Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


05 jun

Helft apotheekbezoekers begrijpt informatie niet

Ruim de helft van de bezoekers van Nederlandse apotheken heeft een beperkte vaardigheid om belangrijke informatie op verpakking en bijsluiter te lezen en te begrijpen. Van de ondervraagden gaf een kwart vijf tot zes verkeerde antwoorden op zes vragen; 24% van hen had twee tot drie vragen goed.(PW)
Ruim de helft van de bezoekers van Nederlandse apotheken heeft een beperkte vaardigheid om belangrijke informatie op verpakking en bijsluiter te lezen en te begrijpen. Van de ondervraagden gaf een kwart vijf tot zes verkeerde antwoorden op zes vragen; 24% van hen had twee tot drie vragen goed.(PW)
ANH JANSEN 07-06-2015 22:46
Laat de ACM nu maar eens dat KNMP Bureau doorlichten. Misbruik van monopolie positie? Enige uitgever van de Z-index? Enige uitgever van de G-standaard? Enige uitbater van het Register Openbare Apothekers? Enig opdrijver van kosten voor dat register en enig opdrijver van de eisen om te mogen werken in Nederland als openbaar apotheker? Tegen ieder EU rechtsprincipe in? 200 tot 400 uur 'cursus' volgen? Tegen niet onderhandelbare tarieven? Hoeveel % vangt de KNMP daarvan? Kosten Z-index? Kosten SFK?

En dan nu komen met een eerste uitbetaling van de overwinst van het Bureau KNMP in een tranche van 3 miljoen euro? Exclusief voor leden van de KNMP? Die vermeld staan in dat Register KNMP?


ANH JANSEN 07-06-2015 22:40
Leon Tinke vertelde eerder in het PW dat het bureau KNMP niet langer financieel afhankelijk is van de openbare apothekers. Hij was financieel onafhankelijk geworden door de SFK en Z-index in te zetten om extra gelden binnen te halen. Verzekeraars, Overheden, onderzoeksbureaus, RIVM, Erasmus Universiteit waren bereid meer te betalen voor de data dan de openbare apothekers moesten afdragen voor de contributies, afname G-standaard/Z-index, folders e.d. En vergeet de afdracht voor de Registratie Openbare Apothekers niet, Register van de KNMP; 200 euro per uur kost de registratie en je moet 200 tot 400 uur afnemen. Hoeveel krijgt de KNMP hiervan? 10% En dat van 4000 apothekers?
ANH JANSEN 07-06-2015 22:35
Bedenk even waar dit geld vandaan komt; van de leden en niet-leden van de KNMP zelf! Niets bij de KNMP is gratis. En nu krijg je je eigen geld terug? Lijkt eerder op een totaal verkeerd signaal van de KNMP zelf om de stijgende onvrede over de gang van zaken, 1,4 miljard euro heeft de KNMP als belangenbehartiger zelf weggegeven aan de verzekeraars, te sussen. Wellicht hoopt de KNMP dat vele leden van de KNMP werkelijk denken dat zij nu geld extra krijgen?

Laat de KNMP, (en ASKA en NapCo) van dat geld een team economen en econometristen inhuren die verstand hebben van de speltheorie en van de opzet van aanbestedingen en biedprocessen.
schuiringa 07-06-2015 09:44
Tijdens de districtvergadering deze week vertelde Leon Tinke dat er 3 miljoen aan de leden wordt teruggegeven.

DOE DIT NIET KNMP.

Stop deze drie miljoen in een juridische VECHT-POT.

Overtreedt rustig de ACM mededingingsregels die voor apotheker gelden maar niet voor verzekeraars. Vecht dit onrecht aan tot de hoogste EUROPESE RECHTER. VERGELIJKBAAR MET DE TANDARTSEN.

Wanneer VWS en ZN weten dat we alles aanvechten worden ze veel soepeler.
ANH JANSEN 06-06-2015 15:34
De ACM zienswijze is ook belangrijk voor de KNMP omdat de ACM ook wijst op het opwerpen van drempels om de toegang tot de markt door nieuwe toetreders te voorkomen of verhinderen; de KNMP wil de eigen registratie regels en register hanteren als drempel voor nieuwe toetreders. De BIG en EU registratie eisen voldoen volgens de KNMP niet.

De ACM zegt dat de KNMP de markt wil afschermen om zo de prijzen te doen stijgen. Allemaal in nadeel van de zorgconsument.

