Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


02 okt

Webcast Algemeen Overleg Geneesmiddelen 2 oktober 2014

Minister Schippers (VWS) behandelde de vragen van de 2e Kamer in een Algemeen Overleg op 2 okt 2014. Behandeld worden o.a. het tarief eerste uitgifte en de inkoop van TNF-afaremmers door Achmea in 12 ziekenhuizen. De webcast duurt ca. 2,5 uur. De webcast is een service van FarmaActueel®. De link is vernieuwd.

Minister Schippers (VWS) behandelde de vragen van de 2e Kamer in een Algemeen Overleg op 2 okt 2014. Behandeld worden o.a. het tarief eerste uitgifte en de inkoop van TNF-afaremmers door Achmea in 12 ziekenhuizen. De webcast duurt ca. 2,5 uur. De webcast is een service van FarmaActueel®. De link is vernieuwd.

ANH JANSEN 06-10-2014 21:16
Moeten we ons dan geen zorgen maken? Zeker wel. Uit de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt blijkt dat het ‘exploitatieresultaat’ per basisverzekering verzekerde voor de grote 4 in 2013 88 euro bedroeg. Een stijging van 27 euro ten opzichte van 2012.

Het kost ons 1/200 deel van onze totale welvaart om de AWBZ overeind te houden en elke oudere de zorg te geven die wij ook onze ouders zouden willen geven. Doen zou ik zeggen. En laten we de echte kannibalen in de zorg aanpakken.

Henk van Gerven, kamerlid SP en oud-huisarts

-En er zijn geen Groot Bereiders en Doorgeleverde Bereidingen komen in Nederland niet voor!
ANH JANSEN 06-10-2014 21:14
http://medischcontact.artsennet.nl/Opinie/Blogs/Henk-van-Gerven/Bericht-Henk-van-Gerven/146712/Wie-kannibaliseert-nu-precies-de-zorg-Henk-van-Gerven.htm

Moeten we ons dan geen zorgen maken? Zeker wel. Onlangs kreeg ik de volgende mail van een collega neuroloog: de stof dimethylfumaraat 240 mg voor de behandeling van psoriasis en MS kost €1,73 per tablet. Nu farmaceut Biogen de stof heeft geregistreerd voor de behandeling van MS en het medicijn Tecfidera op de markt bracht, kost een capsule van 240 mg €20,37 en per 1 oktober zelfs €34,06 (+67%!).

Meijer Apeldoorn 03-10-2014 23:06
De minister sluit een geheime overeenkomst die nederlandse patienten miljoenen heeft bespaard.
Wellicht was het nog goedkoper geweest als de minister gewoon een prijslimiet had vastgesteld.
Transparant zonder de schijn van een obscuur dealtje.
Het gebrek aan kennis en kunde bij de tweede kamerleden is bekend. Toch wordt het elke keer weer als een schok ervaren.
ANH JANSEN 03-10-2014 20:04
De Minister zegt in het AO nog heel wat meer; de ramingen voor de geneesmiddelenuitgaven worden met 2 miljard euro onderschreden en dat komt door prijsval materiaalkosten en door minder tot niet contracteren van farmaceutische zorg. De reviews, de MFB's, de ontslag begeleiding etc.etc zouden moeten worden gecontracteerd, maar dat gebeurd niet. Zegt de Minister zelf. En vervolgens zegt zij dat deze besparingen worden doorgetrokken naar volgende jaren!

Een verhoging van het budget opdat verzekeraars wel de zorg gaan contracteren zit er dus volgens de Minister zelf niet in. En dus stelt zij dat het veld het maar moet uitzoeken.

Dit hele AO is een farce.
ANH JANSEN 03-10-2014 20:01
Correct. En de KNMP en IGZ hebben onder druk van VWS een deal gesloten, samen met ZN/ZN-leden, over een gedoogregeling voor Doorgeleverde Bereidingen en zelfs over opname met prijzen en vergoedingen voor deze middelen.

En nu zegt de Minister dat dit illegaal en strafbaar is?

Wie houdt nu wie voor het lapje? De Minister is politiek en bestuurlijk verantwoordelijk voor de daden van de IGZ. De IGZ is onafhankelijk, maar de Minister weet van de hoed en de rand. EU Wet en Regelgeving kent geen gedoogregelingen.

