Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


09 feb

Vergoeding vervangende geneesmiddelen

Over het algemeen is de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland goed. In uitzonderlijke gevallen kan er echter een tekort aan een geneesmiddel ontstaan waarbij ter vervanging een geneesmiddel nodig is dat niet in Nederland is geregistreerd. In die situatie moet het vervangende geneesmiddel ook vergoed kunnen worden uit de basisverzekering. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Bruins voor Medische Zorg mee ingestemd.

Over het algemeen is de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland goed. In uitzonderlijke gevallen kan er echter een tekort aan een geneesmiddel ontstaan waarbij ter vervanging een geneesmiddel nodig is dat niet in Nederland is geregistreerd. In die situatie moet het vervangende geneesmiddel ook vergoed kunnen worden uit de basisverzekering. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Bruins voor Medische Zorg mee ingestemd.

Johan Kortekaas 11-02-2018 11:24
https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2016/aantal-oxycodon-gebruikers-in-drie-jaar-tijd-verdubbeld

SFK, de club van reuzen(kleine Bert Leufkens in Diligentia)

https://nos.nl/artikel/2168253-gebruik-zware-pijnstiller-flink-toegenomen.html

We zijn de USA achterna aan het gaan.
Dalende levensverwachtingen.

http://www.sprenkelsenverschuren.nl/media/publicaties/SV_sterftemonitor_-_Q4-2017.pdf

Dekkingsgraad pensioenfondsen in 2017 met 0,5% omhoog vanwege sterftebonus.

henricop 10-02-2018 10:44
De minister sorteert voor op FMD. Er zullen draconische tekorten ontstaan en de Minister wast alvast zijn handen in onschuld. Orly wordt schathemeltjerijk.
En ja de minister weet dat de portokosten risico apotheek zijn. Als Brocacef en Mosadex nu eens hun verantwoordelijkheid namen, dan kon het ook. Ze zitten vuistdiep in de parallelhandel toch?
ANH JANSEN 09-02-2018 17:45
https://www.pw.nl/vaste-rubrieken/columns/2018/controle-controle

Falsified Medicine Directive. FMD. Hoe hiermee om te gaan bij het importeren van niet geregistreerde middelen?

En bedenk ook dat dit hele EU FMD in de NL situatie wordt misbruikt om het navolgen van preferentie, IDEA en LPG beleid strikt te kunnen volgen. Het geeft de verzekeraars heel veel informatie. De AISsen zullen ongetwijfeld hiervoor wel worden aangepast. Code doosje komt mee met declaratie. FMD en deze oekaze van de Minister Bruno B; gepast vertrouwen is noodzakelijk.

Concreet uitgewerkt voorstel.

Met het risico voor de verzekeraars!

Wij zijn geen herverzekeraar van een verzekeraar.
ANH JANSEN 09-02-2018 17:34
De verzekeraars kopen de facto in en zij moeten maar zorgen voor oplossing van de door hen geschapen problemen. Problemen die vaker voorkomen dan Bruno B suggereert.

Nu wordt het falen van de verzekeraars weer afgewenteld op de onderliggende apotheken. Die krijgen daarvoor een lumpsum wmg vergoeding. Een WMG regelvergoeding waarvan het Zorginstituut zich afvraagt waarom die zo hoog is en waartoe deze dient?

De KNMP is vooraf geraadpleegd en heeft een 'visie' ingediend. Zoals gewoonlijk heeft de KNMP wat praktijk kennis gemist.

We zien het concrete voorstel dan ook gepast vertrouwen tegemoet. Laat de KNMP maar even bellen.
ANH JANSEN 09-02-2018 17:29
Leveringsproblemen krijgt de apotheek pas te horen als de groothandel hem dit vertelt. KNMP en Groothandelaren en importeurs en fabrikanten weten het al veel eerder. Die moeten dreigende tekorten melden bij het Meldpunt dat het vervolgens onder de pet houdt.

Bestellen in het buitenland moet gaan via Orly. Dat is de enige importeur die niet geregistreerde middelen op de NL markt mag brengen. Zo zegt de IGJ.

Bestellen kost dus tijd. 1 tot 3 weken. Heeft Bruno B daaraan gedacht? En bestel je voor 1 recept of meer? Wat met de over voorraad? Risico voor de apotheek?

We zien het concrete voorstel in gepast vertrouwen tegemoet.
ANH JANSEN 09-02-2018 17:21
Wat wordt er dan vergoed? Ook de portokosten? Ook de bijkomende kosten? En zolang tot de voorraad van dit speciaal ge�mporteerde middel bij de apotheek op is? Of tot het moment dat de zorginkopende verzekeraar ervoor heeft gezorgd dat via de reguliere kanalen het NL geregistreerde middel weer te krijgen is, zonder toeslag van de groothandel?

Gaat de KNMP nu ervoor zorgen dat de AISsen worden aangepast zodat MN, LN en Speciale Import, SI, kunnen worden gecodeerd zodanig dat de verzekeraar het niet kan negeren en alsnog de laagste prijs vergoed? De factuurprijs wordt dan de declaratie prijs! Prima dat de KNMP dat gaat regelen!

We zien het voorstel in gepast vertrouwen tegemoet.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.