Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


11 okt

Uitzending Argos TV: Strijd om ADHD-medicijnen bij volwassenen

Kinderen met ADHD zijn druk en dromerig. En het is een aandoening die massaal met medicijnen behandeld wordt. Maar ook volwassenen kunnen druk en dromerig zijn.  En de diagnose ADHD krijgen. Alleen, als je op volwassen leeftijd de aandoening met medicijnen wil behandelen, heb je een probleem. Want welk medicijn mag je gebruiken? En kun je die met een gerust hart nemen?

Kinderen met ADHD zijn druk en dromerig. En het is een aandoening die massaal met medicijnen behandeld wordt. Maar ook volwassenen kunnen druk en dromerig zijn.  En de diagnose ADHD krijgen. Alleen, als je op volwassen leeftijd de aandoening met medicijnen wil behandelen, heb je een probleem. Want welk medicijn mag je gebruiken? En kun je die met een gerust hart nemen?

henricop 11-10-2014 23:20
Claw back is vervangen door korting per zorgverzekeraar en andere voorwaarden per zorgverzekeraar. Nieuw is IDEA, afgeknepen worden zonder korting achteraf. Dus Achmea heeft geen korting op IDEA producten ha ha!
Nieuw is ook couvertsysteem waar Achmea en VGZ korting incasseren op de idioot hoge AIP prijzen en vervolgens dat geld ook bij de leverancier terugkrijgen. Ofwel apothekers naaien.
In die zin zijn alleen CZ en Menzis relatief goedkoop maar ook zij vragen korting.

En nog gaat in 2014 alleen Kermit failliet. Dus korting en de andere idiote systemen blijven.
ANH JANSEN 11-10-2014 15:16
En als we toch bezig zijn. De AIP is sinds 2006 en al sinds 2008 niet langer de AIP. Toch denkt GIP peilingen, ZiN, dat de AIP nog de oude AIP is. GIP peiligen 2013 laat zien dat de Claw Back niet meer bestaat, dat onderhands aanbesteden niet bestaat, dat preferentie niet bestaat, bevroren prijzen niet bestaan; de AIP Z Index wordt door ZiN gebruikt voor de berekening van de omzet aan geneesmiddelen in Nederland.

Laat NapCo/KNMP even bellen naar ZiN om dit probleem uit de wereld te helpen. Daar worden apothekers alleen maar beter van. Claw Back bestaat immers nog wel degelijk!

En trek de AIP dus maar in. Maakt het 'speelveld' alleen maar wat minder ongelijker. Wat is daarop tegen?
ANH JANSEN 11-10-2014 15:07
Schippers wil de vrije keuze voor een medisch specialist aan banden leggen om kosten te besparen. Volgens de hoogleraren riskeert Nederland dan echter een boete. 'Wordt van die Europese regels afgeweken, dan is de kans groot dat de Europese Commissie ingrijpt', zo staat in het onderzoek.

--Tja. Hoe staat het dan met de Geneesmiddelenwet en de Doorgeleverde Bereidingen en de Grootbereiders die als apotheken worden beschouwd en die voor 17 miljoen eigen patiënten bereiden?

Die bestaan niet volgens de Minister zelf! Apotheken mogen alleen voor eigen patiënten niet geregistreerde middelen bereiden.

Laat de KNMP/NapCo die juristen eens inhuren.

Koninklijke weg bewandelen.
ANH JANSEN 11-10-2014 14:38
Advies

Het onderzoek wordt met begeleidende brief een dezer dagen verstuurd naar de Raad van State. Dit orgaan kreeg begin deze maand de opdracht van de Eerste Kamer om de aanpassing van de vrije artsenkeuze in het licht van de EU-regelgeving te bestuderen. Pas na dit advies zal de Eerste Kamer stemmen over de wetswijziging. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze waarin meer dan 5000 medische zorgverleners zijn vertegenwoordigd.

--Stichting Handhaving extramurale openbare farmacie? Claw Back opleggen zonder enige onderbouwing anders dan extrapolatie van NZa uit 2010? Mag dat? Bevroren prijzen? Mag dat? Ex wmg uit de losse pols? Mag dat?
ANH JANSEN 11-10-2014 14:35
Andere strijd is er ook nog; art 13.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23188673/___Inperking_artsenkeuze_mag_niet___.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

Afspraken

Volgens de twee hoogleraren kan de vrije artsenkeuze echter niet worden ingeperkt, omdat Europese regels dat verbieden. „Eerder onderzoek heeft dat al uitgewezen en onze bevindingen sluiten daarbij aan”, legt Sijmons uit. „Dat heeft onder meer te maken met Europese afspraken die zijn gemaakt over het vrije verkeer van goederen en diensten.”

Advies

Het onderzoek wordt met begeleidende brief een dezer dagen verstuurd naar de Raad van State.

-Juridische weg helpt! KNMP!NapCo!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.