Laat de Tweede Kamer zich bedonderen? En welbewust of dit een zoveelste bewijs van verregaande incompententie?
ANH JANSEN 03-10-2014 17:27
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/10/03/kamerbrief-spoedeisende-wetsvoorstellen-vws-2e-helft-2014.html

De Minister laat zich kennen: art 13 moet met spoed door de EK worden behandeld en goedgekeurd.

Wat zegt het Regeerakkoord? Wat gaat de PvdA doen? Provinciale verkiezingen en navolgen Regeerakkoord dwingen de PvdA tot kleur bekennen in deze: klassiek rood als teken van opkomen voor de onderste 50% van de samenleving of bloedrood wegens het juist afslachten van deze klasse?

Wordt de kaalgeplukte Haan gebraden?

De EK heeft het antwoord.
ANH JANSEN 03-10-2014 17:19
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/10/01/beantwoording-kamervragen-over-afspraken-en-risico-s-antistollingsmiddelen-noac-s.html

Lees en huiver. Lareb en CBG zijn onafhankelijke ZBO's en laten zien dat ook hier de Minister beslist.

Sterftecijfers (waar blijven de meldingen van complicaties?) zijn dramatisch voor de NOAC's. Bij een medicijn trial zou het zondermeer vroegtijdig zijn gestopt.
Zo niet in Nederland bij de geheime netto prijzen van de NOAC's. Experimenteel wordt bepaald wat goedkoper is voor de Overheid: trombosediensten infrastructuur en coumarines of de NOAC's. Transparantie in de zorg kent zo haar ambtelijke grens.
ANH JANSEN 03-10-2014 17:14
Als de zorgverzekeraars nu willen doorpakken keuren zij alle Doorgeleverde Bereidingen af. Met terugwerkende kracht. De EU Wet en Regelgeving en de Geneesmiddelenwet zijn immers klip en klaar in deze. En wie durft de Minister en haar 25.000 man sterk ambtelijk apparaat tegen te spreken als zij in het Algemeen Overleg beweren, met herhaling, dat Doorgeleverde Bereidingen niet mogen en illegaal zijn. Daarom moet Tecfidera worden vergoed en is een verplicht verzekerde 13.000 euro per jaar duurder uit.

En bij EU ook nog ETG betalen? Moet niet mogen kunnen.

De Minister: een apotheker mag altijd voor eigen patiënten bereiden. Nimmer voor anderen!
ANH JANSEN 03-10-2014 17:10
Blijkbaar is dat Tecfidera geclusterd met een illegaal in de handel zijnde product.

Hoe gek wil je het hebben?

De KNMP is uitgever van de Z-index centrale prijslijst en heeft daarmee zeggenschap over de illegale praktijken in dit land. Om de illegaliteit te stoppen of moeilijker te maken is het dan van belang om de Z-index in te trekken. De KNMP heeft als enige die mogelijkheid.

Vermoedelijk zal de KNMP bij de in de Z-index aangemelde illegale artikelen volstaan met een bijsluiter en een waarschuwing; inkoop, bewaring en verstrekking van dit artikel is illegaal en daarmee strafbaar en u maakt zich schuldig aan een criminele handeling.

Melanie van Gulik!Waar is zij?
henricop 03-10-2014 17:01
Hoe is het mogelijk dat Kamerleden zo worden voorgelogen door de minister?
Nederlanders lopen door deze minister extreme gezondheidsrisico's:
DOAC's, vrij verkrijgbare NSAID's,
en betalen de hoofdprijzen voor geneesmiddelen.
dimethylfumaraat Mag bereider 100 euro, Tecfidera kost 2000 euro met 993 euro bijbetaling, die Biogen kwijtscheldt als je via Brocacefs unieke leverancier bestelt. (Ook DZF!)

Oftewel Brocacef ontneemt ons omzet en brengt de medicatiebewaking bewust om zeep.

