Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


04 jun

Offensief tegen verspilling in zorg

De minister van Volksgezondheid wil onder meer de verspilling van medicijnen tegengaan. Schippers wil dat de producenten van verbandmiddelen kleinere verpakkingen gaan maken. Ook wil ze dat grotere verpakkingen voor meerdere patiënten gebruikt worden.

De minister van Volksgezondheid wil onder meer de verspilling van medicijnen tegengaan. Schippers wil dat de producenten van verbandmiddelen kleinere verpakkingen gaan maken. Ook wil ze dat grotere verpakkingen voor meerdere patiënten gebruikt worden.

ANH JANSEN 05-06-2012 18:00
Sinds de invoering van het ZN formulier verbandmiddelen betalen nogal wat patiƫnten hun verbanden helemaal zelf. Of zij wat meer op voorraad houden is dan aan hen. Net zoals met brood, melk, sigaretten e.d. Gaat Buurtzorg zich nu ook bemoeien met die aankopen en spillage?

Buurtzorg directeur Jos de Blok heeft tijd over. Solliciteert naar een functie elders. Wellicht overname van zijn bedrijf? Achema? CZ? Menzis?

De Olifanten in de zorg blijven rustig doordansen en ontkurken nog maar eens een flesje. Grootste "bleeders" in de zorg zijn de ziekenhuizen en de verzekeraars zelf! Het is de Minister bekend, maar ja. Zie maar eens een dansende olifant in het gareel te krijgen!

Gevraagd: Een "John Huston" als Minister. En in 1x raak schieten!
Meijer Apeldoorn 05-06-2012 00:00
Bescamend, ja.
Maar welke journalist prikt hier doorheen?
Wordt klakkeloos overgenomen op tv en in de krant.
adiyaman 04-06-2012 22:06
Toiletpapier gebruikt men al dubbelzijdig en handen wassen hebben zorgverleners geen tijd voor getuige de bacterie-uitbraken in de Maasstad ziekenhuis (Rotterdam), VRE-bacterie uitbraken in (Lelystad/Emmeloord/Nijmegen/Doetinchem) etc. Geen tijd of bezuinigingen en verminderd besef van verantwoordelijkheden. De zorg in handen van ondeskundige bestuurders en marktwerking onder leiding van ondeskundigen is een regelrechte ramp. Politiek en ondeskundige bestuurders die de zorg aanbodgestuurd zien (o.a. Wouter Bos) en zorginstellingen die die zich als marktpartijen gedragen waardoor bij burgers de legitimiteit gewekt wordt alsof patienten shoppende klanten zijn en zorgverleners concurerende kooplui zijn.
Citaat Tjeenk Willink is ook van toepassing op de zorg.
Citaat:".... sprak over een verzwakte democratische rechtsstaat als gevolg van het op afstand plaatsen van politieke verantwoordelijkheden, het uitbesteden van taken aan de markt, het teruglopen van inhoudelijke kennis bij de rijksoverheid en de kleinere rol voor het maatschappelijk middenveld. Ook beschouwt de overheid de burger steeds meer als klant, waardoor het algemeen belang op de achtergrond dreigt te raken, aldus Tjeenk Willink."
ANH JANSEN 04-06-2012 14:54
Buurtzorg signaleert wat en overlegt niet eerst maar klimt direct in de hoogste boom. Onverstandig deze keer. Schoenmaker blijf bij je leest. Generieken nemen nu 70% van de afleveringen voor hun rekening. Gemiddelde prijs 1.75 per doosje. Per 3 maanden 5.35. Daar komt bovenop de vergoeding voor de apotheek. Gemiddeld 5.75 per regel. Wil de Minister op gezag van Buurtzorg gaan knippen? Per maand afleveren? Eenzelfde portie gaat dan per 3 maanden 22.50 kosten. Een doelmatigheidswinst van minus 11,40.!
En de verbandmiddelen? Die verdwijnen per 2013 uit het basispakket en moeten burgers zelf betalen of zich aanvullend verzekeren. De overheid heeft daar dan helemaal niets meer over te zeggen.
De olifanten in de kamer zijn de verzekeraars en de ziekenhuizen. Beheerskosten 15% (denk aan creatieve boekhouding AWBZ/Zvw ) en 50% van de Zvw uitgaven resp.
40% van de bedden staan leeg! 50% van de OK's worden niet gebruikt! Kosten per patiƫnt zijn echter even hoog als in de USA. Dat zijn nog eens olifanten!
Meijer Apeldoorn 04-06-2012 14:10
Wat weer een gelul van/ namens een Ministerie waar duidelijk geen kennis van zaken meer aanwezig is.
Het betreft hier natuurlijk voorraden die in de loop der jaren zijn opgebouwd. Bij een uitgave van meer dan 1500 euro per jaar voor deze doelgroep betreft het dus minder dan 1-2 % van de uitgaven.
Is het de minister niet bekend dat artsen contractueel verplicht zijn goedkoop voor te schrijven?
Heeft de minister nog nooit gehoord van preferentiebeleid?
Is het de minister niet bekend dat Nederland inmiddels de goedkoopste op dit gebied is in Europa?
De minister wil de mensen uit de thuiszorg met potten medicijnen op pad sturen zodat deze door meer mensen gebruikt kunnen worden. Wat te denken van zoveel onbenul?
De minister loopt met een grote boog om de werkelijke verspilling heen: 1 % korten op de overhead van Zorgverzekeraars levert per jaar 650 miljoen euro op!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.