Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


08 sep

Meldactie 'Hetzelfde medicijn in een ander jasje'

Vandaag start het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een speciale meldactie over het wisselen van medicijnen. Het preferentiebeleid heeft, behalve tot een flinke daling van de medicijnprijzen, ook tot klachten geleid van patiënten en apothekers. Het wisselen van merken leidt tot verwarring bij gebruikers. Dit zou het foutief gebruik van medicijnen in de hand werken.

 

 

Meldactie

Op de website van het Meldpunt Medicijnen (www.meldpuntmedicijnen.nl/meldactie) kunnen patiënten vanaf 8 september 2014 terecht om hun ervaringen (anoniem) te melden over het wisselen tussen medicijnen als gevolg van het preferentiebeleid. Het IVM is vooral geïnteresseerd of het gebruik van het nieuwe medicijn geleid tot:

-  verkeerd gebruik

-  veranderde werking van het middel

-  bijwerkingen

-  tot het stoppen met het medicijn

Ook wil het IVM weten hoe patiënten hierover zijn voorgelicht door hun apotheker en zorgverzekeraar. Patiënten kunnen hun ervaringen melden op www.meldpuntmedicijnen.nl/meldactie.


Het IVM zal de ervaringen en conclusies verwerken in een rapport voor opdrachtgever Stichting MAG (Management voor Apothekers en voor de Gezondheidszorg). In het rapport wordt ook een aantal aanbevelingen opgenomen die de kwaliteit van de dienstverlening door de apotheker(assistent) kunnen verhogen.

Meldpunt Medicijnen
Het IVM verzamelt sinds 2004 op het Meldpunt Medicijnen ervaringen met medicijnen. Iedereen kan de inmiddels 15.000 meldingen inzien op de website. Het Meldpunt geeft opvallende meldingen door aan de desbetreffende fabrikanten. Bezoekers kunnen het Meldpunt Medicijnen mailen met vragen over medicijnen, zich abonneren op de nieuwsbrief en het Meldpunt volgen via Twitter: @MMedicijnen.

 

ANH JANSEN 09-09-2014 19:33
Stichting MAG is gevestigd op hetzelfde adres als Mediq.

SEO doet dit soort onderzoeken ook en de uitkomst is gegarandeerd en kost de apothekers en assistenten geen extra inspanning. Directeur van SEO is altijd bereid op diverse zenders haar rapporten toe te lichten; B Baarsma.

B Baarsma als KNMP voorzitter?

Voorkeur gaat uit naar Theo Langejan.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.