Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


09 jan

Doelmatigheid verschilt regionaal

Huisartsen hebben de beoogde doelstelling in de afspraken over doelmatiger voorschrijven in 2013 niet gehaald. Dat zou wel het geval geweest zijn, als de landelijke score gelijk zou zijn aan die in de vijf meest doelmatige regio’s. (SFK)

 
 

Minister Schippers van VWS heeft met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) afspraken gemaakt over het doelmatig voorschrijven door huisartsen in 2013. Huisartsen zouden volgens die afspraken in plaats van een singlesource geneesmiddel vaker een multisource geneesmiddel voorschrijven. Laatstgenoemde zijn middelen waarvan (naast het spécialité ook) een of meer generieke varianten beschikbaar zijn. De afspraken hadden betrekking op de volgende zeven geneesmiddelgroepen: statines, protonpompremmers, triptanen, sympathicomimetica voor inhalatie, inhalatiecorticoïden, antidepressiva en de bloeddrukverlagende RAAS-remmers. De afspraken zouden op jaarbasis € 50 miljoen moeten opleveren. Die opbrengst is in 2013 niet gerealiseerd. De SFK berekende dat het resultaat bleef steken op € 26,6 miljoen.

Berekeningsprotocol

De toetsing van de afspraak is uitgevoerd op basis van een protocol dat VWS en LHV – met ondersteuning van SFK – zijn overeengekomen. Volgens dit protocol is er sprake van een opbrengst als de huisartsen binnen de geselecteerde groepen vaker een multisource geneesmiddel voorschrijven dan in de eerste helft van 2012. De opbrengst wordt bepaald door het verschoven volume – gemeten in standaarddagdoseringen (DDD) – te vermenigvuldigen met het prijsverschil per DDD tussen singlesource en multisource geneesmiddelen in de betreffende geneesmiddelgroepen.

Aandeel multisource

Aan het begin van 2013 bedroeg het aandeel van de multisource geneesmiddelen binnen de geselecteerde groepen 88%. Eind 2013 kwam dit uit op bijna 91%. Deze toename kan vrijwel geheel aan patentverloop worden toegeschreven en niet aan het voorschrijfbeleid van huisartsen. Het aandeel multisource geneesmiddelen is namelijk vooral gestegen door die geneesmiddelen die aan het begin van het jaar singlesource waren en aan het einde daarvan multisource. Multisource geneesmiddelen waren, binnen de geselecteerde groepen, in heel 2013 verantwoordelijk voor 88,5% van het gebruik en voor slechts 41,0% van de kosten. Daardoor leidt, hoewel het aandeel multisource al relatief hoog is, ook een beperkte verbetering daarvan toch tot een aanmerkelijk hogere opbrengst.

Beste regio’s

Er zijn tussen de regio’s relatief grote verschillen in het aandeel door huisartsen voorgeschreven multisource geneesmiddelen. Zo scoorde Zwolle over 2013 een gemiddeld  aandeel van 91,1%, terwijl dat in Zuid-Limburg 86,5% was. De vijf best scorende regio’s haalden een gemiddeld percentage van 90,3%. Als dit de score zou zijn geweest voor de  gemiddelde Nederlandse huisarts, dan was de opbrengst ruim 30 miljoen hoger geweest en de doelstelling van de minister en de LHV ruimschoots behaald.

Figuur 1: Aandeel multisource geneesmiddelen (selectie zie tekst) bij huisartsen per regio in 2013

Kaart doelmatig voorschrijven

 

 

 

 

 

 

 

 

Afwijking van landelijk gemiddelde

 

██ > +1,5%

 

██ +0,5% tot +1,5%

 

██ -0,5% tot +0,5%

 

██ -1,5% tot -0,5%

 

██ < -1,5%

 

 

Het doelmatig voorschrijven in de regio rondom Zwolle is hoger dan in andere delen van het land


 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Meijer Apeldoorn 16-01-2014 17:15
Welke correctie is er aangebracht voor foutregistraties?
Het komt nogal eens voor dat geneesmiddelen worden aangeschreven op naam van de huisarts ipv de specialist.
Declaratie technisch geen probleem. Het verziekt wel de bovengenoemde conclusies.
ANH JANSEN 15-01-2014 09:58
VZVZ/KNMP gaan nu een stap verder. LSP wordt verder uitgebreid naar de Ketenzorg/Zorggroepen.

De verplicht verzekerden moeten zelf opt-innen, maar de KNMP/VZVZ heeft daar lak aan: middels de achterdeur van apotheek, arts, ketenzorg/zorggroep worden de data van de verzekerden ingeklokt.

Regionaal?

Centraal worden alle data geupload en geanalyseerd. Zo wordt dagelijks de schadelast bijgehouden opdat het budget kan worden bewaakt en tijdig worden ingegrepen als budget dreigt te worden overschreden.

SFK/VZVZ/KNMP/Vektis.

The Four Horsemen.

Follow the money.
Apotheker 13-01-2014 18:29
Anonieme data bestaat niet meer tegenwoordig. Verzekeraars weten tot op de cent nauwkeurig wat mevrouw of meneer X aan zorg gebruikt en welke zorgverlener daar verantwoordelijk voor is. Desalniettemin laten huisartsen en apothekers zich daar schromelijk voor gebruiken.
Want wie betaalt, bepaalt!!
Eertselijns zorgverleners zijn overheids-pionnen geworden.
Marionettenpoppetjes. Jammer maar helaas.

Apotheker 13-01-2014 18:20
Zodra de google-generatie erachter gaat komen dat hun medisch dossier bij de overheid terecht komt, omdat dit wordt doorverkocht door met name eertselijns zorgverleners in de vorm van SFK-getallen, CVRM-profielen etc., is het afgelopen met het vertrouwelijke imago van huisartsen en apothekers. Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

Gast 13-01-2014 17:47
Die Marleen Barth heeft wel gevoel voor humor, blijkt uit het einde van haar column. Werk aan de WINKEL dus!

Echt lachen zo'n politica.
henricop 10-01-2014 16:35
Je kunt moeilijk opschrijven dat je als Apollo VWS directeur in de meest luxueuze omstandigheden hebt gebivakkeerd op kosten van de belastingbetaler en de zorgverzekerde!
Maar nu zijn de Tweede Kamer leden aan zet!
Parlementair onderzoek naar het reilen en zeilen van de ambtenaren van VWS is dringend gewenst, nu in de hele wereld farmaceutische industrieen aangeklaagd worden.
ANH JANSEN 10-01-2014 13:57
ANH JANSEN 10-01-2014 09:26
KNMP is SFK. Wat geldt voor artsen geldt ook voor apothekers. Regionale verschillen.

http://www.pw.nl/apothekers-verwachten-meeste-vragen-in-februari

De KNMP weet de voorbeeld apotheken wel uit te kiezen. En dan nog verbaasd zijn dan je de rechtszaak verliest?

Wat zijn nu de problemen vraagt de Rechter?

henricop 10-01-2014 08:03
Is dit een opdracht van VWS?
Vraag me af hoe SFK de gegevens van de apotheekhoudende huisartsen krijgt? Inderdaad NSA???
Is de meting trouwens niet meer een maat voor het ziekenhuisgedrag? Of filtert SFK de crestorreceptjes van de cardioloog eruit als ze herhaald worden door de huisarts.

Dit soort afspraken leiden tot steeds meer gedoe. Meer en meer huisartsen gaan weigeren recepten van specialisten te herhalen als mensen nog onder behandeling zijn van de specialist. Driemaal raden waarom? Door SFK!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.