Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


29 sep

Aantal gebruikers maagmedicatie stijgt naar ruim drie miljoen

Opvallende afname van aantal NSAID-gebruikers Nederlandse apothekers verstrekten in 2016 aan 3,1 miljoen mensen één keer of vaker een maagzuurremmer. Dit blijkt uit een telling van de SFK van het aantal gebruikers van geneesmiddelen op ATC3-groepsniveau. Op de tweede plaats komen met 2,7 miljoen gebruikers de NSAID’s die pijnstillend en ontstekingsremmend werken.

Deze twee geneesmiddelgroepen kenden in 2016 de meeste gebruikers. Ook in 2012, het jaar waarover de SFK voor het laatst rapporteerde over het aantal geneesmiddelgebruikers op dit groepsniveau, telden deze twee groepen de meeste gebruikers. Het verschil is echter dat toen de lijst nog werd aangevoerd door de NSAID’s met bijna 3,1 miljoen gebruikers. Dat betekent een daling met 400.000 mensen. Overigens zijn er niet alleen minder gebruikers van NSAID’s, maar vallen ook de wijzigingen in het aantal gebruikers van de onderliggende geneesmiddelen op. Zo is het aantal gebruikers van diclofenac in de afgelopen vier jaar met ruim een half miljoen sterk gedaald. In lijn met het advies om – vanwege cardiovasculaire bijwerkingen bij hoge doseringen – naproxen voor te schrijven in plaats van diclofenac, is het aantal gebruikers van naproxen in dezelfde periode gestegen met bijna 300.000. Van de derde veel gebruikte NSAID, ibuprofen, is het aantal gebruikers in vier jaar tijd gedaald met zo’n 150.000. 

ATC-systeem

Voor de indeling van geneesmiddelgroepen wordt het ATC-classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gebruikt. ATC staat voor anatomisch-therapeutisch-chemisch. Het classificatiesysteem kent vijf hiërarchische niveaus. Op derde niveau (ATC3) zijn de geneesmiddelgroepen samengebracht die functioneel min of meer een eenheid vormen. Bij de meer gedetailleerde ATC4- en ATC5-niveaus worden geneesmiddelen chemisch onderscheiden. Op ATC4-niveau hebben de middelen een globale chemisch structuur gemeen, terwijl de chemische structuur op ATC5-niveau (werkzame stof) uniek is.

Maagzuurremmers

Zo bestaat de groep maagzuuremmers (ATC3 = A02B) uit drie subgroepen die ieder de maagzuur-productie op een andere manier remmen. Het meest gebruikt zijn de protonpompremmers, met omeprazol als meest toegepaste vertegenwoordiger, en de antihistaminica van het H2-type met ranitidine als voorbeeld. Van de 3,1 miljoen mensen die in 2016 een maagzuurremmer gebruikten, een stijging van 200.000 ten opzichte van 2012, slikte het overgrote deel, drie miljoen, een protonpompremmer. De meest gebruikte protonpompremmer omeprazol had vorig jaar 1,6 miljoen gebruikers, daarna komt pantoprazol, met 1,1 miljoen gebruikers. Door beperkende voorwaarden bij de vergoeding van maagzuurremmers betaalde in 2016 ongeveer een kwart van de 3,1 miljoen gebruikers het maagmiddel zelf, omdat ze het middel niet langdurig hoeven te gebruiken. Ongeveer twee derde van de gebruikers kreeg alle maagbescherming vergoed. Een tiende deel betaalde de eerste verstrekking(en) zelf en kreeg de volgende wel vergoed.

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

schuiringa 01-10-2017 22:57
Te kust en te keur meegeven omdat de verzekeraar dat eist is niet goed.

Er dient veel meer op maat meegegeven te worden. Alleen patienten die het echt nodig hebben .

Het zuur in de maag is essentieel voor de gezondheid. Er worden allerlei kwalijke stoffen door het zuur geneutraliseerd.

Verder dient de vrije verkoop van NSAID's per direct te stoppen.
Johan Kortekaas 30-09-2017 10:20
Het niet meer UA zijn van bovenstaande drie geneesmiddelen heeft een schadelijk neveneffect.

Televisiereclame voor protonpompremmers en NSAID 's.

het hoofdbestuur der KNMP heeft het desgevraagd door mij namens 1500 collega's laten gebeuren.

Het hoofd heeft ze er inmiddels zelf afgehaald.

Het heet nu Bestuur der KNMP.

Politbureau van het Farmaschap, gereguleerd door VWS
Johan Kortekaas 29-09-2017 22:27
Losec en Voltaren gaan via de drogist, Brufen via de Shell-pomp.

geen aansluiting op sfk

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.