Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


11 jun

Bruggink: De apotheker zonder drop?

Bruggink Communication Support organiseerde 3 juni j.l. een bijeenkomst over de verdienmodellen voor openbare apothekers. In het panel zaten Roland Eising, Achmea, Paul van Bakel, openbare apotheker, Said Zarroy, Senior Inkoper VGZ, Rens van Oosterhout, CZ. Een verslag van FarmaActueel®

Lex Geerts, zorgmakelaar en advocaat, vindt dat de ontwikkelingen in de openbare farmacie zeer snel gaan, en dat samenwerking erg nodig zijn. Recent is daarom ook de VELO opgericht. Veel apothekers zijn bezig met de vraag hoe de apotheek als onderneming te continueren is. Valkuil hierbij zijn de kosten voor nieuwe taken. Ook komen er verschillende antwoorden van verschillende zorgverzekeraars. Bij apothekers heerst vervolgens frustratie. Recent zijn er 9 proeftuinen gestart om betere zorg te leveren tegen lagere kosten.

 

Eising meldt dat Achmea gelooft in zorg dichtbij de verzekerden. IDEA bestaat naast het preferentiebeleid. De achtergrond van IDEA was dat de apotheker drie rollen vervult: Inkoop, distributie en zorg. IDEA maakt de apotheker zelf verantwoordelijk voor de inkoop. De samenwerking tussen huisarts en apotheker is altijd erg van belang. Dit jaar start Achmea met de inkoop van de medisch-farmaceutische beslisregels. Deze orden door experts ontwikkeld. Hier wordt dan op outcome beloond. Met Anne Leendertse wordt een project opgezet met scheiding tussen zorg en distributie. Met openbare apothekers is nu net een 2-jaars contract afgesloten, dus we hebben nog even tijd om nieuw te ontwikkelen.

 

Van Bakel wil van de titel, apotheker zonder drop, liever maken, apotheker zonder distributie. Er zijn al veel samenwerkingsverbanden. Financiën zijn nu op basis van distributie. Nu moet dan de transitie naar zorg ontwikkeld worden. Er zijn in het recente verleden prestaties omschreven. Deze zijn echter lang niet allemaal gebruikt in de contractafspraken. Transitie is dus eigenlijk al aan de gang. Maar als er straks betaald wordt voor farmaceutische zorg, is dan de transitie voorbij? Nee, volgens van Bakel. Iedere zorgverzekeraar behoudt ook dan haar eigen stokpaardjes, bijvoorbeeld de IDEA van Achmea. Er moet dus tevens meer uniformiteit tussen zorgverzekeraars komen. Van Bakel is nu met 30 apotheken en zorgverzekeraars bezig met scheiding tussen zorg en distributie, echter de betaling is nog steeds op basis van distributie. Liever ziet hij de honorering op basis van differentiatie van taken. Er zijn nu veel pilots van verschillende zorgverzekeraars. Over de ethiek hoeft men zich geen zorgen te maken, deze is vastgelegd in een Handvest. Recent is er een brief verschenen van VGZ, waarin gemeld wordt dat de honorering van ontslagmedicatie niet is toegekend, omdat het geen extra werk zou zijn. Kwalijke zaak. Van Bakel ziet graag meerjaarscontracten, waarin outcome van de pilots is meegenomen en eenduidigheid tussen zorgverzekeraars zichtbaar is. Segmenteer de apothekers, sommige willen die zorg niet, maar alleen de distributie, bijvoorbeeld in de grote stad. Zo zijn er ook apotheken als academische werkplek denkbaar. “Het doosje is nog steeds de stethoscoop van de apotheker.

 

Rens van Oosterhout wil de frustratie van apothekers liever passie noemen. Sinds 2012 is de transitie aan de gang, maar misschien niet snel genoeg. Hij mist vaak in discussies dat zorgverzekeraars bestaan bij de gratie van verzekerden en dat zorgverzekeraars dus doen wat verzekerden graag willen. Deze wens wordt dus ook meegenomen in de contractbesprekingen. CZ heeft de medicatiebeoordeling heel goed gepositioneerd.

 

Said Zarroy geeft ook aan dat de verzekerde voor VGZ van belang is. Er zijn gelukkig ook veel apothekers die de transitie goed oppakken. Met de bewuste brief over opname/ontslagmedicatie heeft VGZ beslist niet willen zeggen dat de apotheker ongeschikt zou zijn voor die taak, maar dat gezegd is dat die taken door de ziekenhuisapotheker uitgevoerd worden.

 

Discussie

Vd Meer is van mening dat er veel taken onder prestatie : Terhandstelling zijn geschoven. De bewuste brief van VGZ was “onhandig”en niet motiverend. Hij kijkt uit naar het gesprek om deze opname/ontslagmedicatie goed te regelen. De KNMP heeft richtlijnen hiervoor ontwikkeld en de beschikbaarheid van apothekers moet dan ook vergoed worden.

Leendertse gaat in op de woorden van van Oosterhout: wat wil de patiënt? Wat is het beste voor die patiënt? Het is een taak van de apotheker om alle medicatie van zowel huisarts als specialist te bekijken. Aan de andere kant gaat de transitie langzaam. Een innovatie in de zorg kan wel 17 jaar duren!

Van Bakel weet wat de patiënt wil: expertise over geneesmiddelen. Benoem gewoon een paar apotheken waar de opname/ontslagmedicatie goed wordt opgezet

Eising beaamt dat afstemming van medicatie een kerntaak is. We moeten ook toewerken naar een degelijke vergoeding.

