Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


10 mrt

Aantal apotheken in 25 jaar met een derde toegenomen

In het oprichtingsjaar van de SFK – 1991 – waren er in Nederland bijna 1500 openbare apotheken. Inmiddels is dat aantal met ongeveer een derde toegenomen en zijn dat er nu bijna 2000. Dit lijkt een sterke toename, maar het geneesmiddelengebruik verdrievoudigde in deze periode. De apotheekvergoeding bleef achter bij de zorgvraag.(SFK)

De toename van het aantal openbare apotheken met zo’n vijfhonderd trad voornamelijk op in de jaren 1995 tot 2010. In die periode vonden ook dereguleringen plaats die bijdroegen aan die stijging. Zo verviel in 1996 niet alleen de eis dat iedere apotheek over een ingerichte bereidingsruimte en laboratorium moest beschikken, maar ook de regelgeving rond de openingstijden van apotheken. Drie jaar later, in 1999, werd het mogelijk dat apothekers in dienst kwamen van bijvoorbeeld groothandels om een apotheek te leiden waarvan die groothandel eigenaar was. Dit is het startpunt van de ontwikkeling van de ketenapotheken. In de jaren 1995 tot 2000 nam vooral het aantal wijkapotheken toe. Naast de liberalisering van het overheidsbeleid, hing de toename van het aantal apotheken ook sterk samen met de ontwikkeling van nieuwbouwwijken.

Gespecialiseerde apotheken

Vanaf het begin van deze eeuw kwamen met name de gespecialiseerde apotheken op. Dat begon met dienstapotheken. Omdat huisartsen hun avond- en weekenddiensten onderbrachten bij regionaal werkende huisartsenposten, openden nieuwe dienstapotheken in de nabijheid van huisartsenposten hun deuren. Hoewel het vanaf april 2000 ziekenhuizen was toegestaan om poliklinische apotheken te exploiteren, liet de opkomst daarvan iets langer op zich wachten. Patiënten kunnen bij poliklinische apotheken na afloop van een specialistenconsult of na ontslag na een ziekenhuisopname direct de medicijnen voor thuisgebruik afhalen. Vanaf 2007 nam het aantal poliklinische apotheken sterk toe. Inmiddels heeft vrijwel ieder ziekenhuis een poliklinische apotheek.

Achterblijvende vergoeding

Vanaf 2009 blijft het totaal aantal openbare apotheken ongeveer gelijk. Het aantal wijkapotheken nam zelfs af. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de apotheekmarge die fors onder druk is komen te staan door de brede invoering van het preferentiebeleid in 2008, maar ook omdat de vergoeding voor de farmaceutische zorg achterbleef bij de ontwikkeling van de zorgvraag. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD) is de zorgvraag in de afgelopen 25 jaar met jaarlijks met 4,9% toegenomen, terwijl de apotheekvergoeding – gecorrigeerd voor inflatie – met maar 2,0% per jaar toenam. In de afgelopen vijf jaar blijft de apotheekvergoeding zelfs sterk achter bij de inflatie.

Grafiek: Ontwikkeling van het aantal openbare apotheken in de afgelopen 25 jaar.

Toename apotheken in 25 jaar
De grootste groei van het aantal apotheken vond vooral plaats in de periode 1995-2010


 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

henricop 13-03-2017 14:51
henricop 13-03-2017 08:49
Hoogtepunt bereikt in aantal apotheken. BOl.com bezorgt binnenkort de volgende dag thuis. Kunnen de groothandels ook. Die hebben met Baxtering en Central Fliling apotheken straks niet meer nodig. Met hun eigen apotheken en de door ons aangeleverde data kunnen ze zonder de apotheken eigenaren aan de slag. Kwestie van tijd.
Ja en de KNMP zou eens een enquete moeten houden wie er nog van ze houdt en contributie zou betalen als er geen Z index dwang achter zat.
Op een hand te tellen......
ANH JANSEN 11-03-2017 14:01
De SFK moet ook eens de perverse prikkels bij de ontslag medicatie meten; poli-apotheken krijgen de vergoeding, schuiven echter alles klakkeloos door naar de extra murale apotheek, die is verplicht om alles toch uit te vragen en te controleren! Zonder vergoeding!

De bereidingsapotheken? De unieke Dienst Apotheken? Met of zonder personeel? De ene apotheek is de andere niet.

Herhaalmedicatie wordt bij een groot aantal apotheken eerst na 1 week geleverd. Voorraadloze apotheken! Uitdeelposten.

Denk niet dat we met dit soort Persberichten er zullen komen. Tenzij we inderdaad de Asch Karremannen van de 21ste eeuw zijn zoals GKN het zo graag ziet.
ANH JANSEN 11-03-2017 13:55
Tja. Dat de KNMP/SFK geen praktijkapothekers meer heeft doet zich keer op keer gelden; de ene DDD is de andere niet. Net zomin dat de ene apotheek de andere niet is.

En waarom dan niet 175 jaar als periode nemen? Waarom 25 jaar enkel en alleen omdat de SFK 25 jaar bestaat?

Sinds 2008 staat alles stil. Enige groei is door de poli-apotheken, de unieke leverancier apotheken en de groei door het aantal inwoners. Heeft niets met DDD te maken.

Kan de SFK ook het aantal mutaties in Baxters meten? Halen, wijzigen, navragen, controleren, bezorgen; binnen 2 uur!

DrieDubbelDom.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.