Gelijktijdige behandeling met nefrotoxische geneesmiddelen (zoals aminoglycosiden, diuretica,
NSAID’s of lithium) kan de mogelijkheid op bijwerkingen in de nieren (bijv. proteïnurie) vergroten
ANH JANSEN 03-10-2014 14:44
2.32 een fraaie uitsmijter. Het ETG is verplicht. De patiënt mag niet weigeren, maar het 'gesprek' moet wel worden gevoerd.

Bewijs het maar. Vastleggen? Bandopnames? Laten tekenen voor voeren van ETG? In kader van transparantie in de zorg?

CQ index laat zien hoe verzekerden omgaan met wat zij onthouden. Nimmer iets gevraagd, nimmer iets uitgelegd, maar wel alle tijd gehad om te vragen wat zij willen en zeer tevreden over de apotheek. 3 sterren. Referentie apotheek. Benchmark. Beter dan best practice apotheek bij CZ. CQ index invullers verwijzen anderen naar de apotheek.

En toch dit? Knettergek. Verder luisteren na 2.35.
ANH JANSEN 03-10-2014 14:36
2.28 SP Leyten vraagt om Groot bereiden toe te staan, maar de Minister zegt dat zij dat niet kan want Groot Bereiden is strijdig met EU Wet en Regelgeving en de Geneesmiddelenwet!

De Minister zou oproepen tot een illegale activiteit en zij vraagt om E Leyten om een motie hierover in te dienen!

Knettergek. Wat een incompetentie.

KNMP, NapCo, ASKA? Handhaaf de Geneesmiddelenwet, handhaaf de EU Wet en Regelgeving! De verzekeraars moeten zorg inkopen volgens wet en regelgeving en daarvoor een marktconforme prijs betalen. Dat is marktwerking. Die wilde de KNMP toch? Nou, dan moet je niet bang zijn voor de consequenties. En trek dan ook maar de Z-index in.
ANH JANSEN 03-10-2014 14:30
2.02 illegale activiteiten. Hoe hiermee om te gaan?

Doorgeleverde bereidingen? Grootbereiders? Illegaal volgens de Minister zelf.

Even bellen KNMP. Even bellen en wijzen op de illegale praktijken van DMB e.a.

In ieder geval ligt de ETG als fraude bij de NZa. Zonder gesprek geen ETG zegt de Minister en de TK. En dan toch declareren is frauduleus handelen! Het woord van de verzekerde gaat voor dat van de apotheker. CQ index? TKI CZ ontvangen? Patiënten zijn nimmer gevraagd of voorgelicht, maar vinden de apotheek wel voortreffelijk? Wat onthoudt iemand van een bezoek aan een apotheek en van een gesprek?

Maak maar een businessplan voor 5.50 per wmg regel.
ANH JANSEN 03-10-2014 14:00
Op 1.55 antwoord op Medicatie Reviews; het is zaak om die te voorkomen! Je moet ze niet moeten gebruiken. MFB moeten daarin voorzien! Bij verwerken van ieder recept moet de apotheker toezien op passend gebruik, interacties e.d. om zo dure Medicatie Reviews te voorkomen. Preventie.

Wat is ook weer doosjesschuiven? Wat is basistarief? Wat kosten die MFB's? ICT? Tijd apotheker, assistente, arts, contacttijd, beltijd? Allemaal gratis?

De Minister leest alles voor uit werk van haar ambtenaren. Enig besef wat zij voorleest is er niet.

Webcast is verplichte stof voor iedere apotheker!

Doorgeleverde bereidingen mogen niet en alle zorg van een apotheker blijft in eigen risico.
ANH JANSEN 03-10-2014 13:43
Prima. Dank voor de webcast en bijzonder leerzaam.

Antwoorden van de Minister op 1.20 en 1.34; apothekers mogen altijd bereiden voor de eigen patiënten en als zij dat toch gaan doen voor iedereen is dat niet toegestaan! Grootbereiders, Doorgeleverde Bereidingen e.d. mag niet van de Minister. Zij zegt zich te houden aan EU Wet en Regelgeving, maar wel de Koninklijke weg te gaan bewandelen voor een oplossing. Kwam ter sprake bij casus dimethylfumaraat!

Inkoppertje voor een beetje lobbyist!

De Minister heeft nog niet gehoord van DMB, DCB, Ceban, Farmaline e.d. Gaat de Minister nu sluiten?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.