Hiddink wil qualiteit meetbaar maken. In de proeftuinen bleek dat verwisseling van doosjes een verdubbeling van het aantal opnamen veroorzaakte. We zijn nu met instrumenten bezig die niet gevalideerd zijn.

Hammers wil de verstikking van apothekers door de transitie vermijden.

Van Oosterhout benadrukt dat financiering een sluitstuk is. Eerst nadenken over wat iedereen wil.

Vd Meer is duidelijk: de KNMP wil géén abonnementshonorarium.

Drese vindt dat samenwerking tussen openbare en ziekenhuisapothkers niet voldoende is. Ze werken vaak langs elkaar heen. Maar weet niet goed hoe dit op te lossen is. Vaak sluiten de systemen niet op elkaar aan. Hier ligt mogelijk een rol van de zorgverzekeraars om de 2 informatiestromen bij elkaar te brengen.

Volgens Hiddink zie je hetzelfde gebeuren in de proeftuinen tussen huisartsen en specialisten.

Van Bakel merkt op dat het in de verpleloeieneghuizen wel lijkt te lukken. De patiënt verwacht dat ook

Over de vergoeding merkt vd Meer op dat er iets van de opbrengsten van geneesmiddelen moeten terug vloeien.

Eising vindt dat er erg veel zit in de houding en gedrag. Wil graag verder praten met Leendertse.

 

FarmaActueel

11 Juni BvS

ANH JANSEN 14-06-2014 10:00
Email update van een verzekeraar: Datum aflevering/overhandiging van geneesmiddelen moet gelijk zijn met datum declaratie. Central Filling en herhaalservice kan stoppen. Tevens afkeuring van alle recepten waarop geen reden van voorschrijven staat vermeld door de huisarts/specialist. 23 geneesmiddelen. Apotheek wordt gestraft voor nalatigheid van medici. Dappere zorginkopers. En natuurlijk de ETG. Zwart/Wit bewijzen dat de verzekerde een daadwerkelijk gesprek heeft gehad conform KNMP richtlijn. Woord van de verzekerde weegt zwaarder dan dat van de zorgaanbieder, alleen als het de schadelast kan verminderen.
Apotheek zonder drop? Verzekeraar: zuig hier maar op.....
henricop 12-06-2014 00:27
Stop met meedoen in de wijk. Apothekers zijn de kalkoenen in het schootsveld van de dokters.
Koplamp erop en knallen maar. Dus gewoon de receptregel voor voor 2008 terug.
henricop 12-06-2014 00:26
Ik kan van dit verslag geen chocola maken.
Wie wil nu wat en waarom is er niet een apotheker in de zaal die hehakt maakt van de wauwelpraat van de verzekeraars?
De vrije prijzen heeft alleen rotzooi gebracht. In 2015 gaat dat gewoon door.
De KNMP kan maar een ding doen: stuur vd Meer naar huis en zet er iemand neer met visie en passie. Laat apothekers weer het HB vormen en beleid maken. Decimeer het bureau en zendt Tinke Hermans en anderen naar Brazilie of nog verder.
Gewoon terug naar 1 receptregel all in. + duidelijke afspraak over de zorg, die je levert. Enige optie.
ANH JANSEN 11-06-2014 22:14
http://portal.juliuscentrum.nl/research/News/tabid/819/ctl/NewsDetail/mid/1505/NewsId/78/language/nl-NL/Default.aspx

Experiment scheiding zorg en distributie van Anne Leenderse is blijkbaar het project van apotheker werkzaam in een huisartsenpraktijk. Dichtbij de mensen.

Hoe de geneesmiddelen dan worden gedistribueerd? Hoe de dossiers worden bijgehouden? Hoe flexibel kan worden gehandeld bij onverwachte en verwachte wijzigingen? Acute opname? Acuut ontslag? Acute wijzigingen in medicatie? Hospice? Palliatieve zorg in thuissituatie?

Neen, de bureau apotheker gaat over de medicatie reviews en het effect daarvan op de kwaliteit en de kosten.

Concurrentie is AL onbekend.
ANH JANSEN 11-06-2014 20:05
Wat is scheiding van zorg en distributie en in welk land wordt dit al uitgevoerd? In de praktijk? Het gemak waarmee RvdM,PvB en AL dit op tafel gooien is onbegrijpelijk. Dit is geen onderhandelen meer. Op Hoop van Zegen: de apotheker wordt duur betaald. Het kaken van de apotheker gaat zijn laatste fase in.

Gezien de inbreng van RvdM is het niet verwonderlijk dat de BOF op punt 11 geen uitkomst kon geven. Geen visie. Geen 'stip op de horizon' wat dat ook mag inhouden.

KNMP blijft hangen in het VVD concept van gereguleerde marktwerking en vrije prijzen en tarieven zonder enig idee te hebben over de positie van VWS en van de verzekeraars.

Sliedrecht is geen synoniem voor NL.
ANH JANSEN 11-06-2014 19:59
Blijkbaar had PvB kennis genomen van het VGZ document zorginkoop diabeteshulpmiddelen en is hem de moed in de schoenen gezonken.

http://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders/zorgsoorten/hulpmiddelen/documents/inkoopdocument%20diabetes%20testmateriaal%20vgz.pdf

Voorwaarden? Laat je jaarcijfers maar zien en je moet onder de max max tarieven blijven van VGZ. Daarna gaat VGZ transparant en objectief een keuze uit het aanbod maken. Er is immers sinds 2006 sprake van vraagsturing.

entrepeneur 11-06-2014 16:20
Lijkt qua beschrijving meer op een potje "hoe krijgen we een apotheek zonder apothekers".

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.