Eens zien of de ACM inderdaad de KNMP hierop gaat aanspreken en een bestuurlijke boete gaat geven bij volharding van haar beleid.
henricop 06-06-2015 13:39
Dinsag is er overleg over de medicatiebeoordelingen. Ik hoorde dit via de huisartsen niota bene. Inzet is betaling via hen en niet meer via de apothekers. KNMP is weer met de eigen binnekant druk. Buiten wordt het farmaciegeld vakkundig naar de huisartsen geleid. En nog zeggen vele collegae dat ze onmisbaar zijn. Keep on dreaming.
henricop 06-06-2015 13:37
Een oude KNMP voorzitter hellpt de apothekers aldaar de mijn in. Voorgoed. Blauwe zorg: ofwel afknijpen tot je stikt. Daarin zijn die Limbos dan weer wel origineel.
henricop 06-06-2015 13:36
Mijn conclusie is anders dan die van de ACM. De hele ketenzorg is alleen een feestje van de huisartsen. Niemand die er iets aan doet. De kruimels zijn voor de andere zorgaanbieders. Zonder controle en zonder toezicht is er sprake van uitbuiting. Hoeveel apothekers doen voor de zorggroepen iets in kader van inhalatiecontrole? Straks mogen ze meedoen met medicatie via de keten. Dan pas blijkt dan de ZN klonen prettiger klanten zullen. Zijn dan de zorggroepen. Reken op minus 2 uro receptregel en 0% korting materiaal. Maar in Limburg ( daar waar de corruptie synoniem is met het woord Limburg) praten de apothekers nog steeds mee.
ANH JANSEN 06-06-2015 10:02
Casus B4. Exclusief doorverwijzen mag dus niet. Zorginkopende organisaties moeten alle zorgaanbieders een kans geven om te bieden op de zorg aan patiƫnten. Moet allemaal transaparant en neutraal gebeuren. Selectief voortrekken en vriendjespolitiek mag dus niet.

Gaat dat lukken in Nederland? Met zorgplinten gefinancierd juist op basis van exclusieve afspraken en buitensluiten van concurrerende zorgaanbieders?

De Tweede Kamer kan beter een paar zalen afhuren voor de reeks enquetes die nu ongetwijfeld gaan komen.

En de juristen kunnen zich alvast warm gaan lopen. En bestel die Maserati maar. Of neem hem over van de verliezend apotheker.
ANH JANSEN 06-06-2015 09:58
Dank Henricop voor deze bijdrage. Een bijdrage die vragen oproept richting NapCo, ASKA en KNMP: waarom moeten leden en niet-leden van de KNMP dit allemaal bijhouden? Waarom doen de belangenbehartigers dit niet en komen zij met de links naar deze sites met updates? Waarom duiden zij die stukken niet? ACM zal daar geen bezwaar tegen maken; er is geen sprake van marktafbakening, oproep tot staken onderhandelingen, prijsafspraken of wat dies meer zij.

Wat is de rol van de NapCo nu nog?

Een doorronkende KNMP is bekend. Maar een snurkende NapCo?

En ASKA? Die gaat voor eigen kansen zoals het zorgspel dit oplegt. Maar snappen doen ze het niet.
ANH JANSEN 06-06-2015 09:51
Koepels moeten in dit dogmatisch model oppassen met het bedenken van allerlei zorgpaden, verplichtingen, richtlijnen en standaarden zonder daarbij de vergoeding in acht te nemen. Kostprijs principe aanhangen? Is de door de Koepel berekende kostprijs dan de laagste prijs? Gaat de verzekeraar er gewoon niet flink onder zitten? En gaat de verzekeraar er ook niet vanuit dat de kostprijsberekenaar daar ook rekening mee houdt en de kostprijs al heeft opgedreven?

En voor-vooroverleg mag echt niet. Dat is een privilege voor de koepels onderling in kader van Technisch Overleg.
BKZ en budget per sector. Daar zal de KNMP moeten vechten en strijden voor de sector! 1,4 miljard is al weggegeven.
ANH JANSEN 06-06-2015 09:47
Dank voor deze bijdrage. Zeer constructief, maar of de huisartsen en andere zorgaanbieders blij moeten zijn of worden van de antwoorden van de ACM op de gestelde vragen is maar de vraag: alles mag, behalve de uiteindelijke prijs opleggen aan verzekeraars of een bindend advies voor allen om wel of niet te tekenen. Inhoudelijk mag de KNMP of ieder andere koepel doen wat ze wil en daarbij ook een kostprijsplaatje aan hangen. Maar het was, is en blijft de verzekeraar die beslist over inkoop en tegen welke prijs.

Is de prijs te laag dan zullen er te weinig apothekers of huisartsen op intekenen. Dan gaat de prijs omhoog. Toch?

henricop 05-06-2015 23:12
https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/14325/Reactie-ACM-op-praktijksituaties-in-huisartsenzorg/

En waar is de KNMP? Waarom niet meegelift op dit verhaal? KNMP slaapt en huisartsen regelen het.
GKN kan nu zijn bureau zuiveren!
henricop 05-06-2015 22:47
Da's mooi!
ZN klonen kunnen tarieven halveren. 50% succes 50% geld

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.