Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


07 feb

Alternatief voor beperking vrije artsenkeuze

Zorgminister Edith Schippers ziet definitief af van een wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze in te perken. In plaats daarvan komt zij met een pakket maatregelen dat patiënten, zorgverzekeraars en hulpverleners ertoe moet aanzetten om te kiezen voor de beste zorg. Die nadruk op kwaliteit zal de alsmaar stijgende zorgkosten verder indammen. (FD)

Zorgminister Edith Schippers ziet definitief af van een wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze in te perken. In plaats daarvan komt zij met een pakket maatregelen dat patiënten, zorgverzekeraars en hulpverleners ertoe moet aanzetten om te kiezen voor de beste zorg. Die nadruk op kwaliteit zal de alsmaar stijgende zorgkosten verder indammen. (FD)

Meijer Apeldoorn 11-02-2015 00:07
Ja hoor met " slim" inkopen heeft niemand moeite, ook mw. Wind van de NPCF niet.
Dat het in feite gaat om proletarisch winkelen van de Zorgverzekeraars bij de Zorgverleners: daar staat niemand bij stil.
1 miljard bezuinigen en de kwaliteit wordt ook nog eens beter, wat wil een mens nog meer?
Nog een beetje meer hoor ik de minister zeggen. Immers boven op het miljard komt ook nog eens de korting die gegeven wordt op het eigen risico. Zijn extra uitgaven die toch ook echt gecompenseerd moeten worden. Totaal bedrag? 1,5 , 2 miljard? Wie zal het zeggen.
Bestaan er al geradicaliseerde apothekers?
henricop 10-02-2015 21:47
Als verzekerden nog meer dan nu op eigen risico gaan letten, gaan zorgverzekeraars dat ook doen.
bij de huisarts is alles gratis! geen eigen risico.
Dus medicatiebeoordeling graag via de huisarts, inhalatieinstructie ook en nou ja geeft u me ook maar de voorlichting over mijn nieuwe geneesmiddel. Dat wordt realiteit omdat het beter is dan korting op eigen risico.
Ik heb de brief van VWS gelezen en de enige manier om 1 miljard te bezuinigen is door slechtere afspraken en druk op ons omdat niet tekenen geen korting voor de verzekerde is.
Ofwel Schippers pakt alle zorgaanbieders!
Marieke 09-02-2015 22:58
Nou Harry, bedankt!
Harry 09-02-2015 16:25
Zolang de overheid zich met de zorg bemoeit en haar invloed steeds groter wordt, wordt de trammelant ook steeds groter. En dat is precies, wat de politici voor ogen staat: steeds meer wet- en regelgeving om de funeste wet- en regelgeving te "corrigeren". Wanneer zal dit simpele feit eindelijk tot de kiezer doordringen, zodat hij strategisch gaat stemmen of gewoon thuisblijft?
Meijer Apeldoorn 07-02-2015 18:16
Dan doen zij het sloopwerk voor ons. Wij blijven buiten schot en de minister maakt een goede beurt omdat ze binnen het budget blijft.
Slimme maar perverse PR.
Meijer Apeldoorn 07-02-2015 18:14
Wat weer een geleuter. En de tweede kamer gaat het weer voor zoete koek slikken.
De grote 4 hebben zoveel verzekerden dat het statistisch gezien onzin is dat de een meer hoog risico patienten heeft dan de ander.het mag duidelijk zijn: de rekentoets is ook voorbij gegaan aan Schippers cs. Niet heus natuurlijk. Als zebaas van de grote 4, weet VWS donders goed dat het onzin is. Echter men rekent erop dat het gebrek aan kennis en kunde bij tweede kamer en het journaille dusdanig is dat ze er gewoon mee wegkomen. Het is een keiharde bezuiniging van 1 miljard. Dat de kwaliteit van de zorg door ook nog eens beter wordt is ook een gotspe.
Het adagium bij VWS is en blijft: de macht aan ZN .
ANH JANSEN 07-02-2015 15:21
'Huisartsen en andere individuele zorgverleners, die nu vaak alleen staan bij hun onderhandelingen met de ‘grote’ verzekeraars, worden door de overheid geholpen. Ze krijgen hulp om met een verzekeraar over de inhoud en de kwaliteit van een pakket te praten in plaats van vooral over geld'.

De Overheid gaat je van de regen in de drup helpen op deze manier. Kwaliteit is niet gratis. Inhoud is niet gratis. Wat heeft het voor zin om over deze zaken te praten, met een coach erbij, als het geld niet ter sprake mag worden gebracht; wat kost het en wat krijgt de zorgaanbieder ervoor?

Dit gaat zo niet helpen. En wat kosten al die coaches wel niet? Gaat allemaal af van het BKZ zorg per segment.
ANH JANSEN 07-02-2015 15:14
Gedachtengang is niet logisch. Enerzijds wordt de ex ante verevening voor chronisch zieken en ouderen verbeterd, voorzienbare verliezen worden minder, zodat verzekeraars deze groep gaan aantrekken, maar anderzijds krijgen diezelfde verzekerden een korting op het eigen risico waardoor de verzekeraars weer minder gaan verdienen op die groep verzekerden.

De prikkels werken elkaar tegen lijkt mij.

Ex poste verevening is afgeschaft. Dat is het probleem, maar dat is bewust gedaan door de Minister om verzekeraars meer te prikkelen op prijs in te kopen!

Die prikkel blijft! Met alle gevolgen van dien.
ANH JANSEN 07-02-2015 15:08
http://nos.nl/artikel/2017759-het-zorgplan-van-schippers-dit-zijn-de-hoofdpunten.html

'Verzekeraars met veel verzekerden die chronisch ziek zijn, of om andere redenen hoge zorgkosten maken, worden hiervoor beter beloond. Het idee is dat de verzekeraars die zorg goedkoper gaan inkopen, zodat ze er wat aan kunnen verdienen'

Merkwaardig. De gedachte was toch altijd dat verzekeraars hun prijsvoordeel doorgaven aan de verzekerden? Zonder winstoogmerk werken?

Overigens blijft de ex poste verevening afgeschaft. De ex ante veranderingen worden budgettair neutraal doorgevoerd. Verzekeraars blijven risico lopen. Dat is bewust gedaan door de Minister om hen te dwingen op prijs in te kopen.
schuiringa 07-02-2015 12:28
Ik zat gisteren aan een diner van 6 personen.

Hiervan waren er twee direct met kanker geconfronteerd.

In beide gevallen had de huisarts veel te lang gewacht met doorsturen. Beiden met , opereren, chemo en bestraling nog in leven maar waarschijnlijk te laat.

Wij als apothekers moeten veel meer de patient terzijde staan bij de confrontatie met de huisarts.
De huisartsen worden beloond om NIET door te sturen. Dit moeten we veel beter communiceren naar de patient.

Er dient een register door de openbare apotheek bijgehouden te worden van huisartsen, die te weinig doorsturen ( om over de rug van de patient een hoger inkomen te verwerven )aan te kunnen wijzen.

schuiringa 07-02-2015 12:22
De kwaliteitssystemen zijn net zo erg als plan 1.

Door extreme eisen aan kwaliteit te stellen en als eis dat er 1 miljard af moet van de kosten, weet je wat er gaat gebeuren.

Nog meer administratie en nog meer eisen stellen, om nog door te mogen sturen naar de specialist.

Gevolg nog minder tijd en gelegenheid om zorg te leveren.

Administratieve lasten verhogen lijkt neutraal, maar is de meedogenloze manier, om politiek correct, geen zorg meer te hoeven leveren.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.