Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


30 nov

Minder gebruikers Camcolit en Slow K na prijsverhoging

Farmaceutisch Nederland werd in de eerste maanden van 2017 opgeschrikt door een forse prijsverhoging van twee geneesmiddelen die bovendien leidde tot een bijbetaling. Het betrof Camcolit (lithium) en Slow K (kalium). Het aantal gebruikers van deze middelen is sindsdien met 40% respectievelijk 12% gedaald. (SFK )

Beide middelen worden op de markt gebracht door Essential Pharma, dat in 2016 de licenties heeft overgenomen van respectievelijk Norgine en Novartis. Na de overname verhoogde de leverancier de prijs tot boven de vergoedingslimiet van het Geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS), waardoor gebruikers van de middelen moesten gaan bijbetalen.
Voor Camcolit geldt momenteel een GVS-limiet van € 4,76 voor honderd tabletten, met een bijbehorende bijbetaling van € 11,24. Afhankelijk van de dosering komt dit neer op € 41 per jaar bij één tablet per dag tot € 164 per jaar bij vier tabletten per dag. Gemiddeld betaalt een gebruiker van Camcolit € 78 per jaar zelf.
Voor Slow K bedraagt de limiet € 3,55 en de bijbetaling € 16,15 ook voor honderd tabletten. Gemiddeld bedraagt de bijbetaling voor de gebruikers van Slow K € 147 per jaar en varieert van € 59 bij één tablet per dag tot € 236 bij vier tabletten per dag.

Lithium

Lithium is vooral bekend van toepassing bij bipolaire stoornis. De dosering luistert nauw, waardoor de gebruikers niet zonder meer kunnen overstappen op andere producten met lithium. Van de 26.000 mensen die op het moment van de prijsverhoging een geneesmiddel met lithium slikten, gebruikten er ongeveer 10.000 Camcolit. Van hen gebruiken ongeveer 4000 mensen in het derde kwartaal van dit jaar geen Camcolit meer en zijn uitgeweken naar een alternatief. Priadel, dat eveneens 400 mg lithiumcarbonaat bevat, en waarvoor geen bijbetaling van toepassing is, zag de gebruikers met datzelfde aantal toenemen. Priadel is daardoor nu marktleider.
Pharmachemie (PCH), een derde leverancier van lithiumproducten, profiteerde niet. PCH brengt tabletten in meerdere sterktes –200 mg, 300 mg en 400 mg – op de markt, waarvoor trouwens ook, al langer, moet worden bijbetaald. Aan het begin van 2017 gebruikten ongeveer 8000 mensen een PCH-lithiumproduct. Ongeveer een derde van hen gebruikte dat naast Camcolit of Priadel om een juiste verhouding te bereiken tussen enerzijds het gewenste effect van lithium en anderzijds de schadelijke bijwerkingen. In het derde kwartaal was het aantal gebruikers van PCH-producten met 500 afgenomen tot zo’n 7500.
Grootbereiders zagen hun aandeel van doorgeleverde bereidingen van vooral lagere sterkten lithium toenemen in ongeveer de mate waarin dat van PCH afnam.

Kalium

Aan het begin van 2017 gebruikten zo’n 12.000 personen Slow K om te voorkomen dat de kaliumspiegel in het bloed beneden het gewenste niveau komt. Van hen neemt 88% dat middel nog steeds en neemt de bijbetaling voor eigen rekening. Slechts 8% is overgestapt op de enige andere variant van kalium die beschikbaar is, namelijk kaliumchloridedrank. 4% gebruikte in het derde kwartaal van dit jaar geen geneesmiddel met kalium.

Aantal gebruikers lithium en kalium in derde kwartaal 2017 vergeleken met begin 2017.

Aantal gebruikers lithium en kalium in Q3 2017 vergeleken met begin 2017 

NB: Omdat sommige mensen meerdere lithiumproducten naast elkaar gebruiken, is het totaal van de kolommen meer dan het totaal aantal lithiumgebruikers (ongeveer 26.000).

Priadel profiteert van prijsverhoging Camcolit

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

apor 04-12-2017 09:16
Nu graag ook de cijfers wat het de samenleving heeft gekost. Patient weer op consult bij HA (zeuren bij de apotheek is gratis), labwaarden prikken, opnieuw instellen, overstappen op drank/kaliumsparend middel, nogmaals op consult, eventueel door naar specialist. Nu lijkt het allemaal vanzelf goed gekomen...
CK 01-12-2017 11:22
"Telefoonbezittend Nederland werd eerder dit jaar opgeschrikt door de aangekondigde prijzen van de nieuwe iPhone X." - Zei geen enkele headline, ooit.
CK 01-12-2017 11:19
�4,76 voor honderd tabletten. Zegge en schrijve: vier euro zesenzeventig. Waar hebben we het in godsnaam over? Moet het dan maar pro deo, de hele geneesmiddelhandel?

"Farmaceutisch Nederland werd opgeschrikt...", wat een theater!
ANH JANSEN 30-11-2017 20:11
Dit is typerend voor SFK. Leon Tinke rekent de Overheid en verzekeraars voor dat GVS herberekening zeer goed uit kan vallen; GVS bijbetaling willen verzekerden liever niet en wijken daarom uit naar andere middelen.

GVS herberekening gaat echter veel breder en dieper.

Alternatief voor slow k is kaliumdrank. DB artikel. SFK en KNMP zien over het hoofd dat verzekeraars hier LPG beleid voeren. De apotheken kunnen het verschil betalen.

Slechts 8% stapt over op de drank zegt SFK/KNMP. Slechts!

SFK en KNMP zijn het spoor kompleet bijster.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.