet dat ze nog zo luid worden gehoord ; ze zouden toch meel in de mond moeten hebben.
Kees zwaan 12-11-2014 21:22
Wat is de werkelijkheid van de heer de Groot?
Die van vandaag, morgen, overmorgen... ?
Zijn verhaal is een uiting van de boekhoudkundige maakbaarheid van de zorg*kosten*. Hij verteld er niet bij dat mensen die niet in een vakje passen het zelf maar moeten uitzoeken.
Een onevenwichtig verhaal, een 'hoogleraar' onwaardig.
Kees zwaan 12-11-2014 21:06
Een bedrijvendokter heeft eens tegen mij gezegd:
'Als je een econoom baas maakt van een bedrijf, dan gaat het bedrijf op de fles door gebrek aan visie.'
Zolang economen de economie minder goed kunnen voorspellen dan meteorologen het weer, is enige terughoudendheid geboden rondom de 'visie' van economen.
ANH JANSEN 12-11-2014 20:22
http://www.boardroomzorg.nl/Opinie/nza-geexplodeerd.html

Rob Scheerder roert de trom. Kan de behoefte te reageren niet meer onderdrukken gezien de exploderende NZa en de mogelijke gevolgen daarvan voor..het zorgstelsel. De technocraat verloochend zich niet.

Ondertussen gaat de trein gewoon door......1000 economen weten hoe het zit en dienen deze en gene van advies. 1000 economen, ondersteund door 5.000 promovendi. Die allemaal een baan bij de Overheid of bij een ZBO moeten krijgen.

Dan zeg je al snel dat het goedkoper kan. Bij de buren.
cynicus 12-11-2014 15:20
ACH, TYPES DIE HUN EIGENWAARDE ONTLENEN AAN HET NEERHALEN VAN ANDEREN IS INHERENT AAN VERBORGEN WERKLOOSHEID. VROEGER HADDEN DEZE MENSEN GEEN WERK OF STONDEN OP DE KERMIS TE SCHREEUWEN. NU HEBBEN ZE DANKZIJ ANDERE VERBORGEN WERKLOZEN EEN PLATFORM.
entrepeneur 12-11-2014 11:34
Het is dramatisch te lezen dat een lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg deze nonsense aanhangt. Immers dit is een van de belangrijke adviseurs van de overheid.
Als voorbeeld: De wereldprestatie die 1800 apotheken dagelijks leveren door doosjes van gemiddeld 2 EUR waarde bij alle patiƫnten van NL te krijgen (en dat zonder noemenswaardige fouten en ook nog met gratis bezorging!) wordt afgedaan met "Daar is helaas slechts beperkte toegevoegde waarde voor te bedenken".
Wat echt helaas is, is dat de beroepsgroep niemand heeft om dit soort mensen eens goed de les te lezen.
Meijer Apeldoorn 12-11-2014 09:35
En dat alles maal 1800!
Laten we afspreken dat als we iemand tegen komen die begint over meerwaarde: meteen vragen: ten opzichte van wie of wat?
Dan zal al snel blijken dat deze roeptoeters, of het nu professoren, journalisten, ambtenaren of politici zijn, gewoon niet weten waar ze het over hebben.

Meijer Apeldoorn 12-11-2014 09:31
Daarmee geef je aan geen juist beeld te hebben van de juridische en economische ( het is toch een econoom die de Groot?) werkelijkheid in deze bedrijfstak. Er is vrije vestiging en iedereen mag een internetapotheek beginnen.Bij de huidige marges en tarieven bij voorbaat een doodgeboren kind.Waarom dan toch deze leugen blijven uitventen?
Een apotheek/apotheker heeft inderdaad geen "meerwaarde"maar is gewoon van WAARDE.In mijn apotheek: minimaal 5 directe doden per jaar minder.Daaronder versta ik dat er bij niet ingrijpen jaarlijks minimaal 5 mensen binnen een week zouden overlijden. Minimaal 50 ziekenhuisopnamesop korte termijn en duizenden meer of minder kleine correcties.
Meijer Apeldoorn 12-11-2014 09:26
Je kunt net zo goed vragen: wat is de meerwaarde van een ronde bal?
Uiteraard zouden huisartsen op hetzelfde kennisniveau gebracht kunnen worden. Geschatte extra opleidingstijd: 3 a 4 jaar.Reeel optie? Vul het zelf maar in. De klant met eenboodschappen briefje naar de supermarkt war hij zelf zijn medicijnen uit het vak haalt?
Dat Mijnheer Groot of niet op de hoogte is of vanuit een bepaald bevooroordeeld beeld naar de situatie rond bv de distributie kijkt is volkomen duidelijk.Hij verkondigt nog steeds de onzin dat de teloorgang van de ene na de andere internetapotheek te wijten is aan de tegenwerking van de apothekers.
Meijer Apeldoorn 12-11-2014 09:21
Wat moet je daar nu opzeggen. Immers elk commentaar op dit stuk zal worden afgedaan met de mededeling: ja logisch dat een gevestigd apotheker er tegen is.Puur eigenbelang natuurlijk.
Toch een poging: in feite moet iedereen die het heeft over de "meerwaarde" van apotheken/apothekers ernstig worden gewantrouwd en in feite volledig worden genegeerd. Waarom? De eerste vraag zou moeten zijn: meerwaarde ten opzichte van wie of wat?
Ten opzichte van de huisarts of drogist misschien en bij de distributie ten opzichte van de supermarkt of bol.com?
Hieruit blijkt al dat deze personen elke fundamentele kennis van dit vak missen en spreken op basis van vooroordelen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.